Slovenska reprezentanca v Litvi ni izpolnila, kar si je pred prvenstvom zadala. Foto: Reuters
Slovenska reprezentanca v Litvi ni izpolnila, kar si je pred prvenstvom zadala. Foto: Reuters
Božidar Maljković
Za Božidarjem Maljkovićem, ki je s klubi štirikrat postal evropski prvak, je prva reprezentančna akcija. Foto: EPA
Zoran Dragić
V izbrani vrsti so priložnost dobili tudi mlajši košarkarji. Najbolj se je izkazal Zoran Dragić. Foto: EPA

Na račun selektorja Božidarja Maljkovića je bilo v zadnjem času izrečenih kar nekaj kritik. Srbski strateg je prepričan, da dosežen rezultat kljub vsemu ni slab: "Mnenja sem, da rezultat ni odličen, je pa zelo dober. Vprašanja so bila, ali bomo redefinirali svoje cilje, ko smo vedeli, da ne bo petih oziroma šestih igralcev. Dejal sem, da bom naredil vse, da s svojimi igralci dosežem te cilje. Tudi v času priprav smo odigrali dobro. Dvakrat smo, recimo, premagali Litvo. Na prvenstvu smo imeli nekaj nesreče v ključnih trenutkih, ko je odločala ena žoga, skoraj en prosti met, ena izgubljena žoga …To je šport. Osvojil sem, govorim na pamet, okoli 30 naslovov in vsakič sem imel tudi nekaj sreče. V zadnjih sekundah smo izgubili proti Rusiji in Litvi. Malo je zmanjkalo, da nismo dosegli zastavljenega cilja. Prvenstvo je bilo težje, kot sem pričakoval. Vsi moji kolegi pa se strinjajo, da je Slovenija naredila dober rezultat. Seveda ni briljanten, ni pa slab."

Nekateri si ne zaslužijo mesta v ekipi
Oceno prvenstva je podal tudi direktor reprezentance Matej Avanzo: "Zahvalil bi se vsem igralcem, ki so dali pot in kri za Slovenijo. Za 65 dni so se odpovedali družinam, zasebnemu življenju in prijateljem. 30 moških je bilo skupaj 24 ur na dan, kar ni lahko, vendar ni bilo nobenega spora. Ob tem bi se še zahvalil navijačem, ki so prišli v Litvo. Še posebej prijetno presenečeni smo bili v Vilni, ko jih je bilo kar 1.500."

Ob tej priložnosti je spregovoril še o številnih odpovedih, ki se pojavljajo v slovenski reprezentanci v zadnjih letih: "Ustvarili smo kult ekipe. Želimo, da nekatere odpovedi preprečimo za naprej. Zato smo tudi želeli ustvariti to - in da pri mlajših igralcih do teh odpovedi ne bo prišlo. Za nekatere igralce enostavno nikoli ne bo mesta v ekipi. Z obnašanjem so pokazali, da si tega ne zaslužijo in da enostavno ne spadajo v to moštvo. Vsem so vrata odprta, a pokazati bodo morali drugačen odnos." Glede odnosa gre tukaj kritika oziroma izrečene besede predvsem na račun Saše Vujačića.

Prihajati ključni leti za slovensko košarko
Z izbrano vrsto je bil v Litvi tudi nekdanji kapetan Rašo Nesterović, ki bo v prihodnje sodeloval z reprezentanco, je pa tudi eden izmed promotorjev Eurobasketa 2013. "Samo prvenstvo je realna slika evropske košarke. V finalu sta dve najboljši reprezentanci. Recimo, Francozi so bili pred štirimi leti šele osmi, ko smo jih prav mi premagali v boju za sedmo mesto. V tem obdobju so naredili velik napredek. Žal mi je, da smo izgubili nekaj tekem, ki bi jih lahko zmagali. Javnost bi prosil za malo več optimizma. Gre za vseslovenski projekt. Američani za Slovenijo večkrat slišijo zaradi košarke kot pa politike. Leta 2013 bomo naredili vse za odmeven rezultat," je po koncu turnirja dejal 35-letni Ljubljančan.

V imeni igralcev je spregovoril kapetan Jaka Lakovič, ki je izpostavil prihajajoči leti kot ključni za slovensko košarko: "Težko je kar koli novega dodati. Zahvalil bi se za podporo medijem, strokovnemu štabu in KZS-ju, ki je poskrbel za organizacijo vsega. Ob tem bi se zahvalil tudi soigralcem, saj smo ostali ekipa. V športu pridejo zmage in porazi, prav ob neuspehih pa se pokaže, ali si ali nisi dobra ekipa. Vesel sem, da smo dokazali, da smo dobra ekipa. Želje in cilji so bili višji in zato smo razočarani. Po premisleku in dobri analizi se bomo še zavedali, da rezultat ni briljanten, vendar bomo zagotovo bolj pozitivno gledali na vse skupaj. Zdaj je treba usmeriti energijo v leti 2012 in 2013, ki bosta najpomembnejši leti za slovensko košarko."

Iz Kaunasa,