Pri Broseju je dočakal priložnost na najvišji ravni in se v Evroligi srečal z najboljšimi evropskimi branilci. Foto: EPA
Pri Broseju je dočakal priložnost na najvišji ravni in se v Evroligi srečal z najboljšimi evropskimi branilci. Foto: EPA
Aleksej Nikolić
Jure Zdovc je Alekseju Nikoliću namenil mesto v reprezentanci, ki je leta 2014 odpotovala na svetovno prvenstvo v Španijo. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksej Nikolić
Aleksej izhaja iz košarkarske družine. Oče David, ki je reden gost tudi evroligaških tekem v Bambergu, je nekdanji trener in je bil tudi pomočnik v reprezentanci, brat Mitja pa je lani debitiral v slovenski reprezentanci na evropskem prvenstvu, trenutno pa je član Olimpije. Foto: EPA
Aleksej Nikolić
Ob Jaki Blažiču, Zoranu Dragiću in Luki Dončiću je eden izmed štirih Slovencev, ki so letos igrali v Evroligi, vsi pa so se pomerili v skupini F Top 16. Foto: Aleš Fevžer
Nikos Zisis
Konkurenca je na zunanjih položajih v Bambergu velika, prvo ime pa je izkušeni grški košarkar Nikos Zisis. Foto: EPA

Leta 2011 se je tedaj 16-letni Postojnčan prvič podal v tujino, ko je odšel v Sarajevo, kjer se je kalil pri Sparsu, odličnem poligonu za mlade košarkarje. Z mlado ekipo iz bosanske prestolnice so navduševali tudi na mladinskih evroligaških turnirjih, lani pa je v prvi ligi dokazal, da je pripravljen stopiti stopničko višje. Poleti se je dogovoril z Brosejem in z aktualnim nemškim prvakom podpisal štiriletno pogodbo.

Sprva je bil dvojno registriran, saj je nastopal tudi za Baunach v drugi nemški ligi. Kot pravi, mu je to zelo koristilo, saj je tako lažje ujel tekmovalni ritem, kajti na začetku sezone je imel kar nekaj smole, saj je moral na operacijo kile. Tako je igral za drugo moštvo, obenem pa je bil tudi del evroligaške zasedbe Broseja. Baunachu se sicer ni uspelo uvrstiti v drugi del in tako je zdaj Nikolić le član prvega moštva, s katerim bo lovil naslov državnega prvaka.

Zadovoljen s svojim napredkom in igrami ekipe
Bavarci so letos odlično igrali v Evroligi. Prebili so se med 16 najboljših in le za las ostali brez uvrstitve v četrtfinale: "Sem zelo zadovoljen z dosedanjim potekom sezone, saj vidim, da lepo napredujem. Lahko rečem, da sem se naučil veliko novega. K temu je pripomogla tudi konkurenca na mojem položaju, ki je res velika. Če pa pogledam z vidika ekipe, pa smo prav tako lahko zelo zadovoljni. Da smo bili v Evroligi blizu uvrstitve med osem in imeli enak izkupiček kot lanski prvak, je odličen dosežek."

V izjemno zahtevni skupini so bili celo do zadnjega v igri, a na koncu je v krogu treh moštev z enakim izkupičkom napredoval branilec naslova madridski Real, bogati moskovski Himki in Brose pa sta obstala v skupini, od koder so naprej šli še trije evropski velikani, CSKA, Laboral Kutxa in Barcelona: "Smo zadovoljni, sedem zmag in sedem porazov je dober rezultat. Prvič je klub zmagal v Top 16 in bili smo res blizu. To jim v Bambergu veliko pomeni. Igrali smo zelo dobro. Ker si pa tako blizu, pa ostaja grenak priokus. Potem gledaš nazaj, ko bi lahko recimo zmagali v Kaunasu ali pa bi izvlekli kakšno drugo tekmo in šli v četrtfinale. Kot bi rekel naš trener, smo se nekaj naučili tudi iz tega. Če želiš med najboljše, pa je jasno, da moraš premagati najboljše."

Glavni mentor Nikos Zisis
Priložnost je Ali dobil na 12 tekmah, a v večini je šlo le za nekaj minut, je pa zato konkretnejšo dočakal na obračunu s CSKA-jem, ko je celo začel srečanje in v dobrih 14 minutah vpisal pet točk: "Skok iz bosanske lige v Evroligo je seveda ogromen, a ni časa za razmišljanje o tem, ampak samo za igranje. Kar mi je trener dal, sem si verjetno zaslužil. Videl je, da lahko nekaj pripomorem in napredujem. Proti CSKA-ju sem celo začel in kar dobro odigral. Mi je steklo. Raven v Evroligi je res visoka. Se pozna, da je ta preskok ogromen."

