Pri Ljubljančanih je blestel visoki Nikola Janković, ki je dosegel 16 točk, ujel pa je tudi osem odbitih žog. Foto: Borut Živulović/BoBo
Pri Ljubljančanih je blestel visoki Nikola Janković, ki je dosegel 16 točk, ujel pa je tudi osem odbitih žog. Foto: Borut Živulović/BoBo
Gašper Okorn
Trener Olimpije Gašper Okorn je pred tekmovanjem povedal, da se zaveda, da so najslabša ekipa v skupini, njihova prva prioriteta je tako državno prvenstvo, sledi Liga ABA in šele na tretjem mestu je Evropski pokal. Foto: Borut Živulović/BoBo
Gregor Horvat je navdušil občinstvo z atraktivnim zabijanjem. Foto: Borut Živulović/BoBo
Poraz Uniona Olimpije proti Kubanu v Tivoliju

Pri Ljubljančanih je blestel visoki Nikola Janković, ki je dosegel 16 točk, ujel pa je tudi osem odbitih žog. Pri Rusih pa je izstopal Kenny Gabriel, ki je s 17 točkami (zadel je tri trojke) postal najboljši strelec tekme.

Košarkarji Olimpije so izjemno slabo metali za 3 točke, v 18 poskusih so bili uspešni le trikrat. Rusi so bili v tem elementu igre nekoliko boljši, uspešni so bili osemkrat v 25 poskusih.

Ekipi slabo odprli tekmo
Že na samem začetku Evropskega pokala je Olimpija naletela na močnega nasprotnika, ki si je lani z odličnimi igrami priigral celo nastop na zaključnem turnirju Evrolige v Berlinu (na koncu je zasedel tretje mesto), in je tako pred tekmo, vsaj na papirju, veljal za izrazitega favorita. A Ljubljančani so se dobro kosali z rusko ekipo.

Tekmo sta obe ekipi odprli slabo, pozna se neuigranost na obeh straneh: izgubljene žoge, slab met iz igre in obupno metanje za tri točke so botrovale nizkemu rezultatu v prvem polčasu (24:31). V prvem delu je z atraktivnim zabijanjem občinstvo v Tivoliju navdušil Gregor Hrovat, drugi strelec pri Ljubljančanih (10 točk).

V drugem delu tekme so Rusi povečali vodstvo, a so igralci Olimpije vmes še enkrat prišli na minimalno razliko (35:39), toda pozneje niso znali izkoristiti ne prav blesteče predstave tekmecev. Tudi sami so delali preveč napak, tako da so gostje ohranili vodstvo po treh četrtinah (43:52).

Premalo časa za preobrat
Zadnjo četrtino je Olimpija začela silovito z delnim izidom 9 proti 2: Jankovič je dosegel koš, nad njim pa je bila storjena še osebna napaka, tako da je pogled na semafor kazal 52:54. Trener Rusov Fotis Katsikaris je moral vzeti minuto odmora. Rusi so poslušali nasvete svojega trenerja, ponovno so povedli. A Ljubljančani se niso dali, prvi igralec Olimpije Janković je v tem delu tudi zabil po lepi asistenci Mirka Mulalića, tako da je bila razlika minimalna.

V zadnjo minuto so Rusi vstopili s petimi točkami prednosti, a dve izgubljeni žogi in osebna napaka ter uspešno izvajanje prostih metov na ruski strani, so bili preveč, da bi Ljubljančani še lahko ujeli Ruse in tako morebiti poskrbeli za pravo presenečenje že v prvem krogu Evropskega pokala.

Peklenski ritem za Olimpijo
Ljubljančani bodo imeli od danes do sredine decembra peklenski ritem tekem. V tem tednu na primer bodo v šestih dneh odigrali tri tekme; v petek Hopsi na Polzeli, v nedeljo Partizan v Beogradu in v sredo tekma z Ratiopharmom iz Ulma.

Skupina D, 1. krog:
UNION OLIMPIJA - LOKOMOTIV KUBAN
64:72 (12:12, 12:19, 19:21, 21:20)
1.500; Janković 16 in 8 skokov, Hrovat 10, Jefferson 8, Mulalić in Oliver po 7, Milošević 5, Bubnić in Mesiček po 4, Pelko 3; Gabriel 17 (3/7 za tri), Baburin in Broekhoff po 10, Vougioukas 9, Rochestie 8, Hvostov 7, Ivlev 5, Jones 4, Collins 2.

Met za tri točke: 3/18; 8/25
Met za dve točki: 18/41; 19/38
Prosti meti: 19/25; 10/12
Skoki: 41; 35
VALENCIA - RATIOPHARM ULM
95:58 (26:16, 22:18, 23:11, 24:13)
Dubljević 14, Janković 12; Babb 14.

HAPOEL JERUZALEM je bil prost.

Poraz Uniona Olimpije proti Kubanu v Tivoliju