Luka Dončić je v rednem delu Lige NBA odigral 330 tekem, njegovo povprečje pa znaša 27,6 točke, 8,6 skoka in 8 podaj. V končnici je zaigral na 28 tekmah, v povprečju pa je na njih dajal 32,5 točke, 9,3 skoka in 7,9 podaje. Foto: Reuters
Luka Dončić je v rednem delu Lige NBA odigral 330 tekem, njegovo povprečje pa znaša 27,6 točke, 8,6 skoka in 8 podaj. V končnici je zaigral na 28 tekmah, v povprečju pa je na njih dajal 32,5 točke, 9,3 skoka in 7,9 podaje. Foto: Reuters

Dončić, novopečeni kapetan slovenske reprezentance, vstopa v svojo šesto sezono na največjem košarkarskem odru na svetu. V prvi je bil izbran za novinca leta, v vseh naslednjih pa je zaigral na tekmi All Star in bil imenovan v najboljšo peterko v ligi. Dejstvo je, da Ljubljančan, ki je februarja dopolnil 24 let, zadnja leta spada med najboljše in najučinkovitejše košarkarje na svetu. Za sabo ima še eno individualno uspešno sezono, v kateri je v povprečju dosegal 32,4 točke na tekmo, s čimer je bil drugi strelec lige, 8,6 skoka in 8 podaj, toda izostal je ekipni rezultat, saj je Dallas razočaran ostal brez končnice.

Za Adamsa že konec sezone

Košarkar Memphisa Steven Adams bo zaradi poškodbe križnih vezi izpustil celotno sezono, je sporočil njegov klub. 30-letni Novozelandec manjka že vse od januarske poškodbe, klub pa je sporočil, da bo zdaj moral na operacijo.

Po aprilskem zgodnjem koncu sezone se je Dončić motiviran posvetil telesni pripravi, preden se je avgusta pridružil reprezentančni akciji. V izbrani vrsti, ki je zaigrala na svetovnem prvenstvu, je prevzel novo vlogo, saj je postal kapetan. Slovenijo je vodil do sedmega mesta, bil najboljši strelec turnirja, ki se je odvil v treh azijskih otoških državah, in izbran tudi v idealno peterko. Na Okinavi, kjer je Slovenija igrala skupinski in drugi del, in v Manili, kjer so bili izločilni boji, je poskrbel za evforijo. Tako japonski kot filipinski privrženci košarke so pesti stiskali za Slovenijo in predvsem v dvorani, v kateri so se delile medalje, Mall of Asia Areni, se je reprezentanca praktično počutila kot doma.

Pred dvema letoma v finalu Zahoda, lani pa brez končnice

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Tako kot v izbrani vrsti se tudi v Dallasu vse vrti okoli Luke. Ljubljančan ima v rokah dirigentsko palico igre Mavsov in je nesporni vodja ekipe. Zdaj mora po neuspešni sezoni poskrbeti tudi za dober ekipni rezultat. Mavsi so pred dvema letoma navdušili z uvrstitvijo v finale Zahoda, lani pa torej sezono končali precej prej, kot so pričakovali. Poletno kadrovanje se lani ni izšlo po načrtih, zato so bili letos bolj previdni oziroma so se bolj posvetili reševanju glavnih pomanjkljivosti moštva. V Teksasu pričakujejo, da se bodo po neuspehu hitro pobrali. Pred njimi je sezona, v kateri morajo marsikaj dokazati, v prvi vrsti, da je bila pretekla le spodrsljaj. Od prihajajoče bo po mnenju mnogih precej odvisna prihodnost franšize. V medijih se je že pisalo, da se v Dallasu bojijo, da bi Luka lahko, če v ekipi ne bo napredka, v prihodnje zahteval celo menjavo.

