Danilo Di Luca ogorčen nad odločitvijo italijanskega olimpijskega komiteja. Foto: Reuters
Danilo Di Luca ogorčen nad odločitvijo italijanskega olimpijskega komiteja. Foto: Reuters
Paolo Bettini
Paolo Bettini je aktualni svetovni in olimpijski prvak. Foto: Reuters
Paolo Bettini
Bettini je v Stuttgartu precej nezaželjen. Foto: Reuters

Zmagovalec letošnje Dirke po Italiji je odpovedal nastop, potem ko je italijanski olimpijski komite je zanj zaradi suma zlorabe nedovoljenih poživil zahteval štirimesečno kazen prepovedi nastopanja. "To je škandal. Komite je odločitev sprejel zelo na hitro, hoteli so preprečiti moj nastop na cestni dirki. Odhajam domov tik pred prvenstvom, pa še braniti se ne morem," je bil jezen Di Luca, ki mu očitajo sodelovanje z zdravnikom Carlo Santuccionejem. Danilo zanika kakršnokoli sodelovanje z zdravnikom, ki je oskrboval kolesarje s prepovedanimi poživili.

Čriček pisal UCI-ju
Zelo se zapleta tudi zgodba Bettinija. "Čriček", ki je lani v Salzburgu v velikem slogu postal svetovni prvak v cestni dirki, najprej organizatorjem ni hotel predati obveznega vzorca DNK-ja in podpisati etičnega kodeksa, nato so mu očitali izmikanje dopinškim kontrolam. Bettini je napisal sporočilo Mednarodni kolesarski zvezi, v katerem piše, da je podpis izjave o etičnem kodeksu popolno izsiljevanje in farsa.

Bettini poudarja, da ni bil vpleten v afere
Posebej nesmiselno se mu zdi, da morajo to listino podpisati tudi tisti kolesarji, ki niso bili nikoli vpleteni v zloglasno afero Puerto. Paolo poudarja, da nikoli ni bil vpleten v kakršno koli dopinško afero. Bistvo te listine je, da bi moral kolesar, v primeru pozitivnega testa, vrniti ves prislužen denar na dirkah v tisti sezoni, poleg tega pa bi ga doletela še dveletna kazen.

Organizatorji svetovnega prvenstva so odšli celo na sodišče in skušali preprečiti njegov nastop na nedeljski cestni dirki, ker ni hotel podpisati listine, da ni vpleten v dopinške afere.

Sinkewitz naj bi ga obtoževal oskrbovanja
Njegov nekdanji moštveni kolega pri ekipi Quick Step Patrick Sinkewitz, ki so ga letos na Dirki po Franciji ujeli pri jemanju nedovoljenih poživil, ga je obtožil, da ga je oskrboval s testosteronom. "Ko smo skupaj vozili za Mapei in Quick Step, sta mi testosteronski gel dobavljala Italijana. To sta bila Bettini in Davide Bramati," naj bi avgusta na zaslišanju pri dopinški komisiji nemške zveze dejal Sinkewitz.

Je Bettini grozil Sinkewitzu?
Nemški kolesar je to izjavo zdaj odločno zanikal. Nemška tiskovna agencija poroča, da naj bi ga po telefonu poklical Bettini in mu zagrozil: "Upam, da imaš za vse to dokaze. Če boš še naprej trdil kaj takšnega, te bom tožil in izgubil boš še veliko več denarja, kot si ga potem, ko so te odpustili iz T-Mobila."

Nemška televzija grozi z odpovedjo prenosov
Na sled vroči zgodbi je prišla tudi nemška televizija ZDF, ki spet grozi z odpovedjo prenosov: Letos nemški televizijski postaji ARD in ZDF nista prenašali druge polovice Toura zaradi številnih afer v nemškem kolesarstvu. Grožnje naj bi uresničili, če bodo dovolili nastopiti Bettiniju in tudi Danilu di Luci, ki je v dopinški preiskavi italijanskega olimpijskega komiteja.

A. G.