Jure Balažić in Vladimir Anzulović sta bila pri Krki soigralca, nato sta sodelovala kot igralec in trener, zdaj pa bosta skupaj delovala še kot direktor in trener. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Balažić in Vladimir Anzulović sta bila pri Krki soigralca, nato sta sodelovala kot igralec in trener, zdaj pa bosta skupaj delovala še kot direktor in trener. Foto: www.alesfevzer.com

Po 13 letih je pri Krki prišlo do spremembe na mestu direktorja kluba. Mira Župevca je zamenjal ob Matjažu Smodišu verjetno najboljši novomeški košarkar do zdaj. Balažić, ki bo letos dopolnil 40 let, je po sezoni, ki jo je prekinila pandemija novega koronavirusa, nameraval še naprej igrati, toda dolgo kariero je po ponudbi te funkcije prekinil.

V Novem mestu je tako zavel svež veter. Ambicije nekdanjega kapetana Krke in na EuroBasketu leta 2015 tudi slovenske reprezentance so visoke. V novo sezono bodo Novomeščani vstopili s precej spremenjeno ekipo, v kateri bodo priložnost dobili tudi mladi košarkarji, želja pa je, da klub postane stabilen ABA-ligaš in ne trepeta več za obstanek v jadranski druščini, kot je bilo to v zadnjih nekaj sezonah.


En mesec ste zdaj v vlogi direktorja Krke. Kako ste se znašli?
Mislim, da dobro. Delo je zanimivo in zelo raznoliko, kar mi je všeč.

Ko ste proti koncu razmišljali, kaj boste počeli po igralski karieri, ste imeli v mislih tudi to funkcijo?
Bila je v mislih, samo nisem vedel, ali bo to mogoče. Ne moreš kar iskati takšne funkcije. To ti lahko le ponudijo in imel sem srečo, da se je tako izteklo. Hotel sem ostati v košarki, ker sem že vse življenje v tem. Težko bi se videl kje drugje. Po drugi strani pa nad trenerskim poklicem nisem bil popolnoma navdušen, saj vemo, da se veliko menjajo sredine in podobno. Tako da se je v bistvu res perfektno izšlo. Sem doma in še vedno sem v stiku s košarko, ki jo imam rad.

Balažić je po 13 letih nov obraz na mestu direktorja Krke. Foto: Krka/Drago Perko
Balažić je po 13 letih nov obraz na mestu direktorja Krke. Foto: Krka/Drago Perko

Kdaj in kako je nastal dogovor s klubom?
V bistvu mi je že med sezono predsednik Šuštarič na pol v šali omenil. Rekel je, saj verjetno te to ne bi zanimalo, jaz pa sem mu takoj dal vedeti, da bi me absolutno zanimalo to delo, ker ne vem, ali je sploh resno mislil, da se vidim v tej funkciji. Verjetno je potem resno začel razmišljati. Ko je bilo pa konec sezone, je vprašal, ali to še vedno velja, in sva se potem tudi zelo hitro dogovorila.

Ko sva govorila pred sezono, ste dejali, da verjetno bo zadnja, a dokončne odločitve še niste sprejeli. Ste še nameravali igrati in ste se zaradi te ponudbe odločili končati?
Ja, prav to je odločilo. Pripravljal sem se, da bom še igral. Nisem imel še načrta, kaj bi počel, če ne bi igral. Relativno dobro sem bil pripravljen, kot si lahko pri teh letih. Hočem reči, da ni bilo nobenih težav, poškodb ali kaj podobnega. Načeloma sem nameraval igrati še naprej, ko pa je prišla ta ponudba, nisem okleval. Rajši se čim prej vržem v menjavo kariere. Treniral sem in se pripravljal, zaradi ponudbe pa sem se potem hitro odločil, da bom nehal. Tako ali tako bi verjetno samo še leto trajalo in konec.

Zadnjo tekmo ste tako odigrali v Baru proti Mornarju, potem pa je pandemija prekinila sezono …
Ja, to res ni bilo "kul". Nisem si tako predstavljal. Dobro, saj tudi nisem imel neke predstave, kako naj bi bil videti konec kariere, nisem si pa želel, da se tako konča. Čisto tako brez vsega. Sicer veš, da bi bila zadnja tekma, zdaj se mi pa niti sanjalo ni, da bo to zadnja, ki sem jo odigral.

Je trenutno vaša glavna naloga sestava ekipe?
Sestava moštva je bolj kot ne prepuščena trenerju, seveda z blagoslovom mene in drugih članov uprave. Jaz sem v bistvu bolj kot ne zadolžen za pogovore z agenti. Torej urejanje glede prihoda igralcev in podobno. Mislim, da je prav, da ima pri sestavi ekipe trener glavno besedo, ker jo bo on vodil in bo tudi odgovarjal za rezultat. Mi seveda, če se ne strinjamo z igralcem – recimo zaradi karakternih ali kakršnih koli stvari – to damo jasno vedeti, ampak načeloma je tako, da on izbere igralce, mi pa se potem odločimo, ali smo za, in če je košarkar v našem dosegu, torej če ni predrag oziroma če se lahko dogovorimo.

Sorodna novica Barič: Lakovič lep primer, da je Novo mesto odlična sredina za razvoj igralcev

Krka je že kar nekaj časa znana kot finančno stabilen klub. Se kriza, ki je posledica širjenja novega koronavirusa, pozna tudi v Novem mestu?
Mislim, da je vplivala pri večini klubov. Naš generalni sponzor je stabilen tudi v tem obdobju. Glede tega ni težav, so mogoče manjše težave le s kakšnimi drugimi pokrovitelji. Mislim, da bo Krka še naprej poslovala tako, kot je do zdaj, da bodo plačila redna in da bodo dogovorjeni zneski izplačani na dan, ko morajo biti.

