Roman Lisac je poudaril, da ima Liga ABA popolno podporo klubov. Foto: www.alesfevzer.com
Roman Lisac je poudaril, da ima Liga ABA popolno podporo klubov. Foto: www.alesfevzer.com
Krka - Union Olimpija
Fiba je izključila Ligo ABA, kjer igrata Krka in Olimpija, potrdila pa je Balkansko ligo, regionalno tekmovanje, kjer pa Slovenija nima predstavnikov. Foto: Aleš Fevžer
Krka
Krka je aktualni državni in pokalni prvak, oba naslova v tekmovanjih pod okriljem KZS-ja, pa sta ji prinesla le uvrstitev v Ligo ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Rupnik, Blaž Mahkovic, Union Olimpija
Union Olimpija je od samega začetka članica Lige ABA, ki jo je kot prva osvojila leta 2002. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksandar Džikić
Nekoč so bili v Ligi ABA štirje slovenski klubi, zdaj pa le še Krka in Olimpija. Foto: www.alesfevzer.com
Union Olimpija
Slovenija je imela nekoč zagotovljeno mesto v Evroligi, zdaj pa v najmočnejše klubsko tekmovanje vodita le najboljši mesti v Ligi ABA, Olimpija pa je edini slovenski predstavnik v evropskih tekmovanjih. Foto: www.alesfevzer.com
Pavšer: Aba ujeta v košarkarsko vojno

ne priznava več jadranskega tekmovanja.

V nedeljo zvečer je vodstvo Fibe in Fibe Europe v Nemčiji sprejelo odločitev, da umakne priznanje Lige ABA. Pri Fibi so zapisali, da liga ni v skladu z zahtevami in statutom Fibe. Obenem Liga ABA po besedah Fibe ni uspela podati ustreznih informacij pri več točkah in tako je sledil omenjeni ukrep. Regionalno tekmovanje ima priznanje še do konca sezone, tudi uvrstitev v evropska tekmovanja bo veljala glede na letošnje rezultate, nato pa Fiba preklicuje jadransko tekmovanje.

Pod enakimi pogoji sprejeta in izključena
"Enostavno je Fiba iz določenih razlogov in interesov umaknila priznanje, ki ga ne mislim komentirati. Lahko pa povem, da je Liga ABA že pred priznanjem Fibe funkcionirala osem let. Potem so nas priznali in zdaj govoriti o nekakšnih papirjih, je brez veze. Pod povsem istimi pravili in pogoji je bila liga sprejeta v Fibo in enako je zdaj izključena. Ni se zgodilo nič takšnega, da bi liga naredila kaj nasprotnega. Vse je isto, kot je bilo pri sprejetju. Ni se menjala struktura lige, ne ustroj, lastništva se niso menjala. Nič. Ravno tako so bili 80 odstotkov lastniki lige klubi, kot so tudi danes," je v uvodu dejal Lisac.

Direktor Lige ABA je prepričan, da je treba počakati nekaj časa. Kot pravi, se 'nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha' in čas bo pokazal, kaj taka odločitev lahko sploh pomeni. Za zdaj Liga ABA še naprej ostaja pod okriljem Uleba in posledično s tekmovanjema Evroligo ter Evropskim pokalom. Fiba pri svoji odločitvi ni bila jasna in pravega pojasnila oziroma podrobnejših argumentov ni podala: "Ni bilo nobenih pojasnil, enostavno, da nismo izpolnili. Vse zveze, ki so tu, od "Vardarja pa do Triglava", so pred desetletjem podpisale neko skupno sporočilo, da podpirajo to ligo. Tako smo potem povsem normalno funkcionirali. Zdaj so pa zahtevali, da nas zveze še enkrat potrdijo. To je ključ, da nismo dobili potrditve od zvez."

Med klubi velika podpora Ligi ABA
Kot je dejal že Lisac, je bila Jadranska liga zadnjih šest let priznana od Fibe, predtem pa je od leta 2001 brez težav delovala brez tega. Obenem ima liga tudi močno podporo klubov, ki v njej nastopajo, kakor tudi preostalih ekip v regiji: "Klubi so nas ustno in pisno stoodstotno podprli. Podprlo nas je še 15 klubov s področja, kjer igramo, pa niso člani lige. Poleg 14 klubov, ki so del lige, so nas podprli še klubi, ki so na primer igrali ligo, ali pa trkajo na njena vrata. Podpora je absolutna."

"To ne bo zmaga ali poraz Romana Lisca ali Lige ABA. Klubi so ustanovili in želeli to ligo. Tisti, ki smo ustanavljali ligo, ne bi mogli narediti nič, če ne bi bilo klubov. Kaj naj bi šli mi igrat? Odločilni so klubi. Klubi so nas ustanovili in oni lahko rečejo, gospod Lisac, hvala lepa za 15 let, vas več ne potrebujemo in gremo. Ne pa da nekdo, kar takole hoče. Tu je v ozadju kaj drugega kot nujnost Fibe. Po mojem mnenju Fibe sploh ne zanima ta liga," je povedal Lisac in dodal: "Govori se celo o tem oziroma je šlo tako daleč vse, da naj bi nekateri drugi želeli narediti to ligo in jo prevzeti."

