Goran Dragić je bil prvi slovenski strelec. Kapetan je le enkrat zgrešil iz igre. Foto: BoBo
Goran Dragić je bil prvi slovenski strelec. Kapetan je le enkrat zgrešil iz igre. Foto: BoBo
Zoran Dragić
Tako kot je v zadnjih letih že navada, je bil takoj za Goranom drugi najuspešnejši strelec Slovenije Zoran Dragić. Foto: BoBo
Gašper Vidmar
Gašper Vidmar je z zabijanji po domiselnih podajah Goran Dragića poskrbel za navdušenje na tribunah. Foto: BoBo
Edo Murić
Edo Murić je bil razigran v napadu, obenem pa se je dobro bojeval tudi z Justinom Doellmanom. Foto: BoBo
Slovenci kvalifikacije začeli z visoko zmago
Pogovor s selektorjem Igorjem Kokoškovom
Spektakularno zabijanje Vidmarja v drugi četrtini

Za izbrano vrsto Kosova je bila to sploh prva uradna tekma, Slovenija pa je vknjižila eno najvišjih zmag v zgodovini. Kakovostna razlika med reprezentancama je jasna, Kosovu pa ni pomagala niti zveneča ameriška okrepitev v zvezdniku Barcelone Justinu Doellmanu, ki se je izgubil v povprečju soigralcev. Hitro je Slovenija na krilih bratov Dragić, ki sta že v prvi četrtini skupaj dala 16 točk, naredila razliko ter ves čas – z manjšimi vmesnimi padci – držala visok ritem igre.

V napadu so slovensko samozavest okrepili uspešni prodori, ki so jih nadgradili z natančnimi meti z razdalje. Gašper Vidmar in Alen Omić sta ob znatni pomoči soigralcev nadzorovala skok (48:30), v obrambi pa je bilo še nekaj napak, ki sicer proti reprezentanci kova Kosova niso vplivale na izid, a jih je izpostavil tudi selektor Igor Kokoškov: "Med dvobojem smo imeli vzpone in padce, ki jih imamo že ves čas. Na trenutke igramo dobro, potem pa hitro pademo. Na to moramo biti pozorni. Mi igramo v visokem ritmu, a moramo biti odgovornejši in pozornejši v obrambi. Dobili smo nekaj lahkih košev. Vsaka zmaga šteje, saj ni malih in velikih tekem. Spoštujemo vse tekmece in tako smo se tudi pripravili na to tekmo."

Slovenci razmišljajo le o sebi
Kot je dodal srbski strokovnjak na slovenski klopi, želi, da njegovi varovanci bolje začenjajo tretje četrtine, da so bolj osredotočeni in igrajo pametneje, kot so. Predvsem že ves čas poudarja koncentracijo v obrambi, kar bi sicer boljše reprezentance znale izkoristiti. Obenem je znova poudaril, da v kvalifikacijah ni lahkih tekem, saj so tu še potovanja in naporen ritem, zato pa želi na vsaki tekmi stoodstoten pristop: "Igralci so komaj čakali, da pridejo tekme, ki štejejo. Dovolj je bilo priprav in treningov. To se je čutilo na začetku tekme, ko je bilo nekaj vznemirjenja. Za njimi je dober mesec težkih treningov, ko so bili osredotočeni le na te tekme. Motiva tako ne manjka, a mi razmišljamo le o sebi. Naš cilj je, da smo iz tekme v tekmo boljši."

Misli so se po prvi tekmi takoj usmerile proti Bolgariji, kjer bo Slovenija gostovala že v soboto (17.00). Bolgari so prvi dvoboj izgubili, ko je bila Ukrajina, ki je na papirju in po rezultatih najboljša od slovenskih nasprotnikov, doma boljša za deset. "Bolgari igrajo agresivno in z veliko energije. Ne vemo, kateri Američan bo igral zanje, ali bo to organizator igre ali center. To bomo videli. Pogledali si bomo dvoboj proti Ukrajini, ki je zelo kakovostna ekipa. Nas pa čaka v Bolgariji težko delo," je o naslednjem nasprotniku povedal selektor.

