Gorana Dragića na začetku julija čaka podpis nove pogodbe v Ligi NBA, poleg tega pričakuje drugega otroka. Foto: Reuters
Gorana Dragića na začetku julija čaka podpis nove pogodbe v Ligi NBA, poleg tega pričakuje drugega otroka. Foto: Reuters

Družinski razlogi. Z ženo pričakujeva drugega otroka. Ona bi morala iti že 15. julija v ZDA sama z dvema otrokoma, to pa ne gre. Malo je možnosti za moj nastop. Mogoče, če bi slučajno tukaj rodila, ampak zelo težko.

Goran Dragić za TV Slovenija o tem, zakaj letos najbrž ne bo igral za Slovenijo.
Jure Zdovc
Kljub oslabljeni ekipi ima Jure Zdovc znova zelo visoke cilje. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Dragić
Veliko bremena bo letos moral prevzeti Zoran Dragić, ki je bil odličen na zadnjih dveh velikih tekmovanjih. Foto: AP
Slovenski košarkarji
Reprezentanca bo priprave začela 18. julija. Pred evropskim prvenstvom bo odigrala deset tekem, sedem doma in tri v tujini. Foto: Aleš Fevžer
Zdovc o nastopu Dunstona za Slovenijo
Zdovc ocenil spisek igralcev za EP
G. Dragić o svojem (ne)igranju za Slovenijo

Najboljši slovenski košarkar si še vedno želi igrati za reprezentanco na EP-ju, a je možnosti zaradi nujnih družinskih obveznosti (žena tik pred prvenstvom pričakuje drugega otroka) malo. Če bi mu uspelo, bo obvestil vodstvo reprezentance in se ji tudi pridružil. "Gorana smo čakali. Pokazal je interes in bil sem optimističen. Zadnji trenutek se je odločil, da je družina na prvem mestu, kar spoštujem in tako tudi mora biti. So pa stvari še odprte. Nismo zaprli vrat. Smo na zvezi in bomo videli. Njega smo pripravljeni čakati tudi dalj časa, saj gre za pravega profesionalca, ki je izjemno pomemben za našo reprezentanco," je povedal Zdovc in dodal, da je imel ves čas v glavi črn scenarij. Gorana je pripravljen čakati tudi do 14 dni pred prvenstvom.

"Še vedno sem optimisti. Vedno sem bil in vedno bom. Slovenija mora zadržati ugled in ne glede na to, kdo igra, moramo iti na medaljo. Mislim, da je tako prav. Malo so se kocke začele podirati, a se še niso porušile. Velikokrat so na začetku problemi in slabo kaže, pa se potem dobro izteče ali obratno. Še vedno sem optimist in cilj je isti," se selektor na veliko tekmovanja znova podaja z velikimi ambicijami.

Avanzo zapušča KZS
"Želimo si nadaljevati to kontinuiteto velikih tekmovanj. Torej je želja, da bi bili med šest. S tem bi se uvrstili na EuroBasket 2017 in v dodatne kvalifikacije za olimpijske igre. Če nam to ne uspe, nas potem v avgustu in septembra 2016 čakajo kvalifikacije za naslednje evropsko prvenstvo," je o cilji dodal direktor reprezentanc Matej Avanzo, ki oktobra po devetih letih zapušča KZS. Odhaja na lastno željo.

Na Zdovčevem seznamu so Jure Balažič (Istanbul), Jaka Blažič (Crvena zvezda), Žiga Dimec (Rogaška), Zoran Dragić (Miami), Bryant Dunston (Olympiacos), Nebojša Joksimović (Krka), Jaka Klobučar (Ulm), Alen Omić (Union Olimpija), Klemen Prepelič (Union Olimpija), Uroš Slokar (Estudiantes) in Gašper Vidmar (Darušafaka).

