Leta 1992 je Zmago Sagadin na prvi uradni tekmi vodil slovensko košarkarsko reprezentanco, danes pa je izkušeni strokovnjak na čelu izbrane vrste do 20 let. Foto: KZS/Aljaž Močnik
Leta 1992 je Zmago Sagadin na prvi uradni tekmi vodil slovensko košarkarsko reprezentanco, danes pa je izkušeni strokovnjak na čelu izbrane vrste do 20 let. Foto: KZS/Aljaž Močnik
Slovenski košarkarji do 20 let so na pripravljalnih tekmah pred domačim evropskim prvenstvom zmagali četrtič zapored. Klonili so le na prvi tekmi proti Srbiji. Foto: KZS/Aljaž Močnik
Boris Zrinski
Da je bil praznik slovenske košarke popoln, so z zmago nad nizozemsko izbrano vrsto poskrbele še slovenske košarkarice. Foto: KZS/Aljaž Močnik

20. maja je minilo natančno 20 let od prve uradne tekme slovenske košarkarske izbrane vrste. Leta 1992 so se Sagadinovi izbranci pomerili s Hrvaško, ki je pričakovano visoko slavila. Za Hrvate, ki so nekoliko pozneje na olimpijskih igrah v Barceloni osvojili celo srebrno odličje, so tedaj igrali superzvezdniki, kot so Dražen Petrović, ki je bil tudi kapetan moštva, Dino Rađa, Toni Kukoč in Velimir Perasović. Selektor je bil legendarni jugoslovanski center Petar Skansi.

Poleg Sagadina tudi tokrat Brodnik
V Slovenskih Konjicah so na dan tekme odprli tudi novo športno dvorano. 20 let pozneje so se spomnili tega zgodovinskega dogodka, v spomin pa sta se na prijateljskem srečanju pomerili reprezentanci mlajših članov Slovenije in Hrvaške. S 83:69 so bili od vrstnikov boljši Slovenci. Zmago Sagadin, ki je takrat vodil člansko izbrano vrsto, je zdaj na čelu selekcije mlajših članov, v kateri se večina igralcev pred to zgodovinsko tekmo sploh še ni rodila. Poleg selektorja je zanimiva še ena povezava. Tedaj je bil v članski ekipi Bojan Brodnik, za mesto v izbrani vrsti mlajših članov, ki bo na evropskem prvenstvu julija igrala pred domačimi gledalci, pa se bori njegov sin Jaka.

Prvi slovenski reprezentančni selektor se je za MMC spomnil tega zgodovinskega dogodka: "Verjetno sem edini slavljenec danes tu. Začetki so bili jasno težki. Takrat je bila reprezentanca Slovenije praktično Olimpija, ki pa je bila tedaj v evropskem merilu še nižjerazredni klub. Tedaj še nismo igrali v Evroligi. Igrali smo nižja tekmovanja in tako še nismo imeli igralcev prvega kakovostnega razreda, zato je bil začetek še toliko težji."

Hrvaška že takrat v evropskem in svetovnem vrhu
"Na drugi strani so imeli Hrvati izjemno ekipo, ki se je le nekoliko pozneje borila z Dream Teamom za naslov olimpijskega prvaka. Hrvati so bili tedaj prava špica, mi pa smo bili daleč spodaj. Danes ni več tako. Slovenija je šla skokovito naprej. Smo če ne boljši, pa vsaj enakovredni s Hrvati na vseh ravneh. Moji spomini so lepi, Slovenske Konjice, Celje in to okolje so moji kraji. Sem se vedno rad vračam in se, jasno, z veseljem spominjam dogodkov izpred 20 let," je dodal Sagadin.

Slovenski trener z največ trofejami ima z mlajšimi člani na prihajajočem evropskem prvenstvu visoke cilje. Da bi jih dosegli, temu primerno reprezentančni kandidati tudi trdo delajo: "Delamo dobro, lahko bi pa še bolje. Nekateri imajo navade, drugi jih pač nimajo. Upam, da jih bodo skozi ta reprezentančni cikel dobili. Ni nobene sentimentalnosti. Jaz na njih vsak dan pritiskam, kolikor le lahko. Ne bodo igrala imena, ampak le dobro uigrani igralci. Še precej je vložkov sebičnosti in neodgovornosti, ampak se trudijo, tako kot se tudi jaz. Časa je še mesec dni. Nekatere stvari nam še ne uspevajo, ampak verjamem, da bomo iz tekme v tekmo in iz tedna v teden igrali bolje. Vse sem tempiral na 12. julij, ko se začne evropsko prvenstvo."

Piko na i postavile še košarkarice
Da je bil košarkarski dan popoln, so poskrbele slovenske reprezentantke, ki so pred srečanjem mlajših članov v slovenskokonjiški športni dvorani odigrale tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Franciji. Izbranke Borisa Zrinskega, ki je bil pred leti tudi selektor moške izbrane vrste, so z 68:52 ugnale Nizozemke. Slovenke so tako še neporažene in so na dobri poti, da se prvič v zgodovini uvrstijo na turnir najboljših ekip stare celine.

Slovenske Konjice, 20. maj 1992, pripravljalna tekma:
SLOVENIJA : HRVAŠKA 74:93 (32:53)

Slovenija: Alibegović 16, Vilfan 14, Kotnik 10, Đurišić 9, Horvat 8, Hauptman 7, Gorenc 4, Daneu 2, Mičunovič 2, Bačar 2, Golc, Brodnik, Mirt.

Hrvaška: Petrović 18, Šarlija 11, Rađa 10, Perasović 9, Komazec 9, Tabak 8, Kukoč 8, Arapović 6, , Naglić 5, Alanović 3, Mršić 2, Sobin 2, Kelečović, Cvjetičanin.