Foto: AP
Foto: AP

Kot poroča ESPN, je košarkar Philadelphie svojo odločitev že sporočil izvršnemu direktorju ameriške reprezentance Grantu Hillu. Pred dnevi sta se sešla v Fort Collinsu, kjer Sixersi trenirajo, in kmalu po kratkem pogovoru se je Embiid zavezal ameriški izbrani vrsti.

213 centimetrov visoki orjak se je rodil v Kamerunu, ima pa tako ameriško kot francosko državljanstvo. Obe zvezi sta si prizadevali, da bi eden najboljših igralcev na svetu zaigral zanju. Na medijskem dnevu je Embiid priznal, da je razpet med tremi možnostmi.

Po pisanju ESPN-a se je odločil za ZDA, saj želi reprezentanci pomagati znova na vrh, potem ko so varovanci Steva Kerra razočarani preteklo svetovno prvenstvo končali na četrtem mestu. Drugič zapored Američani niso osvojili medalje na mundialu, kar se je zgodilo prvič po letu 1970.

Embiid bo "okrepil" že tako izjemno zasedbo izbrane vrste, ki naj bi na olimpijske igre odpotovala v najmočnejši zasedbi. Ameriški mediji poročajo, da so interes za igranje v Parizu izrazili številni zvezdniki Lige NBA, na čelu z LeBronom Jamesom, ki ima že dve zlati olimpijski medalji, in Stephom Curryjem, ki pod petimi krogi še ni igral.

Lani je Embiid prejel francoski potni list. Selektor Vincent Collet je tedaj dejal, da zvezdnik Philadelphie sicer ne bo nastopil na EuroBasketu, obstaja pa možnost, da sodeluje že na svetovnem prvenstvu. Iz tega potem ni bilo nič, je pa selektor še letos govoril, da upa, da bo Embiid francoski dres oblekel v Parizu, zdaj pa se je torej zgodba razpletla drugače.

Za svojo domovino ni košarkar nikoli zaigral. S 16 leti je zapustil rodni Yaounde, kjer ga je odkril nekdanji NBA-jevec Luc Mbah a Moute, in odšel v ZDA. Po opravljeni srednji šoli je nato eno sezono preživel na sloviti univerzi Kansas, leta 2014 pa ga je na naboru Philadelphia izbrala kot tretjega po vrsti. Po prihodu v NBA je imel veliko težav s poškodbami, v zadnjih sezonah pa se je razvil v enega najboljših na svetu in letos po Hakeemu Olajuwonu postal drugi afriški košarkar z nazivom najkoristnejšega posameznika sezone.