Februarja je v odmevnem poslu med Mavse prišel Kyrie Irving. Z Lukom tvorita verjetno kar najbolj nadarjeno branilsko navezo v ligi, ki pa (za zdaj) še ni prinesla želenega rezultata. Poleti je nekdanji član Brooklyna, Bostona in Clevelanda podpisal novo pogodbo z Dallasom. Ključno je, kako se bosta superzvezdnika ujela. V pretekli sezoni nista veliko igrala skupaj, tudi takrat, ko sta, pa nista bila pretirano uspešna. Njuno sodelovanje ima ogromen potencial, res pa je, da potrebuje veliko prilagajanja. Oba sta košarkarja, ki imata rada veliko časa žogo v svojih rokah, sta pa sposobna igro kreirati tako zase kot za soigralce. Če je Dončić alfa in omega napada Dallasa, je z Irvingom dobil imenitno desno roko, oba pa sta večkrat poudarila, da sta pripravljena za dobro sodelovanje veliko igrati tudi brez žoge.

Dallas je v pretekli sezoni zbral 38 zmag in 44 porazov, s čimer je na Zahodu zasedel 11. mesto. Foto: AP
Dallas je v pretekli sezoni zbral 38 zmag in 44 porazov, s čimer je na Zahodu zasedel 11. mesto. Foto: AP

Če bosta sposobnosti in izjemno individualno kakovost znala pretvoriti v vrhunski tandem in se bosta na parketu zares povezala, ne da bosta le izmenično prevzemala zaključevanje oziroma kreiranje akcij, se Dallasu ni treba bati za ofenzivno učinkovitost. Tudi lani napad ni bil težava, je bil pa zato velik problem obramba, v kateri ne blestita ne Luka ne Irving. Potem ko je bil obrambno peta najboljša ekipa v predhodni sezoni, je bil v pretekli šele 25. Generalni menedžer kluba Nico Harrison se je s sodelavci poleti tako poleg podpisu z Irvingom posvetil tudi izboljšanju defenzivne zmožnosti ekipe. Na naboru in košarkarski tržnici je bila obramba merilo Dallasovega delovanja.

Williams glavna okrepitev Dallasa

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Mavsi so kot dvanajsti izbrali centra Derecka Livelyja, za katerega pričakujejo, da bo okrepil obrambo pod obročem. S Sacramentom so se nato dogovorili še za prestop Olivierja-Maxenca Prosperja, na katerega prav tako računajo v obrambnih nalogah pod košem, iz vrst Kingsov pa je prišel tudi Richaun Holmes. Glavna okrepitev poletja je z defenzivno vsestranskostjo Grant Williams, ki je v Teksas prišel v poslu treh ekip, v katerem se je Dallas odrekel Reggieju Bullocku. V napadu je glavno orožje nekdanjega košarkarja Bostona met za tri. Podpisal je še pogodbo z Dantejem Exumom, ki se po dobrih predstavah v Evroligi vrača v NBA, in Derrickom Jonesom. Tudi njune glavne zadolžitve bodo obrambne. Z namenom izboljšanja meta z razdalje je Dallas v svojo ekipo spet povabil tudi Setha Curryja.

Poznavalci pričakujejo, da bo Dallas bistveno boljši, kot je bil lani, in se bo tudi prebil v končnico, kaj pa lahko stori v končnici, bo odvisno, kako se delovala naveza Dončić – Irving, ali bo Luka naredil korak naprej in dejansko zaigral kot pravi kandidat za MVP-ja, hkrati pa, kako bodo novi obrazi med Mavsi dvignili raven obrambe. Prvi pogoj pa je, da bodo glavni akterji Dallasa zdravi. Irving je iz različnih razlogov v zadnjih letih izpuščal veliko tekem, slovenski košarkarski virtuoz pa je imel poleti precej težav s stegensko mišico, za katero je potarnal, da ga ovira že nekaj časa. Med pripravami na NBA-sezono si je poškodoval, sicer lažje, mečno mišico.

Dolgotrajna rehabilitacija Čančarja

Lani je z Denverjem pokal Larryja O'Briena dvignil Vlatko Čančar, ki je postal četrti Slovenec s šampionskim prstanom. Primorec je v svoji četrti sezoni v NBA-ju igral precej več kot predtem. Priložnost je dočakal na 60 tekmah rednega dela, kar je le deset manj kot v prvih treh skupaj. V slabih 15 minutah je bilo njegovo povprečje pet točk na tekmo. Minutaža se je v končnici potem znatno zmanjšala, zaigral pa je le na petih obračunih.

