Kapetan Uniona Olimpije je izkušeni Kranjčan Dragiša Drobnjak. Foto: Aleš Fevžer
Kapetan Uniona Olimpije je izkušeni Kranjčan Dragiša Drobnjak. Foto: Aleš Fevžer
Union Olimpija
V ekipi je 13 košarkarjev, a Dino Murić še nekaj časa zaradi sanacije poškodbe ne bo na voljo. Foto: Aleš Fevžer
Aleš Pipan
Aleš Pipan je prvič v karieri prevzel najuspešneši slovenski košarkarski klub. Foto: Aleš Fevžer
Dražen Bubnić in Alen Omić
Dražen Bubnić in Alen Omić sta dva izmed petih košarkarjev, ki so zeleno-beli dres nosili tudi lani. Poleg njiju so to še Dino Murić, Luka Rupnik in Sasu Salin. Foto: Aleš Fevžer
Sasu Salin, Domen Lorbek
Prvo tekmo v novi sezoni bo Olimpija odigrala v sredo, ko se bo v superpokalu pomerila s Krko. Nasprotniki v Eurocupu bodo znani 5. oktobra. Foto: Aleš Fevžer

V zmajevem gnezdu je znova nekaj novih imen, nov je tudi trener, letos pa po dolgih letih Olimpija ne bo nastopala v Evroligi, ampak v drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju Eurocupu. Vseeno pa bo košarkarski klub iz Slovenije, ki bo nastopal v najvišjem rangu.

Predsednik kluba je poudaril, da sanacija normalno poteka in da so vsi igralci registrirani, saj ni nobene blokade od Fibe: "V imenu Uniona Olimpije se zahvaljujemo KZS-ju za dobro izvedbo evropskega prvenstva. Z dobro organizacijo se je tudi dvignil ugled košarke v slovenskem prostoru in s tem so vsem klubom olajšali marsikatero stvar. Olimpija nadaljuje s tistim, kar smo že povedali na skupščini, s sanacijo dolga. O tem sicer ne bom govoril, ker sem vse povedal že pred poletjem. Olimpija ne bo imela nobenega BAT-a in so vsi igralci registrirani ter lahko brez kakršne koli obremenitve klub nadaljuje sezono. To je dobra popotnica, da razbremenjeno začnemo sezono."

Olimpija mora imeti visoke cilje
Olimpija je poglobila sodelovanje z mestnim tekmecem Slovanom. Aleksandar Lazić in Luka Kokol bosta na Kodeljevem igrala za prvo moštvo, še nekaj košarkarjev pa bo posojenih v mlajših selekcijah: "Imamo izredno dobre pogoje. V tej sezoni je novost, da smo poglobili sodelovanje s Slovanom. Gre za zelo konkretno sodelovanje. Verjamem, da smo pokazali, da je zelo pomembno, da so v Ljubljani Olimpiji v pomoč tudi ostali klubi, kar pa ne pomeni, da se ne bomo na parketu pomerili, kot se spodobi. Verjamem, da se bomo že čez en mesec videli v polni dvorani. Pozivam vse ljubitelje košarke, da tudi v dvorani podprejo klub. Z letošnjo sezono dokazujemo, da se vse začne pri mladih."

Pred novo sezono je ljubljansko zasedbo prevzel Aleš Pipan: "Za nami je sedem tednov priprav in težkega dela. Vse je potekalo po načrtih. Imeli smo odlične pogoje za delo. Lahko rečem, da ta teden, ki je še pred nami, potrebujemo samo za manjše popravke. Smo pripravljeni na novo sezono, ki bo za nas zelo težka in pomembna. Po dolgem času Olimpija ne igra Evrolige in bo teža vseh pričakovanj in naših ambicij prenesena na ligo ABA, kjer mislim, da je cilj in osnova čim boljša uvrstitev, če se le da na zaključni turnir. Prav je, da ima Olimpija vedno visoke cilje, kajti le tako sledi vsem drugim in odigra, kot se za Olimpijo spodobi."

Državni naslov temelj za uspehe v Evropi
Nekdanji slovenski selektor in košarkar Olimpije verjame, da je ekipa dobro sestavljena in sposobna izpolniti postavljene cilje: "Mislim, da smo sestavili ekipo, ki bo konkurenčna. Fantje so že v pripravljalnem obdobju pokazali svoj karakter. Dobro trenirajo, so delavna ekipa. Nimamo dragih igralcev in ekstra zvezd, lahko pa uspemo kot ekipa. Tako je tudi prav in takšna je bila naša odločitev. Moja filozofija in filozofija vseh igralcev je taka, da gremo iz tekme v tekmo, maksimalno osredotočeno in vsako tekmo ne glede na moč nasprotnika bomo poskušali dobiti. Samo s to filozofijo bomo na koncu lahko uspeli. Upamo na pomoč navijačev. Želel bi si, da bomo igrali všečno košarko, ki bo privabila gledalce v dvorano in da bodo navijači prepoznali, da se igralci zares trudijo in dajejo vse od sebe, ne glede na to, če nam bo včasih spodrsnilo."

V prihajajoči sezoni je nov tudi kapetan. Dragiša Drobnjak se je po sedmih letih vrnil v Ljubljano: "Sem počaščen, da sem kapetan tako velikega kluba, kot je Olimpija. Moja dolžnost je, da mlade še bolj spodbujam, da izpolnimo te cilje, ki smo si jih zadali. Zame osebno je glavni cilj vrnitev trofeje državnega prvaka nazaj v Ljubljano. Štiri leta je predolga doba, da bi bila Olimpija brez te zame zelo pomembne lovorike. Vsak klub s takim ugledom mora v državi pokazati, kdo je glavni. To je tudi temelj za nadaljnje uspehe v Evropi."

Pred Olimpijo nova pot
"Iz tekme v tekmo bomo šli na zmago. Sezona bo dolga in zavedamo se, da bo veliko vzponov ter padcev. Pričakujemo, da nas bodo navijači podpirali v dobrih in še posebej v slabih časih. Za spremembo bi rad videl tudi, da nas mediji ne bodo preveč kritizirali, ko nam bo šlo težko. V tej sezoni, ki je za Olimpijo nekakšna nova pot, ko se ne igra več Evrolige, imamo pomlajeno ekipo, brez zvenečih imen in dragih igralcev, samo s trdim delom lahko izboljšamo našo igro in izpolnimo cilje, ki smo si jih zadali,"
je dodal Drobnjak, ki bo igral na krilnem centru.

Centrski par sestavljata Alen Omić, ki je že lani igral za Olimpijo, in novinec Američan Alex Stepheson. Poleg Drobnjaka sta na krilnem centru Dražen Bubnić, ki ga čaka druga sezona pri Olimpiji, in Američan Kodi Augustus. Na štirici bosta pomagala tudi novinec Jaka Brodnik in Dino Murić, ki še sanira poškodbo. Poleg Brodnika je na krilu litovski ostrostrelec Deividas Gailius. Za organizacijo napadov bosta skrbela Američan Cedric Jackson in mladi Luka Rupnik, v pomoč jima bo izjemno nadarjeni Hrvat Paolo Marinelli, ki lahko igra tudi na položaju dve, kjer sta sicer nosilca Sasu Salin in slovenski reprezentant Nebojša Joksimović.