Sedem legend evropske košarke je sodelovalo pri žrebu skupin. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sedem legend evropske košarke je sodelovalo pri žrebu skupin. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenijo je v skupino C izžrebal Ibrahim Kutluay. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Z žrebom je začel Ivo Daneu, ki je premešal kroglice z nosilci skupin. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jorge Garbajosa je s Španijo na največjih tekmovanjih osvojil šest odličij. Postal je evropski in svetovni prvak ter olimpijski podprvak. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aljoša Žorga, ki je izžrebal položaje reprezentanc znotraj skupin in s tem razpored tekem, je z Jugoslavijo leta 1970 pred domačimi gledalci v Tivoliju postal svetovni prvak. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Daneu, Garbajosa in Kutluay po žrebu skupin za EP
Volčič o organizacijskih načrtih košarkarskega EP-ja
Postojnska jama dala skupine EP-ja 2013

Med sedmerico so bili tudi štirje Slovenci. Aljoša Žorga in Ivo Daneu sta skupaj blestela v jugoslovanski reprezentanci in odigrala to veliko tekmovanje pred domačimi navijači. Zadnji je bil leta 1970, ko so bili "plavi" v ljubljanskem Tivoliju celo svetovni prvaki, kapetan izbrane vrste: "Tisto je bilo res nekaj izrednega. To sem že večkrat povedal. Takrat so vsa Ljubljana, vsa Slovenija in vsa Jugoslavija živele samo za to. Samo želim si, da bi končno tudi v Sloveniji združili moči in ne bi bili na dveh polih."

75-letni legendarni branilec Olimpije verjame, da bo Slovenija končno posegla po tako želeni medalji: "Upam, da bo selektor izbral najboljšo ekipo in da se bodo igralci odzvali, da ne bodo rekli, da so poškodovani in da imajo kakšne druge vzroke, poroke ali rojstva. Upam, da si bom ogledal čim več tekem. Zagotovo bom šel v Celje, kjer bodo naši, verjetno pa si bom ogledal tudi tekme v Kopru in na Jesenicah. Želim si, da bi Slovenija nastopila čim bolje in osvojila medaljo. Tudi zame je bil ta dogodek lepo presenečenje. Žal mi je bilo le fantov, ki so igrali, saj so tla drsela in sreča, da se ni kdo poškodoval."

Na prvenstvu bo v ospredju košarka
Osem let po blestečih predstavah v Ljubljani je Jugoslavija še drugič postala svetovni prvak. Tedaj je bil v izbrani vrsti izmed Slovencev le Peter Vilfan, ki je zadovoljen, da se bo Slovenija v prvem delu pomerila s Španci: "Nekateri so morda mnenja, da ni dobro, da smo dobili Špance. Jaz mislim ravno nasprotno. Pričakujem, da se bosta Slovenija in Španija borili za prvo mesto v skupini, to pa pomeni, da se s Španci ne moremo srečati vse tja do finala. Na evropskem prvenstvu je treba že v predtekmovanju premagati kakšnega dobrega nasprotnika, pa tudi če izgubiš proti dobremu nasprotniku, ni to nič takega. Lahko še vedno normalno napreduješ in nadaljuješ tekmovanje."

Vilfan, ki je eden izmed treh ambasadorjev prvenstva in prvi kapetan slovenske reprezentance, je napovedal uspešno tekmovanje: "Mislim, da bo prvenstvo odlično. Sicer ne bo prvenstvo tehnoloških presežkov in novih dvoran, vendar bo tako res košarkarsko. V ospredju bosta košarka in dobra atmosfera. V Sloveniji znamo organizirati take prireditve in prepričan sem, da bomo vsi skupaj uživali. To bo eno najcenejših prvenstev do zdaj in morda bomo pokazali pot, kako bi bilo treba v prihodnje organizirati taka tekmovanja v času krize."

Na prvenstvih ni lahkih nasprotnikov
Prvi ambasador Eurobasketa 2013 je bil Rašo Nesterović. Nekdanji kapetan Slovenije je po žrebu razmišljal: "Skupina je dobra, saj ni ne prelahka in ne pretežka. Mislim, da če se bodo vsi zbrali, stopili skupaj, bodo zdravi in razpoloženi za igro, bo to dobro prvenstvo za Slovenijo. Na prvenstvih ni lahkih nasprotnikov. Tudi v Litvi naj bi bili lažji tekmeci - na čelu z Makedonijo -, pa smo izgubili. Vsi se bodo dobro pripravili. Večkrat smo že videli, da lahko le ena poškodba odloči, da reprezentanca pride do medalje, ali pa se sploh ne uvrsti med najboljših osem."

