Sani Bečirovič je tako v Tivoliju kot v večnem mestu zmajem
Sani Bečirovič je tako v Tivoliju kot v večnem mestu zmajem "natrosil" po 23 točk. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Sani Bečirovič, Rašo Nesterovič
Še pred petimi leti težko poškodovan, danes na vrhu Evrope. Na sliki z Rašem Nesterovičem pred odhodom na kvalifikacijski turnir za OI v Atene. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je na tekmi dobil nagrado za MVP meseca novembra, se ni ustavil, na tekmi proti Unionu Olimpiji, ki jo je Lottomatica dobila šele po podaljšku, pa je v dobrih 31 minutah dosegel 23 točk, petkrat uspešno asistiral in sedemkrat skočil za žogo. To je dovolj za statistični indeks 38 in priznanje za najkoristnejšega igralca kroga. Uspeh je še večji, če upoštevamo, da je bil Sani še pet let nazaj tako hudo poškodovan, da je bila ogrožena celo njegova nadaljnja kariera.

Če bo tako nadaljeval...
Sin nekdanjega trenerja domžalskega Heliosa in Uniona Olimpije se je s tem uspehom zavihtel na prvo mesto MVP-statistike dozdajšnjega dela Evrolige. S statističnim indeksom 22,14 vodi pred centroma Fischerjem D'Orom (21,14) iz Maccabija in Lorenom Woodsom (20,25), ki igra pri Žalgirisu. Lahko pričakujemo, da bo uspešne igre tudi nadaljeval, ker dobro igra tudi vodilna ekipa skupine C Lottomatica. Nekdanji zmaj bi bil lahko ob koncu sezone celo prvi Slovenec s prestižno nagrado za najboljšega košarkarja sezone.

MVP meseca tudi Matjaž Smodiš
27-letni Bistričan ni prvi, ki je osvojil laskavi naslov najkoristnejšega igralca meseca, februarja 2007 je to uspelo Matjažu Smodišu, ki je v tem trenutku spet poškodovan. Od slovenskih košarkarjev, ki nastopajo v Evroligi, je bil zelo blizu naziva MVP kroga tudi Mirza Begić, ki je bil po uvodnem srečanju Uniona Olimpije proti Joventutu na petem mestu.

Slovenski klubi, Bologna in Panathinaikos
196 centimetrov visoki branilec je svojo košarkarsko pot leta 1995 začel pri KK-ju Bistrica, po koncu sezone pa se je preselil v Maribor, od tam pa k Pivovarni Laško. V sezoni 1999/00 je oblekel dres Uniona Olimpije in pod Rožnikom ostal dve sezoni. Po uspešnih igrah v Evroligi se je odpravil v Bologno k Virtusu, kjer si je težje poškodoval koleno, izpustil sezono 2002/03 in se preselil v Novo mesto h Krki. Igral je še za Varese, bolonjski Fortitudo in Panathinaikos. Leta 2003 je bil na NBA-naboru izbran kot številka 46 pri Denver Nuggetsih, a se čez lužo (še) ni podal.

A. B.