Sixt Primorska bo naslednjo sezono prvič zaigrala v Ligi ABA. Foto: MZT Skopje Aerodrom/Petr Stojanovski
Sixt Primorska bo naslednjo sezono prvič zaigrala v Ligi ABA. Foto: MZT Skopje Aerodrom/Petr Stojanovski

Tigri so v finalu Lige ABA 2 s 3:0 v zmagah premagali MZT Skopje. Po dveh visokih zmagah v Kopru so se v prestolnici Severne Makedonije nekoliko namučili, ko so v zadnji četrtini skoraj zapravili dvomestno razliko, a na koncu vseeno slavili in si ekspresno zagotovili vstopnico med jadransko elito. "Seveda je bila tokrat popolnoma drugačna tekma. Fantje niso imeli več moči, energija je padla, saj je bila tretja tekma v štirih dneh, prostih metov nismo zadeli ne mi ne oni, ampak smo ohranili pozitiven pristop in zdržali do konca. Bili smo boljši v skoku in na koncu zasluženo zmagali," je dejal trener Primorske Jurica Golemac.

Lastniki še bolj ambiciozni kot košarkarji

"V Ligo ABA se ne gremo borit le za obstanek, ampak gremo tekmovat in gremo zmagat," je pred novim izzivom, ki ga čaka v naslednji sezoni, dejal Golemac. Zgodba Primorske je zgodba o uspehu. Čeprav je klub kot tak šele v svoji tretji sezoni, pa si je že izboril status najboljšega v državi. "V klubu imamo ljudi, ki niso normalni, da tako rečem. Če danes daješ svoj denar v šport, ne dobiš ničesar nazaj. Ti ljudje so pravi ljubitelji košarke. Bili so na vseh tekmah reprezentance. Res obožujejo košarko. Rekli so, da, ko pride priložnost, bi radi imeli svoj klub. Prepričan sem, da se zgodba o uspehu tu ni končala. Res moram pohvaliti pokrovitelje in naše lastnike, ki so neverjetna ekipa. Ves čas nas spodbujajo in so še bolj ambiciozni, kot smo mi," je dodal hrvaški strokovnjak, ki pa je kot naturaliziran košarkar zaigral za slovensko reprezentanco.

Letošnja sezona je že zdaj najuspešnejša v zgodovini koprske košarke. V sezoni 1992/93 je sicer nekdanji koprski prvoligaš igral celo z Olimpijo v finalu državnega prvenstva, pred devetimi leti pa so v največjem obalnem mestu ostali brez prvoligaša. Nova košarkarska zgodba se je v Kopru začela pisati pred tremi leti, ko sta se povezala domžalska Lastovka, licenco katere je prevzel nov klub, in Koš Koper, ki je že vrsto let znan po dobrem delu z mladimi, a je bil v članski košarki prisoten le v nižjih ligah. Že ob nastanku Sixta Primorske je idejni vodja Gregor Vuga s krogom sodelavcev razmišljal o jadranski ligi in v tretji sezoni je tigrom preboj tudi uspel.

Sorodna novica Elitna košarka Jadrana prvič na slovenski obali

Po solidni prvi sezoni in uspešni drugi, ko so s pokalom v vitrino pospravili prvo lovoriko v klubski zgodovini, je prišla imenitna letošnja. V dveh sezonah so na Bonifiki zgradili kakovostno zasedbo, ki je trenutno najboljša v državi in ena najbolj pozitivnih točk v slovenski košarki trenutno nasploh. V klubu imajo jasno izdelano vizijo, postavljene visoke cilje, za uresničitev katerih so zgradili dobre temelje s pravilno in načrtno selekcijo moštva. "Klub obstaja šele tretje leto, to selekcijo pa smo naredili lani. Letos smo imeli pet novih igralcev. Po navadi takšne sezone pridejo nekoliko pozneje, nam pa je uspelo še v drugi. Zanesljivo smo premagali Olimpijo v superpokalu, Krko v četrtfinalu pokala in nato v polfinalu Olimpijo, dominirali smo v Ligi ABA 2 … V celi sezono smo izgubili le eno tekmo, ko smo igrali 'na polno'. Drugo smo malce kalkulirali, ko smo spočili nekatere igralce. Za zdaj je vse res enkratno in ne bomo se ustavili," je povedal Golemac, ki se je dokazal že z delom v Ciboni, Šentjurju in gruzijski reprezentanci, in je eden najbolj obetavnih trenerjev v regiji.

Najtežje je igrati, ko moraš zmagati

Ekipa, ki so jo sestavili v Kopru, ima, kot pravimo, rep in glavo. Na vseh položajih so Primorci dobro pokriti, imajo dovolj kakovostnih posameznikov in nasploh raznovrstno zasedbo, tujce, ki predstavljajo dodano vrednost, hkrati pa ne le da so uspešni, ampak tudi igrajo moderno in hitro košarko. Kakovostna zasedba je na vseh pomembnih tekmah do zdaj v sezoni pokazala svojo moč in vse te dvoboje tudi dobila. "Vse zasluge gredo fantom, ki so bili na vseh najpomembnejših tekmah res odlični. Trenerji smo tu, da nekaj ukažemo, igralci pa, da igrajo in zato je selekcija najpomembnejša," pravi Golemac, ki dodaja, da svojo prihodnost (vsaj še v naslednji sezoni) vidi na koprski klopi.

