Roko Ukić bo letos dopolnil 36 let. Za njim je že 20 let članske košarke. Igral je za številne evropske velikane, kot so Barcelona, Baskonia, Panathinaikos in Fenerbahče, v Ligi NBA pa je bil član Toronta in Milwaukeeja. Foto: www.alesfevzer.com
Roko Ukić bo letos dopolnil 36 let. Za njim je že 20 let članske košarke. Igral je za številne evropske velikane, kot so Barcelona, Baskonia, Panathinaikos in Fenerbahče, v Ligi NBA pa je bil član Toronta in Milwaukeeja. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji, ki bodo letos znova edini slovenski predstavniki v evropskih tekmovanjih, ko se bodo znova ob Ligi ABA merili še v Evropskem pokalu, so v torek začeli priprave. Na stoženskem parketu je Golemac, ki je na klop svojega nekdanjega kluba sedel januarja, zbral deseterico, manjkata namreč še dva, od katerih se v prihajajoči sezoni veliko pričakuje, Mangok Mathiang in Rion Brown. Trener Ljubljančanov verjame, da bosta južnosudanski center z avstralskim potnim listom in Američan, ki je zadnja okrepitev najtrofejnejšega slovenskega košarkarskega kolektiva, pod njegovo taktirko že naslednji teden.

Prihod Zorana Dragića ni bil realen

Od Slovencev, ki igrajo v Evropi, bi bil največji ulov Zoran Dragić. Ljubljančan bi bil največji magnet za občinstvo, hkrati pa gre za košarkarja, ki bi z energijo, borbenostjo in tudi dokazano kakovostjo za Olimpijo predstavljal dodano vrednost. Toda po besedah Sanija Bečirovića letos konkretnejših pogovorov z njim ni bilo: "Lani so bili pogovori bolj realni. Takrat je izjavil, da si preprosto želi Evroligo in da je to njegov cilj. Zaradi časovne stiske nismo čakali, pozneje pa smo podpisali Blažiča, s čimer se je to mesto zapolnilo in je nekako ostalo zelo malo možnosti za njegov prihod. Letos je bila slika drugačna. Zoran je odigral vrhunsko v Španiji in postal prvak. Znova je iskal evroligaško raven in tako ga je bilo letošnje poletje skoraj nemogoče pripeljati."

Sorodna novica Užbinec: Proračun za novo sezono je nekoliko manjši kot v prejšnji

"Veseli smo, da smo lahko začeli delo. Upoštevamo vsa pravila in se pripravljamo normalno. Zelo sem zadovoljen s sestavo ekipe. Vsi, ki smo jih pripeljali, so bili na našem seznamu želja. Imeli smo dovolj časa, da smo analizirali in se veliko pogovarjali. Pripeljali smo fante s pravimi karakteristikami, ki odgovarjajo sistemu, v kakršnem bi radi igrali. Ekipa je dovolj raznovrstna. Pomemben je fizičen del, saj ne moreš tekmovati in biti konkurenčen, če ne greš v kontakt. Mislim, da imamo različne igralce na vseh položajih," je dejal Golemac, ki o ciljih ne želi govoriti. Pravi le, da je zanj najpomembneje, da je vsak naslednji trening boljši, in želi zmagati na vsaki tekmi.

Domžalčan Rok Radović je eden največjih upov slovenske košarke. Blestel je v mlajših selekcijah, zgodaj pa odšel v Zagreb k Cedeviti. V zadnjem času so ga pestile poškodbe, a v Ljubljani verjamejo vanj in v njegovo svetlo prihodnost. Foto: www.alesfevzer.com
Domžalčan Rok Radović je eden največjih upov slovenske košarke. Blestel je v mlajših selekcijah, zgodaj pa odšel v Zagreb k Cedeviti. V zadnjem času so ga pestile poškodbe, a v Ljubljani verjamejo vanj in v njegovo svetlo prihodnost. Foto: www.alesfevzer.com

"Kar se tiče sestave ekipe, smo končali, normalno pa smo si pustili nekaj manevrskega prostora, če bi bilo treba narediti kakršno koli manjšo rošado ali popravke. Ekipa je sestavljena znotraj proračuna, ki smo ga imeli glede na vse okoliščine na razpolago. Trudimo se, da bi se proračun morda še malce popravil oziroma dokončal, da bi imeli popolnoma jasno sliko. Kar je najpomembneje, je, da imamo 12 kakovostnih igralcev, s katerimi smo pripravljeni na začetek sezone," je ob tem dodal športni direktor Sani Bečirović, ki je skupaj s trenerjem sestavljal igralski mozaik.

Potem ko so lani v zmajevem gnezdu po združitvi klubov hiteli pri sestavi ekipe, so imeli letos, četudi je koronavirus zagrizel v proračun, precej več časa in so se izgradnje kadra lahko lotili načrtneje. Kot poudarjajo, so z zasedbo zelo zadovoljni, Bečirović pa je zatrdil, da je moštvo za novo sezono zagotovo nadgradnja lanskega. Okostje je ostalo iz lanske sezone. Veliki met je bilo podaljšanje pogodbe s kapetanom Jako Blažičem, ki je bil lani najboljši posameznik ekipe. Slovensko jedro so oblikovali zelo zgodaj, saj se je Golemcu že med lansko sezono pridružil Ivan Marinković, iz Kopra pa sta nato prišla še Žiga Dimec in Alen Hodžić. Po besedah Bečirovića so se držali vodila, da jedro tvorijo domači igralci, tujci pa predstavljajo dodano vrednost.

