Olimpija in Krka sta bili slovenski predstavnici v zadnji sezoni regionalnega tekmovanja. Kmalu pa bo jasno, kako bo v naslednji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija in Krka sta bili slovenski predstavnici v zadnji sezoni regionalnega tekmovanja. Kmalu pa bo jasno, kako bo v naslednji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Fiba želi nadzor nad Jadranom

odnosti košarke v regiji. Krovna organizacija še naprej Lige ABA ne priznava.

V primeru sodelovanja klubov v jadranskem tekmovanju bi bile lahko kaznovane tudi košarkarske zveze, iz katerih klub prihaja, oziroma bi sankcije doletele reprezentanco. Fiba svojega mnenja ni spremenila in je še vedno odločno proti Ligi ABA. Predstavniki zvez iz regije so se strinjali, da je smiselno organizirati regionalno tekmovanje, ki bi pomenilo dodatek za najboljše klube k udejstvovanju v državnih prvenstvih.

Fiba podpira nastanek novega tekmovanja, ki bi bilo pod njenim okriljem. V tem tekmovanju bi vseh šest zvez s sodelujočimi klubi imelo pomembno vlogo pri odločanju. Fiba je pred kratkim sklenila, da Liga ABA ni v skladu z njenimi pravili in zahtevami ter je zato ne priznava. Udejstvovanje v Ligi ABA, ki je tako kot Evroliga pod okriljem Uleba, pa bo sankcionirano. Zveze bodo letos upoštevale izide, ki so jih klubi dosegli v Ligi ABA, že v novi sezoni pa se obetajo spremembe.

"Sestanek v Miesu, ki je bil informativen, je bil za predstavnike zvez v regiji koristen, saj je Fiba predstavila svoja stališča v zvezi z evropsko in tudi regionalno klubsko košarko. Pogovarjali smo se o prihodnosti razvoja košarke na naših tleh in bili enotnega mnenja, da je regionalno tekmovanje dobro ter da lahko prispeva k razvoju tega športa v naših državah. Prav tako smo se strinjali, da morajo imeti zveze in klubi večji vpliv na odločanje v regionalni ligi, poudarili pa smo tudi bistveni pomen državnih prvenstev. Kako bo vse skupaj dejansko zaživelo v novi sezoni, bo jasno v naslednjem mesecu ali dveh," je po sestanku povedal predsednik KZS-ja Matej Erjavec, ki se je z generalnim sekretarjem Rašem Nesterovićem udeležil sestanka v Miesu.

Fiba želi nadzor nad Jadranom