Po Rašu Nesteroviću, Benu Udrihu in Saši Vujačiću je Vlatko Čančar četrti Slovenec z osvojenim naslovom v Ligi NBA. Foto: AP
Po Rašu Nesteroviću, Benu Udrihu in Saši Vujačiću je Vlatko Čančar četrti Slovenec z osvojenim naslovom v Ligi NBA. Foto: AP

Prihajajočo sezono bo 26-letni Koprčan izpustil. Na pripravljalni tekmi slovenske reprezentance proti Grčiji pred svetovnim prvenstvom se je v Atenah poškodoval. Pri doskoku po zabijanju si je strgal sprednjo križno vez v levem kolenu. Sredi avgusta je bil operiran v Los Angelesu, zdaj pa ga čaka dolgotrajna rehabilitacija. Primorec je lani podaljšal pogodbo z Nuggetsi za tri leta, tretje leto je v pristojnosti kluba, tako da se je znašel v negotovem položaju, saj je sezona zanj izgubljena, prihodnost v Koloradu, kjer se, kot je večkrat poudaril, odlično počuti, pa zaznamovana z velikim vprašajem.

Denver je lani osvojil prvi prstan v 56-letni zgodovini. Odšla sta Bruce Brown in Jeff Green, ki sta bila med sedmerico košarkarjev, ki so zaigrali na vseh obračunih končnice. Christian Braun, Peyton Watson in Justin Holiday bodo skušali zapolniti vrzel po njunem odhodu, najpomembnejše pa je, da bodo varovanci Michaela Malona ostali zdravi. V preteklosti so imeli glavni igralci ob Nikoli Jokiću veliko težav s poškodbami, predvsem Jamal Murray in Michael Porter, ki vstopa v zadnjo sezono zelo donosne petletne pogodbe, in Nuggetsi pričakujejo, da bo letos naredil korak naprej. Nedvomno je rezerva pri gradnji Denverjeve dinastije tudi prispevek košarkarjev s klopi.

Negotova prihodnost Dragića

Zadnjih 15 sezon je v Ligi NBA preživel Goran Dragić. Ljubljančan, ki je letos dopolnil 37 let, je trenutno prost igralec. Z bratom Zoranom trenira v Miamiju, kjer je preživel najuspešnejša leta svoje kariere v najmočnejši ligi na svetu. Z Vročico se je pred tremi leti prebil v finale, leta 2018 pa je v dresu floridske franšize kot prvi Slovenec zaigral na tekmi All Star.

Preteklo sezono je Goran Dragić začel v Chicago, končal pa jo je pri Milwaukeeju. Bucksi so bili v rednem delu številka ena na Vzhodu, toda v prvem krogu končnice je bil boljši Miami. Foto: Reuters
Preteklo sezono je Goran Dragić začel v Chicago, končal pa jo je pri Milwaukeeju. Bucksi so bili v rednem delu številka ena na Vzhodu, toda v prvem krogu končnice je bil boljši Miami. Foto: Reuters

Med slovenskimi košarkarji ima najkoristnejši posameznik EuroBasketa 2017 in kapetan zlate reprezentance s tistega nepozabnega prvenstva najdaljši staž, ki bi ga rad podaljšal še za eno sezono. Skoraj zagotovo bo ta zadnja v bogati karieri, Gogi pa bi jo najraje končal pri Miamiju. Potem ko je postal prost igralec, se je dolgo zdelo, da bo podpisal s Heati, nekaj interesa pa je pokazal tudi Milwaukee, pri katerem je igral nazadnje. Toda vse poletje je bila tržnica v primežu odločitve Damiana Lillarda, v prvi vrsti je to veljalo predvsem za Miami, ki je bil ves čas glavni kandidat v igri za zvezdnika Portlanda.

Ta je na koncu pristal v Milwaukeeju, trenutni podprvak lige, pri katerem imata glavno besedo Pat Riley in Erik Spoelstra, pa ima kljub lanskemu uspehu precej težav na položaju organizatorja igre. Kyle Lowry, ki je Dragićev vrstnik, je prva izbira na tem položaju, nima pa menjave v klasičnem 'playu'. Pred kratkim je pogodbo podpisal Dru Smith, potem ko je poleti odšel Gabe Vincent. Veliko prostora za podpis novega košarkarja Miami nima, tako da je Dragićeva prihodnost za zdaj precej negotova.