Ob uspešni naturalizaciji Dunstona bo odpadel Omić, saj lahko na EP-ju nastopa le en naturalizirani košarkar. "Postopek Dunstonove naturalizacije je pri pristojnih organih in je v fazi pridobivanja. S tem se ukvarja vodstvo KZS-ja," je o tem primeru dejal Dunston. Zdovc bo na priprave poklical še vsaj štiri košarkarje iz B-reprezentance. Odločitev o tem bo padla na začetku julija. Zaradi poškodbe na seznamu ni Eda Murića. Domen Lorbek je udeležbo odpovedal, saj je bil letos precej poškodovan in je izrazil željo, da bi imel prosto poletje. Priprave se bodo začele 18. julija. Zoran Dragić se jim bo pridružil 1. avgusta.

Leta 2009 pod vodstvom Zdovca Slovenija četrta
Zdovc bo Slovenijo tretjič vodil na velikem tekmovanju. Najtorfejnejši slovenski košarkar je prvič selektor postal pred EuroBasketom 2009, kjer je izbrano vrsto popeljal do najboljšega rezultata. Tedaj je napovedal medaljo, nato pa na Poljskem zasedel četrto mesto. Drugi mandat je začel pred lanskim svetovnim prvenstvom. V Španiji Slovenija ni imela sreče pri razporedu, saj je v četrtfinalu naletela na nepremostljivo oviro, ZDA, ki so pozneje tudi zanesljivo ubranile naslov.

Letošnji EuroBasket bo odigran v štirih državah. Zaključni boji bodo v Franciji v Lillu, predtekmovalne skupine pa bodo gostile še Latvija, Nemčija in Hrvaška, kjer bo igrala tudi Slovenija. V Zagrebu bodo nasprotniki slovenskih košarkarjev, ki bodo imeli znova izvrstno podporo s tribun, poleg gostiteljev še Grki, Makedonci, Gruzijci in Nizozemci. Turnir služi tudi kot kvalifikacije za olimpijske igre, ki bodo leta 2016 v Rio de Janeiru. Dve izbrani vrsti neposredno potujeta v Brazilijo, šesto mesto pa še prinaša dodatne kvalifikacije.


Pripravljalne tekme, četrtek, 30. julija, ob 20.30:
SLOVENIJA - NOVA ZELANDIJA (Kidričevo)

Ponedeljek, 3. avgusta, ob 20.30:
SLOVENIJA - AVSTRALIJA (Laško)

Torek, 4. avgusta, ob 20.05:
SLOVENIJA - AVSTRALIJA (Stožice)

Sobota, 8. avgusta, ob 17.00:
SLOVENIJA - POLJSKA (Riga)

Nedelja, 9. avgusta, ob 17.00:
LATVIJA - SLOVENIJA (Riga)

Petek, 21. avgusta, ob 20.05:
SLOVENIJA - UKRAJINA (Koper)

Sobota, 22. avgusta, ob 20.05:
SLOVENIJA - FINSKA (Koper)

Nedelja, 23. avgusta, ob 20.05:
SLOVENIJA - ITALIJA (Koper)

Četrtek, 27. avgusta, ob 20.05:
SLOVENIJA - SRBIJA (Stožice)

Sobota, 29. avgusta, ob 18.00:
SRBIJA - SLOVENIJA (Banjaluka)


Spored tekem Slovenija na EP-ju, sobota, 5. septembra, ob 21.00:

HRVAŠKA - SLOVENIJA

Nedelja, 6. septembra, ob 18.00:
SLOVENIJA - GRUZIJA

Torek, 8. septembra, ob 15.00:
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA

Sreda, 9. septembra, ob 15.00:
GRČIJA - SLOVENIJA

Četrtek, 10. septembra, ob 15.00:
SLOVENIJA - MAKEDONIJA

Družinski razlogi. Z ženo pričakujeva drugega otroka. Ona bi morala iti že 15. julija v ZDA sama z dvema otrokoma, to pa ne gre. Malo je možnosti za moj nastop. Mogoče, če bi slučajno tukaj rodila, ampak zelo težko.

Goran Dragić za TV Slovenija o tem, zakaj letos najbrž ne bo igral za Slovenijo.
Zdovc o nastopu Dunstona za Slovenijo
Zdovc ocenil spisek igralcev za EP
G. Dragić o svojem (ne)igranju za Slovenijo