Nosilci odigrali, kot se od njih pričakuje
Vsak izmed slovenskih košarkarjev, ki je stopil na parket, je dal svoj delež, svojo vlogo pa so potrdili glavni nosilci igre. Edo Murić je s 15 točkami, šestimi skoki, sedmimi podajami in tremi ukradenimi žogami dokazal, da se na položaju krilnega centra počuti povsem domače. Obenem je odlično ustavljal tudi Doellmana. Centra Omić in Vidmar sta dosegla po 15 točk in po pet skokov. Vidmar, ki je dodal še štiri podaje, je navdušil tudi z dvema silovitima zabijanjema po lepih podajah Gorana Dragića.

Goran in Zoran Dragić sta pričakovano vlekla voz v napadu. Prispevala sta 20 in 19 točk, čeprav je v uradni statistiki Goran dal dve več, Zoran pa dve manj, ko so v prvi četrtini enkrat koš pripisali napačnemu Dragiću. Slovenski kapetan, ki je bil na pripravljalnih tekmah še nekoliko zadržan v napadu, je tokrat dokazal svojo kakovost. Z osmimi podajami je lepo zalagal svoje soigralce, obenem polnil kosovski koš in bil z mlajšim bratom glavni režiser ob narejeni visoki razliki, ko je z domiselnimi prodori nekajkrat povsem premešal gostujočo obrambo.

V mislih je bila tudi visoka razlika
Zoran je izkoriščal bratove podaje, tudi on bil večkrat prehiter oziroma prespreten za kosovsko obrambo ob prodorih, zadel pa je tudi dve trojki. "Maksimalno smo se pripravili, kot bi igrali proti evropskim prvakom. Nobenega nasprotnika ne smeš podcenjevati in tudi mi nismo Kosova. Samo želeli smo si takega uvoda v tekmo, potem pa smo le stopnjevali ritem. Vesel in ponosen sem na našo ekipo, saj je pokazala pravi značaj. Tekma je pozabljena, zmaga je v žepu in misli smo usmerili proti Bolgariji, saj nas na gostovanju čaka težje delo," je povedal Zoki.

Zoran je izpostavil tudi visoko razliko, ki je lahko ob koncu v primeru kroga v skupini ali pa glede najboljših drugouvrščenih reprezentanc, ki se bodo še prebile na EuroBasket, tudi odločujoča: "Želeli smo čim prej narediti visoko razliko in razbliniti dvome. Dogovor je bil, da ne smemo popuščati v obrambi in seveda tudi, da poskušamo zmagati s čim višjo razliko, saj tudi to šteje"

Največja zmaga Kosova, da sploh igra tako tekmo
Ta dvoboj je bil prav poseben za enega slovenskega reprezentanta. Gezim Morina je prvič na uradni tekmi oblekel slovenski dres, in to celo proti svoji domovini: "Kosovo je moja država. Tam sem rojen in ponosen sem na to. Bili so čudni občutki. Reprezentanci Kosova želim vse najboljše, ampak se vidi, da ji veliko manjka do nekega resnega nivoja. A to je prvo leto, in vemo, da v športu je potreben čas. Na vsaki tekmi imaš tremo, tu pa sem igral še proti svoji državi. Bila je čudna tekma in na srečo je je konec."

Na Kosovu so upali, da bodo košarkarji, ki so podoben primer kot Morina, zaigrali za domovino, a je večina – tako kot tudi Morina – to zavrnila. Le Dardan Berisha, nekdanji poljski reprezentant, ki je Sloveniji dal 21 točk, je storil tako. "Vsak je ponosen name, da sem v reprezentanci Slovenije, saj vemo, kako močna je. To nam veliko pomeni. Hvaležen sem Sloveniji za vse, kar je naredila zame, in dokler me bo potrebovala, bom igral zanjo. Tudi kosovski igralci so vedeli, da nimajo veliko možnosti. Že pred tekmo sem rekel, da je največja zmaga za Kosovo, da sploh igra to tekmo," je dodal Morina.

Slovenci kvalifikacije začeli z visoko zmago
Pogovor s selektorjem Igorjem Kokoškovom
Spektakularno zabijanje Vidmarja v drugi četrtini