Luka Dončić je 22 od 33 točk dosegel v drugem polčasu, a ni uspel zrežirati vrnitve Mavericksov. Foto: AP
Luka Dončić je 22 od 33 točk dosegel v drugem polčasu, a ni uspel zrežirati vrnitve Mavericksov. Foto: AP

Mavericksi so bili neprepoznavni v prvem polčasu, zgrešili so številne lahke mete, v drugi četrtini so dosegli le 8 točk. V drugem polčasu so precej znižali zaostanek, a se niso uspeli nevarno približati.

25-letni Ljubljančan je zbral še 13 skokov in 6 podaj. Zadel je štiri trojke v 12 poskusih. Na parketu je bil 42 minut oz. največ med vsemi igralci. Kyrie Irving je 20 od 31 točk dosegel v tretji četrtini. P. J. Washington je dosegel 11 točk, vsi ostali košarkarji Dallasa pa so bili nerazpoloženi.

James Harden je bil junak prvega polčasa. Dosegel je 20 točk, zadel je štiri trojke. Foto: AP
James Harden je bil junak prvega polčasa. Dosegel je 20 točk, zadel je štiri trojke. Foto: AP

James Harden je 20 od 28 točk dosegel v prvem polčasu. Spomnil je na najboljše čase v dresu Oklahome in Houstona. Paul George je odlično vodil igro, zbral je 22 točk. Ivica Zubac je navdušil z 20 točkami in 15 skoki, v raketi je popolnoma zasenčil Daniela Gafforda. Tarence Mann je zadel vse tri mete izza črte, prispeval je 13 točk, toliko jih je dodal tudi Russell Westbrook. Clippersi so zadeli kar polovico metov za tri točke (18/36).

Datum vrnitve Leonarda ni znan
Prvega zvezdnika Clippersov Kawhija Leonarda na prvi tekmi ni bilo v kadru, saj so bolečine v desnem kolenu še vedno prehude. Manjkal je že na zadnjih osmih tekmah rednega dela.

"Ne vem, kdaj se bo vrnil. Počasi napreduje. V zadnjih dneh je bil na parketu. Zelo je razočaran, ker nam ne more pomagati," je povedal trener Tyronn Lue.

Paul George je sijajno vodil igro Clippersov. Prevzel je odgovornost ob odsotnosti Kawhija Leonarda. Foto: AP
Paul George je sijajno vodil igro Clippersov. Prevzel je odgovornost ob odsotnosti Kawhija Leonarda. Foto: AP

Šov Zubca in Hardna v prvi četrtini
Clippersi so začeli zelo odločno. Zubac je zlahka dosegal lahke koše iz rakete in sredi prve četrtine so gostitelji povedli z 18:11. Dončić je v uvodni četrtini dosegel 11 točk in uspel je držati priključek, saj ni imel razigranih soigralcev. Harden je v zadnjih štirih minutah prve četrtine zadel tri trojke in poskrbel za 12 točk naskoka Clippersov po 12 minutah (34:22).

Dallas zgrešil 32 metov in ob odmoru zaostajal za 26 točk
Mavericksi so zadeli le sedem od 20 metov, še slabše pa so začeli drugo četrtino. Clippersi so z delnim izidom 11:0 povedli že z 52:28. Tim Hardaway, Dante Exum in Maxi Kleber so kar tekmovali, kdo bo zgrešil met iz bližine. Dallas je v prvem polčasu iz igre metal 22-odstotno (9/41), zadel je dve trojki iz 18 poskusov. Harden je bil z 20 točkami najzaslužnejši za vodstvo Clippersov s 56:30 ob glavnem odmoru.

Veteran Russell Westbrook je kar pokal od energije. Nalezel je tudi soigralce. Foto: AP
Veteran Russell Westbrook je kar pokal od energije. Nalezel je tudi soigralce. Foto: AP

Irving se je prebudil, a prednost Clippersov se ni stopila
Tudi drugi polčas je Harden odprl s trojko, George je bil dvakrat natančen izza črte in prednost Clippersov je narasla na 70:41. Irving (20 točk v tretji četrtini) in Dončić sta se razigrala v napadu, a Mavericksi se niso uspeli nevarno približati. Po 36 minutah so imeli Clippersi 23 točk prednosti (87:64).

