Jaka Lakovič je za Slovenijo zadnjič igral na evropskem prvenstvu v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Lakovič je za Slovenijo zadnjič igral na evropskem prvenstvu v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matej Avanzo
Matej Avanzo je prepričan, da je Lakovič med najbolj zaslužnimi, da se je zgradil reprezentančni kult. Foto: MMC RTV SLO
»Jale nacionale« reprezentanci pomahal v slovo

"O tem, kdaj končati svojo reprezentančno pot, sem veliko razmišljal že pred in med lanskim EuroBasketom 2013, a sem zaradi velike želje po nastopanju v državni vrsti želel s končno odločitvijo še nekoliko počakati," je v izjavi za javnost zapisal igralec, ki bo čez dva tedna dopolnil 36 let.

pot končal na najlepši način
"Po tehtnem premisleku in pogledu na celo sezono, sem prišel do spoznanja, da moje telo ni več tako mlado in da potrebuje več časa za regeneracijo, s tem pa tudi pripravo na novo sezono v klubu, zaradi česar sem se odločil, da je bil EuroBasket 2013 moj zadnji reprezentančni turnir. Mislim, da sem s tem reprezentančno kariero končal na najlepši možen način - na domačem parketu. Moje srce je vedno bilo in vedno bo s slovensko reprezentanco ter njenimi navijači, ki bodo pri meni za vselej ostali v izjemnem spominu in se jim ob tej priložnosti zahvaljujem za vso podporo," je prepričan nekdanji kapetan.

Avanzo: Postal je ikona
Direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo je poudaril: "Postal je ikona slovenske košarke. Je eden od najzaslužnejših za to, da je v naši izbrani vrsti prišlo do pravega kulta. Njegovo vsakoletno igranje za Slovenijo, nalezljiva borbenost, nepopustljivost, boj do zadnjega atoma moči, vse to so razlogi, s katerimi si je prislužil mesto kapetana in se v tej vlogi na domačem EuroBasketu odločil odigrati tudi zadnjo tekmo v reprezentančnem dresu."

Poslovil se je korektno
Avanzo se je igralcu zahvalil: "Kot vselej se je tudi pri reprezentančni upokojitvi želel posloviti korektno ter odločitev najprej temeljito pretehtal, nato pa jo sporočil selektorju Juretu Zdovcu in vodstvu KZS-ja. V imenu slovenske krovne organizacije se Jaki zahvaljujem za številne nepozabne trenutke in njegovo predanost slovenskemu dresu, ki je lahko v vzor prihodnjim generacijam, hkrati pa mu želim uspešno nadaljevanje igralske klubske kariere in nato še uspešnejši prehod v trenerske vode, kamor ga vse bolj vleče."

»Jale nacionale« reprezentanci pomahal v slovo