Dan odprtih vrat v Stožicah so izkoristili številni ljubitelji košarke, ki so želeli predvsem podpis Gorana Dragića. Foto: BoBo
Dan odprtih vrat v Stožicah so izkoristili številni ljubitelji košarke, ki so želeli predvsem podpis Gorana Dragića. Foto: BoBo
Klemen Prepelič
Prvo pripravljalno tekmo bo Slovenija igrala v petek ob 20. uri s Portugalsko. Foto: BoBo
Košarkarji v Stožicah na treningu z navijači
Medijski dan tudi z Goranom Dragićem

Slovenska reprezentanca je začela tretji ciklus priprav na kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2017. Izbranci selektorja Igorja Kokoškova so se zbrali v dvorani Stožice in opravili tako imenovani dan odprtih vrat. Trening reprezentance je bil namreč odprt, tako da so se ljubitelji košarke - zbralo se jih je približno 300 - po njem družili z igralci. Največ pozornosti je bil seveda deležen član Miamija Goran Dragić, ki se je zaradi pravil Lige NBA ekipi pridružil šele danes.

Dragić komaj čaka na prve tekme
"Z veseljem sem se pridružil. Danes sicer še nisem treniral, saj imam lažje bolečine v hrbtu, v prihodnjih dneh pa bom polnopravni član. Sem v dobri formi in komaj čakam, da se začnejo prve tekme. V klubu so mi priporočili, da začnem postopoma, tako da bom po pogovoru s selektorjem videl, na katerih prijateljskih tekmah bom zaigral," je uvodoma dejal Goran Dragić.

"Prvič v karieri bom igral kvalifikacije, brez dvoma pa je naš cilj zmagati na vseh šestih tekmah. Imamo nadarjeno ekipo, veliko je mladih igralcev, ki bodo na prijateljskih tekmah zagotovo dobili priložnost za dokazovanje, starejši pa bomo glavne vloge prevzeli, ko bo šlo zares," pravi Goran Dragić.

Čančar, Kraljević, Šiško - prihodnost Slovenije
Poleg starejšega Dragića so se danes reprezentanci pridružili še mladi Vlatko Čančar, Luka Kraljević in Žan Mark Šiško, za katere je selektor Kokoškov prepričan, da so prihodnost Slovenije. Od ekipe so se zato poslovili Domen Bratož, Tomaž Bolčina, Luka Lapornik in Blaž Mahkovic.

"Zdaj je v reprezentanci zbranih sedemnajst košarkarjev. Nekaj je mladih, ki jih bomo preizkusili na prijateljskih tekmah, okostje ekipe pa se bo izoblikovalo tik pred kvalifikacijami. Tedaj bo šlo zares in takrat moramo biti najboljši. Pred nami je še precej dela, pomembno pa je, da se nam je pridružil tudi Goran Dragić, ki je zagotovo mnogo tem igralcem vzor in bodo zato želeli pokazati še več," je dejal selektor Igor Kokoškov.

Čas za taktično uigravanje
Reprezentanca je priprave začela 20. julija. Po obdobju spoznavanja in pridobivanja telesne pripravljenosti se bo z Goranom Dragićem lahko posvetila tudi taktičnim različicam in uigranim akcijam.

Po štirinajstih dneh priprav sta ta teden na vrsti prvi prijateljski tekmi. Na turnirju za pokal Adecco v dvorani Zlatorog v Celju bodo sodelovale Portugalska, Belgija in BiH. V petek ob 20. uri bo Slovenija igrala s Portugalsko, v soboto ob 17.30 pa za prvo ali tretjo mesto.

Slovenija bo na pripravah v Zrečah ostala do 11. avgusta, potem pa jo čaka odhod na prijateljski turnir na Dunaj in naslednji trije tekmeci - Avstrija, Poljska, Islandija. Kvalifikacije s Kosovom, Ukrajino in Bolgarijo se bodo začele 31. avgusta.

Košarkarji v Stožicah na treningu z navijači
Medijski dan tudi z Goranom Dragićem