Dallas se je približal na -15, več pa ni šlo
Trener Jason Kidd je zadnjo četrtino začel z Dončićem na parketu, Irving je počival tri minute. Mavericksi so se z delnim izidom 11:3 približali na 90:75. Trener Clippersov Lue je vzel minuto odmora, George pa je odgovoril s sedmimi zaporednimi točkami. Mann je s trojko povišal na 100:78 sredi zadnje četrtine. V zadnjih minutah Clippersi niso več zavzeto igrali v obrambi, z dolgimi napadi so ohranili visoko prednost.

Dallas v prvem polčasu uvodne tekme v Los Angelesu ni zadel oceana
Tudi legendarni Dirk Nowitzki si je ogledal tekmo v Crypto.com Areni. Foto: AP
Tudi legendarni Dirk Nowitzki si je ogledal tekmo v Crypto.com Areni. Foto: AP

Dončić: Pripravljali smo se na Leonarda, a to ne sme biti izgovor
"Ne vem, zakaj smo začeli tekmo brez energije. Moramo si ogledati posnetek tekme. Pripravljali smo se na Leonarda, a to ne sme biti izgovor. Clippersi so ga odlično nadomestili. Nismo bili zbrani 48 minut. Zubac je bil razigran. Veliko točk je dosegel, pobral je številne skoke, bolj agresivno ga bo treba pokriti. V drugem polčasu smo igrali precej bolj agresivno v obrambi. Tako moramo igrati celotno tekmo. Ponoviti moramo predstave z zadnjih 20 tekem rednega dela," je na novinarski konferenci razmišljal Dončić.

Sorodna novica "Prav nič zabavno ni igrati proti Luki Dončiću"

Kidd: V prvem polčasu nismo zadeli oceana
"V prvem polčasu nismo zadeli oceana. Clippersi so v drugi četrtini dosegli 22 točk, to je malo, a mi smo jih le 8. Nismo imeli agresivnega pristopa. Zubac je prevladoval v raketi, zlahka je dosegal koše. Nismo se odzvali v prvem polčasu. Nekateri igralci so odigrali prvo tekmo v končnici in to se je poznalo. Clippersi so bili precej boljši, mi pa moramo pripraviti pravi odgovor v torek na drugi tekmi," je na novinarski konferenci razmišljal trener Jason Kidd, ki je bil zadovoljen z igro v drugem polčasu.

Lue prepričan, da imajo Clippersi še nekaj rezerve
"To je bila velika zmaga. Imeli smo veliko razigranih košarkarjev, Harden in George sta bila odlična, Zubac je prevladoval pod košem. Zadovoljen sem z igro v obrambi. Mislim, da imamo še veliko rezerve, na drugi tekmi moramo igrati še bolje, če želimo zmagati. Mann in Coffey sta odlično pokrivala Dončića po celotnem parketu. Imela sta težko nalogo, a sta jo zelo dobro opravila," je bil zadovoljen Lue, ki pričakuje popolnoma drugačen obraz Dallasa na torkovi drugi tekmi.

Trojni dvojček Tatuma za gladko zmago Bostona
Jayson Tatum je s 23 točkami, 10 skoki in 10 podajami popeljal Boston do zanesljive zmage nad Miamijem (114:94). Zvezdnikov Celticsov je vpisal prvi trojni dvojček v končnici. Vročici se je zelo poznalo, da je manjkal Jimmy Butler, ki si je desno koleno poškodoval v torek na kvalifikacijski tekmi v Philadelphii.

Jayson Tatum je popeljal favorizirane Celticse do uvodne zmage. Foto: AP
Jayson Tatum je popeljal favorizirane Celticse do uvodne zmage. Foto: AP

Boston je zadel 22 trojk, kar je nov klubski rekord na tekmah končnice. V TD Gardnu so Celticsi dobili 38 od 42 tekem in Vročico čaka izjemno težka naloga v tej seriji.