Zaupanje je upravičil na dvoboju z rdečo armado, ki ima sijajno zunanjo linijo na čelu z Milošem Teodosićem in Nandom de Colojem, a tudi branilska vrsta Bamberga je zelo močna in sodelovanje z izkušenim Nikosom Zisisem, ki je postal tako evropski prvak z reprezentanco kot tudi s CSKA-jem, je neprecenljivo. Od vrhunskih soigralcev se mladenič lahko veliko nauči, saj sta obenem na njegovem položaju tudi odlična Brad Wanamaker in Janis Strelnieks: "Seveda se z Zisisom veliko pogovarjava. Veliko gledam, kaj dela, in ga skušam posnemati ter vsaj približno narediti tako kot on. Skušam se čim več naučiti. Sta pa tu prav tako odlična Strelnieks in Wanamaker, ki sta izvrstna branilca, obenem pa tudi zelo pozitivni osebi. Z vsemi se zelo dobro razumem. Tudi onadva mi dajeta nasvete, čeprav nimata toliko izkušenj kot Zisis, a je njuna kakovost na zelo visoki ravni. Ko imaš tri take igralce na svojem položaju, se res lahko veliko naučiš in napreduješ."

V urejenem okolju je užitek delati
Brose, kjer je predtem velik pečat pustil Boštjan Nachbar, ima močno zasedbo, obenem pa je tudi odlično voden, saj je italijanski trener Andrea Trinchieri že večkrat dokazal svoje znanje in strokovnost: "Trinchieri iz te ekipe nedvomno potegne maksimum. To ves čas. Na vsakem treningu je tako in ves čas teži k našemu napredku. Ekipa mu sledi. Smo takšna skupina igralcev, ki rada dela. Ekipa ima tako mentaliteto, da želi ves čas napredovati. Imamo pa tudi zmagovalno miselnost, ki ji Trinchier da še piko na i."

Že z vidika srečanja z Evroligo je bila selitev prava odločitev, vse skupaj pa nadgradi tudi urejeno okolje, ki je značilno za nemški šport. V košarki se vse več vlaga, kar dokazujejo tudi vse boljše predstave nemških klubov: "Nemška košarka se dviga. Klubi so zelo dobro organizirani. V takem okolju, ki je odlično organizirano in zdravo, je užitek delati, saj si z mislimi osredotočen le na treninge in tekme. Vse je na visoki ravni in prepričan sem, da bo vse več kakovostnih igralcev prihajalo v nemško ligo."

Že v stiku z novim selektorjem
Čeprav košarka še zdaleč ni šport številka ena, je zanimanje veliko. Še posebej to velja za Bamberg, ki je košarkarsko mesto. Navijači vsako tekmo napolnijo dvorano in pripravijo izvrstno vzdušje, enega najboljših v Evroligi. Kot pravi Nikolić, je bilo tudi razprodanih kar 5.000 sezonskih vstopnic in imajo glasno podporo tudi na dvobojih nemškega prvenstva, kjer je cilj samo en – naslov prvaka. Trenutno z le dvema porazoma na 28 tekmah zanesljivo vodijo, Nikolić pa je v povprečju na šestih tekmah dosegel 7,5 točke: "Nedvomno je to glavni cilj. Kot je tudi rekel trener, Evrolige je konec in zdaj se moramo osredotočiti na nemško prvenstvo. To je vedno cilj Broseja. Bo pa zagotovo težko, saj je nekaj močnih ekip. Bayern je kakovosten, enako velja za Albo, tu je še Oldenburg, neugoden je tudi Ulm. Smo pa dovolj samozavestni in kakovostni, da izpolnimo ta cilj."

Lani je veliko prahu dvignila odpoved reprezentančne akcije, ko je bil izčrpan po evropskem prvenstvu mlajših članov in je potreboval počitek. Nato je imel še omenjene težave s poškodbo, ki je zdaj zgodovina, čeprav naj bi povsem optimalno raven dosegel v kratkem. Je pa zato tista zgodba z reprezentanco pozabljena in Nikolić bo na voljo izbrani vrsti, kjer bi lahko na svojem položaju odigral kar konkretno vlogo. "Seveda in vedno bo tako," o pripravljenosti igranja za Slovenijo pravi Aleksej, ki je že govoril s selektorjem Igorjem Kokoškovom, o prihajajočih kvalifikacijah pa je dodal: "Mislim, da imamo primerno skupino. Ukrajinci so kakovostni, Bolgari znajo biti neugodni, Kosovo pa je neznanka, a mislim, da ne bi smeli imeti problemov in brez težav priti na evropsko prvenstvo."