Tekmovanja pod okriljem KZS-ja nič ne prinašajo
Lisac je torej dejal, da klubi podpirajo Ligo ABA, ki jim prinaša evropska tekmovanja. Jasen je bil v tej podpori direktor Krke Miro Župevec, ki je kratko povedal: "Krka podpira Ligo ABA." Ob tem se je vprašal, kaj lahko sploh nasprotna stran ponudi. Kot pravi direktor slovenskega prvaka, tekmovanja pod okriljem KZS-ja klubom ne prinašajo ničesar: "Smo dvakratni pokalni prvaki in nismo dobili nič. Tudi državni prvak ne dobi nič. Le z drugim najboljšim gre v Ligo ABA."

"Jasno je, Liga ABA prinaša Evropo in zato jo Krka podpira. To je dobro organizirano tekmovanje, ki omogoča igranje na višji ravni. Liga je konkurenčna, v njej so močni klubi in v ospredju so interesi klubov ter razvoj košarke. Liga je finančno stabilno tekmovanje, ki delno krije stroške potovanj, sodnikov … Krka bo tudi v prihodnje član Lige ABA in posledično v povezavi z Ulebom," je pristavil Župevec, ki je poudaril tudi, da klubi niso konkretnega nič dobili oziroma nič slišali in je vse, kar vedo, le iz poročanja medijev.

Uleb vodi evropska tekmovanja, kjer se vidi Olimpija
Enako kot za Krko velja tudi za Union Olimpijo, edinega slovenskega predstavnika v evropskih tekmovanjih. "Kot razumemo, ni to nobena odločitev Fibe. Dokler niso stvari uradne, zadeve ne moremo točno komentirati ali pa se opredeljevati. Lahko naštevamo argumente za Ligo ABA, kot smo jih že nekajkrat, a stvari niso tako preproste. Mi spoštujemo vsa tekmovanja, v katerih tekmujemo - ta, ki so pod okriljem KZS-ja in spadajo pod Fibo, in ta, ki so pod okriljem Uleba, torej Liga ABA. Liga ABA je za nas pomembna, saj je trenutno pravno-formalno gledano edino tekmovanje, ki nas vodi v Evropo. Olimpija je evropski klub, naša določena sponzorstva, sofinanciranje mesta in podobni projekti so vezani na evropska tekmovanja. Torej se moramo absolutno tega držati. Ne bi pa želeli komentirati neuradnih informacij, ki so bolj kot ne za zdaj medijsko sprožene. Ko pa bomo klubi obveščeni oziroma nas bo kdor koli vprašal, pa bomo reagirali, kot bo v tisti situaciji treba. Za zdaj pa se moramo držati pravil vseh tekmovanj in znotraj tega delovati," je povedal direktor zmajev, ki so kot prvi leta 2002 osvojili Ligo ABA, Matevž Zupančič.

Tako kot Lisac je tudi Zupančič dejal, da je treba počakati na dokončen razplet. Obenem je prepričan, da gre tudi za določeno pretiravanje, v ozadju pa so tudi določena lobiranja. Kot pravi, Olimpija ne bo reagirala 'na prvo žogo', ampak profesionalno v vseh tekmovanjih, kjer je prisotna, poteze pa bodo v Stožicah potegnili, ko bo to potrebno: "Pravila so pač taka in nismo si jih mi izmislili. Uleb še vedno vodi evropska klubska tekmovanja, v katerih se vidimo. Če bo kdaj drugače in če se bo pojavil kakšen drug scenarij, pa bi ga seveda radi slišali. To ni noben problem. Za zdaj ne moremo nastopiti proti tekmovanju, ki nam daje Evropo. Lahko na neki način pogrešamo čase, ko so imele Srbija, Slovenija in Hrvaška zagotovljeno po eno mesto v Evroligi, česar ni več, ampak situacija je ta hip taka."

Odločujoč dejavnik bodo klubi
V obeh najboljših slovenskih klubih se sprašujejo, kakšni bodo pogoji sodelovanja v morebitnem novem tekmovanju, ki bi ga ustanovila Fiba. Torej še enkrat, kaj lahko mednarodna košarkarska organizacija sploh lahko ponudi klubom in kako jih bo pridobila. V sporu med Fibo, pod okriljem katere je Košarkarska zveza Slovenije, in Ulebom, kamor sodi ABA, so klubi nekje vmes. Klubi ne želijo konflikta s KZS-jem ali Fibo, povsem jasna pa so stališča, da je ključno igranje v evropskih tekmovanjih.

Klubi se zavedajo, da mora KZS delovati po direktivah Fibe, kakor tudi ABA po direktivah Uleba. Zasebno združenje Uleb ima v lasti Evroligo, ki je najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje in v katerem igrajo najboljši klubi. Fiba si želi, da bi znova imela pod sabo ligo, kjer bi ti klubi igrali. Kakor koli, na koncu ne ena ne druga stran ne bosta mogli mimo klubov. Klubi bodo odločujoči, in to tisti največji, evropski giganti, ki so za zdaj glavni v Evroligi, tekmovanjem pod Ulebom, kamor sodi tudi Liga ABA.

Pavšer: Aba ujeta v košarkarsko vojno