Zeleni dres bo letos nosilo sedem tujcev. Od tega so trije Američani. "Nisem pristaš velikega števila Američanov v ekipi, a moramo biti realni, da na trgu ni recimo veliko kakovostnih igralcev iz te regije. Tisti, ki bi jih hoteli, pa so zunaj našega finančnega dosega. Če pogledamo, je po vsej Evropi vse več Američanov. Te, ki smo pripeljali, smo dobro preverili. Hopkins je ostal od lani, Perry pa je bil že dvakrat v Ligi ABA, tako da smo imeli neposredne informacije. Brown je bil v Turčiji in Grčiji, kjer sva igrala s Sanijem in dobila informacije iz garderobe. Vsi so igralci, ki želijo delati in napredovati, obenem pa imajo dober značaj. Mangoka že tri leta želim pripeljati v svojo ekipo. Mislim, da smo res zadeli z njimi," je zadovoljen Golemac.

Sorodna novica Bečirović: Vsi v športu vedo, da ne moreš stvari zgraditi čez noč

Tu je potem še najizkušenejši v ekipi, Roko Ukić, kapetan hrvaške reprezentance, ki je v dolgi in bogati karieri ob številnih evropskih velikanih in dveh NBA-moštvih že oblekel dres zagrebške Cedevita. "Potrebovali smo izkušenega 'playa', drugačnega od Perryja, ki bolj skrbi za razigravanje, kot je strelec. Roko je prvič v položaju, ko ne bo glavni nosilec. Veliko sva se pogovarjala in povedal sem mu, kaj pričakujem od njega. Ob tem imamo mladega Duščaka, ki potrebuje takšnega mentorja. Potrebovali smo fanta, ki ima bogate izkušnje in močno besedo za slačilnico. To nam je manjkalo. Pomembno je, da imamo igralca, ki je vajen zmagovati, je igral na visoki ravni in ima pod kontrolo garderobo. Roko je velik profesionalec in je dobro pripravljen, o kakovosti pa ni treba izgubljati besed. Prepričan sem, da smo zadeli z njim. V veliko pomoč nam bo tudi zunaj igrišča, kar je zelo pomembno za kemijo in vzdušje v ekipi," je odločitev za prihod Dalmatinca pojasnil ljubljanski trener.

Najbolj mi je všeč, da sta zaljubljena v košarko in zelo rada trenirata. Nič jima ni odveč. Vsak ima različne kakovosti. Dan je klasičen ‘playmaker’, dober z žogo in ima dober pregled nad igro. Rok je za svoja leta fizično zelo dominanten. Gre za klasično trojko. Ko bo še izboljšal met, bo zelo nevaren igralec.

Kapetan Jaka Blažič o Roku Radoviću in Danu Duščaku

Ukić bo tako mentor Danu Duščaku, ki je skoraj 18 let mlajši. Ob mladem organizatorju igre je v ekipi še en najstnik, Rok Radović. Nadarjena mladeniča sta del zasedbe zmajev, v prihajajoči sezoni pa lahko pričakujeta priložnost, njuna naloga je le, da jo izkoristita z obema rokama. "Nič jima ne bo podarjeno. Vse si morata zaslužiti. Zaradi njune kakovosti in prihodnosti smo se odločili, da bosta med 12. Oba imata lepo prihodnost. Dobila bosta priložnost, da si izborita minutažo, o tem ni dvoma. Veliko smo že trenirali skupaj in napredujeta. Resno računam nanju, njuna naloga pa je, da pokažeta, koliko lahko pomagata ekipi," je pojasnil Golemac.

V Stožicah ima novega pomočnika. Dragišo Drobnjaka, ki se mu je pogodba z Olimpijo iztekla, je nadomestil Jan Šentjurc, ki je z njim sodeloval že v Primorski. V štabu je še en nekdanji sodelavec iz Kopra (in tudi iz zagrebške Cibone) Filip Ujaković, ki je že v pretekli sezoni prišel v Ljubljano, bil pa je najzaslužnejši za odlično telesno pripravljenost Primorske. Po besedah Golemca so zmaji tudi že v dobrem fizičnem stanju. Kot je dejal, so tako pripravljeni, da bi lahko že zdaj odigrali tekmo.

Sorodna novica Blažič: Golemac eden od razlogov, da sem ostal v Ljubljani

Za štiri položaje ima Golemac na voljo po tri košarkarje, izjema je le položaj krilnega centra, kjer je v osnovi to le Mikael Hopkins. Edo Murić je že veliko prebil na štirici. To je tudi njegov položaj v slovenski reprezentanci, prav tako pa je v karieri na tem položaju že igral tudi Marinković. "To ni nekaj novega za Eda, saj večino časa na tem položaju igra v izbrani vrsti. Tudi Marinkovića lahko uporabimo in igramo z dvema visokima igralcema, kar je zelo neugodno. Na položaju krilnega centra je najpomembneje, če lahko igralec pokriva nasprotnikovo štirico. Napadalno, če igrata Marinković in Mangok, nas je zelo težko ustaviti. Res pa je, da ni veliko klasičnih krilnih centrov. Rad bi imel tipa Jurkovića, Smodiš, Erazem Lorbek … A jih ni veliko. Šli smo čez cel trg, potem pa smo se odločili za takšno rešitev," je še povedal Golemac.

Pri Cedeviti Olimpiji zelo spremenili ekipo