Aleksej Nikolić skupaj z Maticem Rebcem predstavlja velik potencial za prihodnost slovenske košarke. Foto: Aleš Fevžer
Aleksej Nikolić skupaj z Maticem Rebcem predstavlja velik potencial za prihodnost slovenske košarke. Foto: Aleš Fevžer
Aleksej Nikolić
Aleksej izvira iz košarkarske družine. Brat Mitja je tudi v reprezentanci, oče David pa je bil nekoč pomočnik selektorja. Foto: Aleš Fevžer
Aleksej Nikolić
Nikolić je v pretekli sezoni državnega prvenstva Bosne in Hercegovine dosegal dobrih osem točk in tri podaje na tekmo, precej časa pa je bil poškodovan. Foto: Osebni arhiv Alekseja Nikolića

osvojeno lovoriko, za kar pa pravi, da ni težko.

Med Maticem Rebcem in njim je mesec dni razlike. Oba mlada organizatorja igre sta bila nosilca reprezentance mlajših članov, ki je igrala na evropskem prvenstvu na Kreti, a se ji ni uspelo uvrstiti v želeni četrtfinale. "Ko smo prišli v drugi del in premagali Veliko Britanijo, smo se dvignili za tekmo proti Litvi, toda na koncu se ni izšlo. Sledil je padec. Bili smo zelo motivirani proti Grčiji, vedeli smo, da bo težko, in preprosto nam ni steklo. Grki so zasluženo zmagali, ker so imeli več rešitev v napadu kot mi, pustimo sodnike in tako naprej. Rezultat ni bil po pričakovanju, a tako je v športu. Ne izide se vedno po načrtih. Midva z Rebcem imava pred seboj še eno prvenstvo v mlajših kategorijah in bomo tedaj poskušali naskakovati to četrtfinale," se je prvenstva spomnil Nikolić.

Ob taki priložnosti se pozabi na utrujenost
Jure Zdovc
je povedal, da sta mu oba mlada "playa", ki sta letos dopolnila 19 let, zanimiva in tako sta si tudi prislužila mesto na pripravah. Goran Dragić še ne trenira z ekipo in ne igra tekem, tako da je od starejših na položaju "ena" le Jaka Klobučar, zato sta tudi mladeniča na prvih treh tekmah dobila kar nekaj priložnosti: "Lahko sem zadovoljen, saj nisem veliko pričakoval. Jure pričakuje, da trdo igram v obrambi in organiziram napade. Mislim, da sem korektno odigral. Vedno je lahko bolje in veliko je še prostora za napredek, ampak sem zadovoljen. Že sama priložnost za dokazovanje je velika stvar. Trdo želim delati in si s treningi izboriti še kakšno minuto več."

Za Postojnčana je prvo udejstvovanje v članski vrsti pri 19. letih velika priložnost za dokazovanje. Igranje z najboljšimi slovenskimi košarkarji in delovanje pod vodstvom takega strokovnjaka, kot je Zdovc, sta dodatna motivacija, da se pozabi tudi na utrujenost, ki je pri njima z Rebcem zaradi napornega urnika, ko tako rekoč nista imela odmora, zagotovo prisotna: "Morda sva bila malo utrujena, a pozabiš na utrujenost, če treniraš s takimi profesionalci. To je samo dodatna motivacija in dobiš ogromno novega elana."

Nekaj posebnega sodelovati z G. Dragićem
"Poskušam se čim manj obremenjevati, s kom igram, da pozabim na ta imena, a se obenem zavedam, kakšne kvalitete imajo, in da organiziram napade za njih. Mogoče imam še nekaj težav, a sčasoma se bo tudi to popravilo. Komaj smo prišli in prav je tako, da nam Jure ves čas pomaga in veliko dela z nami ter od nas tudi precej zahteva. Malo časa smo imeli, da smo se iz reprezentance U20 priključili članski. To dela, da se čim hitreje vključimo in znajdemo v njegovem sistemu. Ta pritisk, ki ga vrši, je zelo dobrodošel,"
je dodal Nikolić.

Za oba novinca, ki igrata na položaju organizatorja igre, so priprave tudi nekaj posebnega, ker sodelujeta s prvim slovenskim "playem" Goranom Dragićem, ki je brez dvoma med najboljšimi na svojem položaju na svetu: "Nedvomno je to edinstvena priložnost za vse nas, da vidimo, kje smo v primerjavi z njim, in pozneje tudi, kako je igrati proti njemu in tudi z njim. Svetuje nam na vsakem koraku in nam poskuša pomagati, da predvsem mi čim bolje organiziramo svojo ekipo. Zares je vrhunski igralec in nam je v veliko pomoč."

Na pripravah skupaj z bratom Mitjo
Po bratih Udrih, bratih Lorbek, bratih Dragić in bratih Murić (čeprav na pripravah nista bila skupaj, najprej je prišel Dino, ko pa se je leto pozneje pridružil še Edo, je bil starejši poškodovan) sta v ekipi zdaj še brata Nikolić, saj je Zdovc vpoklical tudi štiri leta starejšega Mitjo: "Res sem vesel tudi za brata, da je v reprezentanci. Zadovoljen sem, da skupaj trenirava in sva skupaj na pripravah, da drug drugega spodbujava in kakšno rečeva. Tako je to pri bratih. Vesel sem, da je po težkih sezonah, ki jih je imel, v Rogaški zaigral tako, kot zna. Povabilo v reprezentanco je potrdilo, da je na pravi poti. Močno je napredoval."

Nikolić je član sarajevskega Sparsa, ki odlično dela z mladimi igralci. Aleksej je prvi organizator igre četrtouvrščene ekipe prvenstva Bosne in Hercegovine, s sezono, ko je imel tudi kar nekaj težav s poškodbami, pa je lahko zadovoljen: "Prišli smo v končnico. Igrali smo z Mladostjo, Igokeo in Širokim, a smo vse izgubili. V polfinalu smo dobili Široki in enkrat zmagali. Izid polfinala je bil 2:1. Široki je zasluženo napredoval, tu ni dileme. Korektno smo odigrali ta polfinale. Ta zmaga je nekakšna češnja na torti za dobro sezono, saj smo premagali ABA-ligaša in dokazali, da lahko igramo s takimi moštvi in smo jih sposobni tudi premagati. Ne glede na izpad in tistih šest porazov smo lahko zadovoljni s sezono."