Na seznamu so slovenski košarkarji, ki so bili v zadnjem letu na reprezentančnem spisku, in najobetavnejši igralci, ki so že v članski kategoriji.


Košarkar (klub)TekmovanjeMin.TočkeSk.Pod.
Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

ABA: Igokea - Olimpija 83:72

37

15 (1/4 za dve, 3/5 za tri)

3

2

Saša Ciani (Xavier Musketeers/ZDA)

sezona se še ni začela




Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

zdravstvena odsotnost

Jakob Čebašek (Minsk/BLR)

VTB: Parma - Minsk 78:73

VTB: Minsk - Samara 78:91

22

23

12 (0/1 za dve, 4/7 za tri)

8 (2/3 za tri)

6

1

0

1

Žiga Dimec (Mersin/TUR, 2. liga)

DP: Mersin - Final Spor 72:69

26

14 (7/9 za dve)

7

2

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)sezona se še ni začela



Goran Dragić (brez kluba)




Zoran Dragić (Cedevita Olimpija)




Gregor Glas
(Cedevita Olimpija)

ABA: Igokea - Olimpija 83:72

127 (2/5 za dve, 1/1 za tri)

2

0

Gregor Hrovat (JDA Dijon/FRA)

DP: Dijon - Chalon 73:66

30

7 (1/4 za dve, 1/3 za tri)

2

1

Robert Jurković (Krka)

ABA: Krka - Zadar 75:88

4

0 (0/1 za dve)

0

0

Urban Klavžar (Cantabria/ŠPA, 2. liga)DP: Coruna - Cantabria 119:902325 (5/6 za dve, 3/5 za tri)10
Aljaž Kunc (Twarde Pierniki Torun/POL)

DP: Spojnia - Torun 73:84

26

9 (3/5 za dve, 1/3 za tri)

4

1

Miha Lapornik (Burgos/ŠPA, 2. liga)DP: Fuenlabrada - Burgos 64:72247 (0/2 za dve, 1/3 za tri)66
Jurij Macura (Krka)

ABA: Krka - Zadar 75:88

25

11 (4/5 za dve)

9

1

Blaž Mahkovic (Kansai Helios)

DP: Helios - LTH Castings 77:72

40

30 (6/7 za dve, 4/7 za tri)

2

6

Jordan Morgan (Lokomotiv Kuban Krsnodar/RUS)

VTB: Lokomotiv - Zenit 69:67

15

6 (2/4 za dve)

4

1

Edo Murić (Cedevita Olimpija)
zdravstvena odsotnost



Aleksej Nikolić (Chalos-Sur-Saone/FRA)

DP: Dijon - Chalon 73:66

28

14 (4/5 za dve, 1/4 za tri)

1

3

Bine Prepelič (Spirou Charleroi/BEL)

/

Klemen Prepelič (brez kluba)




Rok Radović (Cedevita Olimpija)zdravstvena odsotnost



Žiga Samar (Alba Berlin/NEM)

DP: Alba - Vechta 98:80

EL: Monaco - Alba 86:75

17

/

0 (0/3 za dve, 0/1 za tri)

/

3

/

5

/

Leon Stergar (Krka)

ABA: Krka - Zadar 75:88

30

23 (3/4 za dve, 4/5 za tri)

8

4

Luka Ščuka (Cedevita Olimpija)

ABA: Igokea - Olimpija 83:72

9

2 (1/1 za dve)

3

0

Mike Tobey (Crvena zvezda/SRB)

EL: Virtus - Zvezda 85:79

/

/

/

/

Jan Vide (UCLA Bruins/ZDA)sezona se še ni začela



Petar Vujačić (Zadar/HRV)

DP: Zadar - Zabok 97:84

ABA: Krka - Zadar 75:88

29

4

37 (3/5 za dve, 8/11 za tri)

0 (0/1 za tri)

1

0

1

0