"Žreb se mi je zdel super. Upam, da se je tako zdelo tudi drugim. Mislim, da večina, ki se ga je udeležila, ne le da še nikoli ni bila na takem dogodku, ampak celo v taki jami, in si bodo ta dogodek zapomnili za vse življenje," je še dodal edini Slovenec z naslovoma iz Lige NBA in Evrolige.

Prizorišče je bilo spektakularno
Pri žrebu so pomagali tudi predsednik ukrajinske košarkarske zveze in nekdanji zvezdnik Sovjetske zveze Aleksandr Volkov, Ibrahim Kutluay in Jorge Garbajosa. Kutluay je s Turčijo zaigral na evropskem prvenstvu pred domačimi gledalci leta 2001. Tedaj so gostitelji morali premoč priznati v finalu, ko so bili boljši Jugoslovani. Turčija je izgubila tudi s Slovenijo v predtekmovanju, vendar so Slovenci na koncu zasedli skromno 13. mesto. Kutluay je bil tudi uvrščen v najboljšo peterko prvenstva.

"Prizorišče žreba je bilo zares spektakularno. Navdušen sem tako nad samim dogodkom kot tudi nad žrebom," je povedal odlični ostrostrelec in dodal: "Slovenija ima dobro moštvo in tudi močne nasprotnike. Turki bomo poskušali dati vse od sebe in prvi cilj je, da se uvrstimo v četrtfinale, potem pa je vse mogoče."

Slovenija bo še posebej nevarna
Nosilka slovenske skupine je Španija. Barve branilcev naslova je v Postojni zastopal Jorge Garbajosa, ki je z reprezentanco prav tako nastopil na domačem evropskem prvenstvu. Tudi Španci so bili doma drugi. Odlični krilni center, ki je bil med najbolj zaslužnimi za odlične španske izide in je postal z izbrano vrsto tako svetovni kot tudi evropski prvak, je po žrebu dejal: "Žreb je bil spektakularen. Z dobljenimi nasprotniki smo lahko zadovoljni. Čaka nas težko delo, saj imamo v skupini nekaj nevarnih in zelo kakovostnih tekmecev. Slovenija bo igrala doma, zaradi česar bo še posebej nevarna. Zagotovo bo imela zelo močno moštvo. Nevarni bodo tudi Hrvati, a vemo, kakšna so ta tekmovanja, in imamo dovolj izkušenj. Znova si želimo poseči po medalji."

Jesenice idealne za Bosno in Hercegovino
Poleg slovenske skupine bo zagotovo najatraktivnejša skupina B, kjer so poleg obeh baltskih reprezentanc še štiri iz nekdanje Jugoslavije. Bosno in Hercegovino bo na Eurobasketu vodil legendarni hrvaški trener Aleksandar Petrović, ki je kot igralec z reprezentanco osvojil bron na evropskem prvenstvu 1987 in s Cibono dvakrat postal evropski klubski prvak. Petrović je zadovoljen, da bodo Bosanci v predtekmovanju igrali na Jesenicah: "Za nas je sama lokacija predtekmovanja idealna. Del priprav bomo opravili v Kranjski Gori in se bomo z dvorano lahko spoznali že pred prvenstvom. Znano pa je tudi, da na Jesenicah živi veliko ljudi s poreklom iz Bosne in Hercegovine ter bomo tako imeli na svojih tekmah domač teren."

"Na začetku je dobila dva najtežja nasprotnika, Španijo in Slovenijo. Nato so bili izžrebani nekoliko lažji nasprotniki in mislim, da ima Hrvaška dobre možnosti za napredovanje. Španija bo prišla brez nekaterih ključnih igralcev. Ne bo Paua Gasola in Navarra. Brez teh dveh Španija ni ista. Glede na to bodo verjetno najmočnejši Francozi, če bodo prišli z vsemi NBA-igralci," je Šibeničan komentiral nasprotnike Hrvaške, o slovenski reprezentanci pa je "Aco Trica" dodal: "Slovenija ima dobre igralce. Moramo seveda najprej videti postavo, vendar so odlični košarkarji, ki igrajo v NBA-ju in v močnih evropskih klubih. Tu pa ima Slovenija še nekaj mladih igralcev, ki že trkajo na vrata izbrane vrste. Maljkoviću bo zagotovo težko izbrati tisto pravo moštvo. Mislim, da bodo vsi košarkarji želeli igrati, saj je prvenstvo vendarle doma. Tako bo Slovenija absolutni favorit za četrtfinale, kjer pa je vse mogoče, saj za napredovanje naprej lahko odloča ena žoga."

Daneu, Garbajosa in Kutluay po žrebu skupin za EP
Volčič o organizacijskih načrtih košarkarskega EP-ja
Postojnska jama dala skupine EP-ja 2013