Boris Gorenc je kariero zaradi številnih poškodb končal lanskega septembra pri 34 letih. Foto: EPA
Boris Gorenc je kariero zaradi številnih poškodb končal lanskega septembra pri 34 letih. Foto: EPA
Zmago Sagadin
"Najbrž ni bil preveč vesel. Si ga predstavljate?" je odgovoril Gorenc na MMC-jevo vprašanje, kako se je na poraz s Španci odzval selektor Sagadin. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Alberto Herreros
Kariera Alberta Herrerosa se je večkrat prepletala s slovensko košarko, tako na reprezentančnem kot klubski ravni, kjer je blestel v dresu madridskega Reala. Foto: EPA
Marko Milič
Marko Milič je bil leta 1995 na svojem prvem evropskem prvenstvu in ravno proti Špancem nekajkrat navdušil. Zbral je 16 točk ter po sedem podaj in skokov. Foto: EPA

To je bila za slovenske košarkarje ključna tekma evropskega prvenstva. Po treh zaporednih porazih s Francijo (68:89), Hrvaško (83:91) in Rusijo (82:92) je med najboljših osem iz takratnih dveh skupin s po sedmimi reprezentancami peljal uspeh proti Špancem. Ti so bili večji del srečanja boljši, vodili tudi z dvoštevilčno razliko, varovanci takratnega selektorja Zmaga Sagadina pa so nato tudi s pomočjo bliskovitih protinapadov in zabijanj našega tokratnega sogovornika Borisa Gorenca celo povedli z 78:76.


Herrerosa ni mogel ustaviti
"Te tekme se ne spomnim tako dobro. Vem samo to, da je bil Herreros neustavljiv. Sam sem ga držal v obrambi in ga nisem mogel ustaviti," je bil prvi komentar nekdaj izvrstnega ostrostrelca, ki je takrat v 32 minutah dosegel 12 točk.

Slovenske tekme za zgodovino: Slovenija - Hrvaška 1993

Slovenija - Belgija 1993


Neuspela (zadnja) akcija Zdovca in Miliča
Tekmo je odločila napeta končnica. Po prostih metih Slavka Kotnika so zeleno-beli povedli s 85:84, nato pa je stvari v svoje roke vzela Gorenčeva nočna mora Alberto Herreros (30 točk). Zadel je za 86:85, nato pa še prestregel ključno podajo Jureta Zdovca do Marka Miliča pet sekund pred koncem in z dodatnima prostima metoma odločil zmagovalca (88:85).

Se bo Zdovc odkupil z medaljo?
"Zdovc je bil takrat krivec? Upam, da se bo letos rešil s tem evropskim prvenstvom in nam "pripeljal" eno medaljo," se je s humornim vložkom na račun zdajšnjega selektorja po našem opisu zadnje slovenske akcije odzval Gorenc. Španci so slovenski tekmeci tudi tokrat v predtekmovanju EP-ja na Poljskem. Še več, v tretjem krogu skupine C bi to lahko bila znova ključna tekma za preboj Slovenije v drugi del.

"Ekipa je dobra in ji želim vse najboljše"
"Vedno nas je zmanjkalo v zadnji tekmi, zadnji sekundi. V zadnjem času se reprezentanca s prvenstev vrača z malo drugačnimi rezultati. Upam, da bo letos še bolje. Ekipa je dobra in ji želim vse najboljše," poudarja Gorenc, ki je v reprezentančni karieri v 67 nastopih zbral 620 točk.

Sledili sta še tolažilni zmagi
Od tiste španske generacije v tokratnem štabu ni nikogar več, pri Sloveniji je Mario Kraljevič prevzel mesto direktorja, Zdovc selektorja reprezentance, Tomo Mahorič pa je bil že takrat Sagadinov pomočnik (ob njemu še Slobodan Subotič). Slovenci so v preostalih dveh krogih skupinskega dela turnirja v Grčiji dosegli tolažilni zmagi proti Turčiji (93:74) in Finski (94:72) ter tekmovanje končali na 12. mestu.

EP 1995, skupina B, 4. krog:
SLOVENIJA - ŠPANIJA 85:88
Alibegovič 14, Zdovc 9, Kraljevič 10, Daneu 3, Kotnik 17, Gorenc 12, Horvat 2, Tušek 2, Milič 16; Herreros 30, Reyes 16.