Igra se vrti okoli Žana Marka Šiška, trenutno najobetavnejšega slovenskega 'playa'. Da ritem igre na pade, ko je na klopi 21-letni Ljubljančan, skrbi Corin Henry. Drugi Američan Lance Harris je zelo učinkovit v napadu, ko zna v serijah zadevati z razdalje, v navezi s Šiškom pa pogosto poskrbi za atraktivna zabijanja z "alley-oopi". Pod obročem so nosilci Marijan Čakarun, Marko Jagodić Kuridža in Ivan Marinković, ki so vsi dovolj gibljivi in hitri. Kapetan Alen Hodžić je nepopustljiv v obrambi in racionalen v napadu, s klopi pa sta predvsem z meti z razdalje zelo nevarna Luka Vončina in Tadej Ferme. Štirinajsterico dopolnjujejo še Jan Kosi, Jakob Čebašek, Gregor Glas, ki so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo oblekli dres slovenske reprezentance, Daniel Vujasinović in Nejc Zupan.

"Veliko nam pomeni ta zmaga. Lani smo nekako naključno prišli do finala Lige ABA 2, letos pa je bil cilj preboj v Ligo ABA. Želeli smo pokazati in dokazati, da smo sestavili dobro ekipo. Veste pa, da je najtežje igrati, ko moraš zmagati. Kapo dol fantom, saj imamo karakterno vrhunske igralce. Niti za trenutek niso popustili ali se ustrašili. Pokazali so svojo kakovost in lahko smo srečni, da nam je uspela takšna selekcija," je o svojih varovancih dejal Golemac.

Naslednji izziv naslov državnega prvaka

Gre za nekakšno simbolično zamenjavo Olimpije, ki je letos prvič izpadla iz regionalne elite. Primorska bo zasedla njeno mesto v Ligi ABA, hkrati pa letos od zmajev, ki so v zadnjih dveh letih osvojili državno prvenstvo, v katerem so letos tigri absolutni favoriti, prevzema tudi vlogo najboljše slovenske ekipe. Golemac, ki se je kot igralec uveljavil prav v ljubljanskem zeleno-belem dresu, o krizi Olimpije pravi: "Meni, ki sem pri Olimpiji kot mlad fant postavil temelje karieri, je to težko gledati, a to ni ta Olimpija. Kluba ne dela le ime, ampak ga ljudje v njem, navijači, igralci … Ni isto, kot je bilo. Zdaj so sicer začeli nekaj delati dobro, a niso imeli sreče. Treba je vztrajati. Žalostno je sicer za Slovenijo, da ni Olimpije, saj bi morala biti naš paradni konj, ki nas vse vleče naprej. Zaradi Olimpije bi bilo več ljudi v Kopru in vsepovsod. Žal mi je, da se je to zgodilo."

Že lani, ko so bili po rednem delu Lige ABA 2 drugi, so bili blizu preboja med elito. V polfinalu zaključnega turnirja, ki ga je gostil Čačak, so premagali ekipo Vršca, v finalu pa so se nato pomerili s Krko, ki je bila boljša od Borca, najboljše ekipe rednega dela. Novomeščani so 4. aprila 2018 ugnali še Primorsko in se po eni sezoni vrnili v Ligo ABA, kjer so natanko leto dni pozneje dobili koprsko družbo: "Zagotovo je bila lani dobra šola, govorim tako zase osebno kot za vse nas v klubu. Čeprav lani nismo imeli imperativa, da moramo priti v Ligo ABA. Morda se zdi, da smo bili favoriti, a ko smo sestavljali ekipo, nismo razmišljali, da bomo igrali Ligo ABA 2. Toda tako se je potem razpletlo. Sicer smo imeli uspešno sezono, a je bila predvsem dobra šola, saj smo videli, kaj moramo narediti. Pameten človek se uči na svojih napakah."

Letos se je spremenil sistem tekmovanja v Ligi ABA 2 in zdaj o naslovu ne odloča več le turnir štirih najboljših, ampak se igra končnica v serijah na dve oziroma na tri zmage, kar je sistem, ki ustreza najboljšim, saj so 'na eno tekmo' mogoča presenečenja, v igranju na več dobljenih srečanj pa do izraza pride kakovost. Primorska je svojo potrdila v velikem slogu in se brez poraza ter s petimi zmagami v končnici zanesljivo prebila naprej. Zdaj je naslednji izziv premierna osvojitev državnega naslova, s čimer bi sklenila sanjsko sezono s štirimi lovorikami.

Iz Skopja
Tilen Jamnik