Je torej proračun primerljiv z lanskim ali so kakšni rezi, kot je v večini klubov?
Nekaj verjetno je zaradi teh dodatnih manjših sponzorjev, kot sem rekel, ker je bila pretekla sezona tako čudno dokončana. Načeloma pa vse deluje kot mora, tako da večjih posegov v proračun ni. Recimo, da je tam nekje primerljiv z lanskim.

Pri Krki smo v zadnjih sezonah večkrat pogrešali več ambicioznosti. Tudi obisk je v zadnjih sezonah precej skromen. Kakšni so vaši načrti oziroma cilji?
Zagotovo bi si želel, da smo spet tam, kjer je pred leti Krka že bila, ampak to je neki proces, ki bo trajal, oziroma vsi si to želimo, so se pa časi tudi malce spremenili. Določeni klubi vlagajo bistveno višje zneske. Tako da je treba biti realen. Za začetek si želim, da ne bomo do zadnjega trepetali, ampak bomo postali stabilen ABA-ligaš, potem pa korak po korak. Zares upam, da bodo ljudje začutili svežo kri v klubu, da bomo lepo igrali košarko, ki bo zanimiva navijačem. Tako, da – če že ne bo dvorana polna – bo vsaj več ljudi kot v zadnjih sezonah. Saj pravim, korak za korakom.

Pred sezono ste lani dejali, da je želja sredina lestvice, kaj bi vas pa v novi zadovoljilo?
Kot pravim, želim si, da že sredi sezone vemo, da je recimo obstanek v Ligi ABA zagotovljen, da potem igramo samo še za lepši položaj na lestvici. In pa, da grozimo v domačih tekmovanjih, tako v državnem prvenstvu kot v slovenskem pokalu.

Na zadnji tekmi v karieri je igral dobrih 16 minut, prispeval pa šest točk in zbral šest skokov. Foto: Mornar/Media Pro
Na zadnji tekmi v karieri je igral dobrih 16 minut, prispeval pa šest točk in zbral šest skokov. Foto: Mornar/Media Pro

Pripeljali ste nekaj mladih slovenskih košarkarjev. Med njimi izstopa Nejc Barič. Je to igralec, okoli katerega bi Krka lahko zgradila ekipo?
Iskreno upam, da ja, ker je že lani na koncu, ko je dobil več priložnosti, pokazal dobre igre in se je izkazal tudi v Ligi ABA. Dokazal je, da lahko dobro igra na tej ravni. Komu raje dati priložnost kot domačemu igralcu. Upam tudi, da bo Škedelj v novi sezoni naredil korak naprej. Letos bodo fantje vrženi v ogenj in se bodo morali izkazati.

Prihod Jairusa Lylesa ste pospremili z besedami, da je bil visoko na listi želja trenerja Vladimirja Anzulovića. Je blizu uresničitve še kakšna taka njegova želja?
Res je, Lylesa je imel že nekaj časa ogledanega in smo se poskusili dogovoriti. Uspelo nam je in upam, da bo upravičil zaupanje. Kar sem se pogovarjal z njim, lahko rečem, da je karakterno v redu, in verjamem, da se bo vklopil v ekipo. Želje seveda ima, tu pa je potem vedno potreben kompromis. Trener bi na eni strani seveda imel rad evroligaške igralce (smeh, op. a.), drugo pa je realnost. Tu pa se potem skušamo najti. Za Lylesa je bil prepričan že kar nekaj časa, sicer pa ja, še iščemo.

Če bosta Barič in Lyles nosilca na zunanjih položajih, na katerih pa še iščete tiste, ki bodo nosili glavno breme?
Iščemo še tujca centra in še enega branilca. Tujca pravim zato, ker je dejstvo, da veliko Slovencev ni na voljo. Smo pa še podpisali z določenimi igralci, ki jih bomo postopoma razkrivali. Ne bi pa o tem še govoril.

Je med temi še kakšen slovenski igralec? Z vami je treniral tudi Jurij Macura, kako je z njim?
Saj pravim, da ne bi še govoril o tem. Bo več znanega v naslednjih dneh. Z Macuro smo se dogovarjali, a za zdaj ni bilo nič iz tega.

V vlogi kapetana je Balažića zamenjal Luka Lapornik. Foto: www.alesfevzer.com
V vlogi kapetana je Balažića zamenjal Luka Lapornik. Foto: www.alesfevzer.com

Bo Krka priprave začela z že dokončno zgrajeno ekipo?
Ja, to pa zagotovo. To je Krkina praksa že kar nekaj časa in mislim, da je tudi prav, da se začnejo priprave skupaj, da se igralci čim prej spoznajo in uigrajo. Zdaj s to pandemijo se je vse skupaj malce zakompliciralo, saj ne vemo še, kako bo s karantenami. Tudi ne, kaj bo z ligo. Nobeden ne zna točno povedati, kako bo to potekalo. Pripravljamo se, kot da je vse normalno, ampak mislim, da bi znalo biti še kakšno presenečenje.

V klubu je znova prisoten Matjaž Smodiš. Kakšna je njegova funkcija in kaj pomeni imeti v klubu še eno veliko košarkarsko osebnost?
Njegova funkcija je v upravnem odboru. Torej pri vseh večjih odločitvah, o katerih glasujejo v odboru, je on zraven. Je pa res, da je bil zraven tudi na določenih sestankih, ko smo bili s trenerji in podobno, ker ima res veliko izkušenj in znanja. Mislim, da ga je vredno poslušati, saj lahko pove veliko koristnih stvari.