Miami več kot tri minute ni dosegel točke na začetku tekme in Boston je povedel s 14:0. Do odmora so si gostitelji zagotovili 15 točk naskoka (60:45), potem pa so dobili tretjo četrtino z 31:14. Na začetku zadnje četrtine so si priigrali najvišjo prednost na srečanju (96:62), potem pa so popustili in Miami se je približal na 108:94, a do konca je ostala le še minuta in pol.

"Zelo sem zadovoljen z 42 minutami prve tekme. Štiri ali pet minut v zadnji četrtini niso bili dobri, izgubili smo preveč žog," je povedal trener Bostona Joe Mazzulla.

Lani je bil Miami prav tako osmi nosilec in presenetljivo se je prebil do velikega finala. Izločil je Milwaukee s 4:1, New York s 4:2 in v finalu Vzhoda še Boston s 4:3, potem ko je zapravil prednost s 3:0 v zmagah, a dobil sedmo tekmo v TD Gardnu.

Lillard s 35 točkami v prvem polčasu tlakoval Milwaukeeju pot do zmage
Damian Lillard je vseh 35 točk dosegel v prvem polčasu (klubski rekord) in postavil temelje za zmago Milwaukeeja nad Indiano s 109:94. Bucksi so si z imenitno predstavo v prvem polčasu nabrali 27 točk naskoka (69:42).

Damian Lillard je v prvi četrtini dosegel 19 točk, kar je največ na tekmah končnice po letu 1997. Foto: AP
Damian Lillard je v prvi četrtini dosegel 19 točk, kar je največ na tekmah končnice po letu 1997. Foto: AP

Janis Andetokumbo je s klopi spremljal soigralce. Grk zaradi poškodbe mečne mišice še nekaj časa ne bo na parketu.

Indiana je imela najboljši napad rednega dela sezone, v povprečju je dosegala 123,3 točke na tekmo. Na nobenem srečanju ni ostala pod 99 točkami, tokrat pa je zadela le 8 od 39 metov za tri točke.

Pascal Siakam je prispeval 36 točk in 13 skokov. Razigral se je v tretji četrtini, ko so bili Pacersi boljši z 29:14.

Indiana se je približala na 83:71 ob koncu tretje četrtine, a sta nato Jae Crowder in Malik Beasley s trojkama poskrbela za delni izid 8:0, Bucksi so povedli z 99:77 osem minut pred koncem in tekma je bila odločena.

Gilgeous-Alexander v napeti končnici rešil Oklahomo
V vseh osmih serijah so prve tekme dobili gostitelji. Najbolj napeto je bilo v Oklahomi, kjer so prvi nosilci Zahoda premagali New Orleans s 94:92.

Ostrostrelec Shai Gilgeous-Alexander je s petimi točkami v zadnji minuti in pol popeljal Oklahomo do uvodne zmage. Foto: AP
Ostrostrelec Shai Gilgeous-Alexander je s petimi točkami v zadnji minuti in pol popeljal Oklahomo do uvodne zmage. Foto: AP

Pelikani so s sedmimi zaporednimi točkami povedli tri minute pred koncem (88:90). Shai Gilgeous-Alexander (28 točk, 11/24 iz igre) je prevzel odgovornost v napeti končnici. Minuto in pol pred koncem je izenačil na 90:90, nato pa je s košem in dodatnim prostim metom pol minute pred zadnjim piskom sirene poskrbel za vodstvo Oklahome s 93:90. CJ McCollum je znižal, nato pa je novinec Chet Holmgren zadel le en prosti met.

Po zadnji minuti odmora so imeli Pelikani 14 sekund za zadnji napad. McCollum je zgrešil trojko z leve strani. New Orleans se je zelo dobro upiral brez Ziona Williamsona, ki se je poškodoval na torkovi kvalifikacijski tekmi proti LA Lakersom.


Vzhod, 1. krog:
BOSTON (1) – MIAMI (8) 1:0
114:94 (26:21, 34:24, 31:14, 23:35)
Tatum 23 (7/18 iz igre, 1/8 za tri), 10 skokov in 10 podaj, White 20 (6/10 iz igre, 4/8 za tri), Porzingis 18 (7/13 iz igre, 4/8 za tri), Brown 17 (3/5 za tri), Hauser 12 (4/6 za tri), Horford 10, Pritchard 8, Holiday 6; Adebayo 24 (10/17 iz igre), Wright 17 (5/5 za tri), Jaquez 16 (8/15 iz igre), Herro 11 (3/9 za tri), Jović 10, Love 7, Robinson 5, Martin 4, Butler ni igral.

MILWAUKEE (3) – INDIANA (6) 1:0
109:94 (30:21, 39:21, 14:29, 26:23)
Lillard 35 (11/24 iz igre, 6/11 za tri), Middleton 24 (9/14 iz igre) in 10 skokov, Portis 15 in 11 skokov, B. Lopez 11, Beasley 9 (3/7 za tri), Connaughton 6, Crowder in Beverley po 5, Andetokumbo ni igral; Siakam 36 (15/25 iz igre) in 13 skokov, Turner 17 (5/17 iz igre, 3/10 za tri) in 8 skokov, McConnell 10, Haliburton 9 (4/7 iz igre, 1/3 za tri), Nesmith 7, Nembhard 6, Toppin 4, Sheppard 3, Smith 2.

Torek ob 1.00:
CLEVELAND (4) – ORLANDO (5) 1:0

Torek ob 1.30:
NEW YORK (2) – PHILADELPHIA (7) 1:0


Zahod, 1. krog:
LA CLIPPERS (4) – DALLAS (5) 1:0
109:97 (34:22, 22:8, 31:34, 22:33)
Harden 28 (8/17 iz igre, 6/11 za tri) in 8 podaj, George 22 (8/20 iz igre, 4/12 za tri), Zubac 20 (10/17 iz igre) in 15 skokov, Mann (3/3 za tri) in Westbrook (5/8 iz igre, 2/4 za tri) po 13, Coffey 6, Powell 5, Plumlee 2, Leonard ni igral; Dončić 33 (11/26 iz igre, 4/12 za tri, prosti meti 7/8), 13 skokov in 6 podaj v 42 minutah, Irving 31 (10/18 iz igre, 3/6 za tri), Washington 11 in 7 skokov, Hardaway 6, Green 4, Gafford (1/4 iz igre), Lively, Exum in Kleber po 3.

SPORED TEKEM DALLASA
Sreda ob 4.00:
LA CLIPPERS (4) – DALLAS (5)
Sobota ob 2.00:
DALLAS (5) – LA CLIPPERS (4)
Nedelja ob 21.30:
DALLAS (5) – LA CLIPPERS (4)
Četrtek, 2. maj:
LA CLIPPERS (4) – DALLAS (5)
Sobota, 4. maj:
DALLAS (5) – LA CLIPPERS (4)

OKLAHOMA CITY (1) – NEW ORLEANS (8) 1:0
94:92 (17:17, 26:26, 31:25, 20:24)
Gilgeous Alexander 28 (11/24 iz igre), Jal. Williams 19, Holmgren 15, 11 skokov in 5 blokad, Dort, Jay. Williams in Wiggins po 6, Joe in Walace po 5, Giddey in K. Williams po 2; Murphy 21 (5/12 za tri), McCollum 20 (9/22 iz igre, 2/9 za tri), Valančiunas 13 in 20 skokov, Ingram 12 (5/17 iz igre), Nance in Jones po 8, Marshall in Alvarado po 5, Williamson ni igral.

Torek ob 4.00:
DENVER (2) – LA LAKERS (7) 1:0

Sreda ob 1.30:
MINNESOTA (3) – PHOENIX (6) 1:0

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.