Proti Tajfunu se je Edo Murić izkazal z 22 točkami, petimi skoki in štirimi podajami. Foto: Sutjeska/Foto MM
Proti Tajfunu se je Edo Murić izkazal z 22 točkami, petimi skoki in štirimi podajami. Foto: Sutjeska/Foto MM
Edo Murić
Murić v Ligi ABA v povprečju dosega dobrih deset točk in štiri skoke na tekmo. Foto: Partizan NIS
Edo Murić
Bil je eden izmed glavnih junakov velike zmage Partizna nad Zvezdo. Foto: Partizan NIS
Za Slovenijo je odigral dve evropski in eno svetovno prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tajfun moral priznati premoč Partizanu

24-letni Ljubljančan drugo leto igra v rojstnem kraju slovenskega selektorja. Lani je moral zaradi poškodbe rame izpustiti reprezentančno akcijo, zdaj pa jo je že saniral in si pri Partizanu, ki zaradi finančnih težav ne dosega več takih izidov kot nekaj let prej, izboril vodilno vlogo. Lani so zanj zanimanje pokazali tudi v Milanu, a je ostal v srbski prestolnici, kjer je zdaj moči znova združil z Aleksandrom Džikićem, ki je imel velik vpliv na njegov razvoj v Novem mestu pri Krki.

S Partizanom je Murić v soboto gostoval v Celju, ko so črno-beli prav na krilih slovenskega reprezentanta odpravili Tajfun s 65:83. Murić je dosegel 22 točk, za tri pa metal kar 6/7. Po slabšem začetku sezone je Partizan zdaj v Ligi ABA na petem mestu. Na zadnjih šestih tekmah je klonil le pred vodilno Budućnostjo.


V zadnjem času po slabem začetku sezone vendarle gledamo boljši Partizan, kajne?
Res je. V zadnjem času smo dobili nekakšno dodatno energijo in samozaupanje, ko smo dokazali, da lahko igramo proti vsaki ekipi. To smo dokazali z zmago proti Zvezdi, ki nam je vlila samozavest, in tudi v gosteh proti Budućnosti smo dobro igrali. Recept je dobra priprava na tekmo, kjer pa moramo res dati vse od sebe. Lahko vidite, da se vsi igralci ves čas borimo. Imamo nekaj težav s poškodbami, saj manjkata dva člana začetne peterke Cvetković in Đumić.

Toda njuna odsotnost se vam v Celju proti Tajfunu ni poznala.
Tudi brez njiju smo zmagali, čeprav ni bilo lahko. Košarkarji Tajfuna so imeli veliko motivacijo, da bi premagali Partizan, obenem pa je za njih v boju za obstanek vsaka zmaga dragocena. Z Džiletom iz preteklosti veva, kako težko je igrati v gosteh proti Tajfunu. To je vedno težko gostovanje in tega smo se zavedali. Ko smo v tretji četrtini odigrali dobro obrambo, nam je steklo tudi v napadu in smo se odcepili. Tako je bila mirna končnica, je bil pa zato trd boj v prvem polčasu, ko so tudi Šentjurčani dobro zadevali.

Kako pa sicer gledate na letošnjo sezono, ki je bila doslej kar precej turbulentna?
Začel sem s klopi in ni bilo lahko. Poškodba me je oddaljila od parketa. Težko je bilo vse skupaj spremljati. Fantje so se borili in dajali vse od sebe, trdo trenirali, a enostavno sreča ni bila na naši strani. Izgubili smo nekaj tekem, ki jih ne bi smeli. Če se samo spomnimo, je proti Krki Mulalić zadel s polovice za zmago, proti Metalcu smo se borili za žogo, odbila se je košarkarju Metalca v roke, da je položil za zmago… Že to sta dva taka poraza. Tega je bilo dovolj. Rekli smo si, da ni več popuščanja. Dobro smo delali in vedeli, da se enkrat mora obrniti.

Kako pa je zdaj z vašo ramo?
Dobro. Ne čutim več bolečine. Na vsake toliko časa se morda malce pojavi, kot se je pred kratkim, ko sem zabil in me je malce zabolelo. Poškodba je preteklost in počutim se odlično. Tudi blokade v glavi nimam več, kar se opazi na igrišču.

Je bilo po slabem začetku sezono v klubu čutiti veliko pritiska?
Zagotovo. V Partizanu je pritisk prisoten ves čas. Klub in navijači so navajeni le na zmage. Na vsaki tekmi je Partizan že zaradi imena favorit. Dokler ne igraš v takem klubu, tega ne občutiš, tu pa moraš vsako tekmo dobiti. Vsak poraz je neuspeh in tako je pritisk ves čas prisoten. Sem vesel, da sem del tega projekta, ker vem, da se bom tako učvrstil, kar mi bo kasneje v veliko korist.

Odkar je Partizan prevzel Aleksandar Džikić, se krivulja rezultatov dviga. Je on poskrbel za preporod vaše ekipe?
Ni potrebno izgubljati besed. Samo poglejte, pod njegovim vodstvom smo odigrali šest tekem in pet smo jih dobili. To vse pove. Je pravi vodja in odličen trener. V klubu ga zelo cenijo in igralci ga neizmerno spoštujemo. Ve, kaj dela in treba mu je samo zaupati. Vem, da bo Partizan popeljal na pota stare slave.

Prav pod njegovim vodstvom pa ste tudi vi naredili največji napredek v karieri, kajne?
Ja, tudi zdaj pa sem pod njegovim vodstvom zamenjal položaj. Takoj po poškodbi sem več igral na krilnem centru, kjer se nisem najbolje znašel. Te pozicije nikoli nisem veliko igral. Postavil me je, kamor sodim, na krilo. Na trojki se bistveno bolje počutim.

Edo, če se ozremo še malce v prihodnost. Letos reprezentanco po dolgem času čakajo kvalifikacije. Kako vi gledate na to?
Dobili smo tekmece in novega selektorja. Vsi igralci, ki igramoo na najvišjem nivoju in se pričakuje, da bomo zraven, moramo odigrati dobro sezono ter ostati zdravi, da se bomo lahko maksimalno pripravili. Čaka nas šest tekem in ne smemo si privoščiti 'kiksa'.

Kaj pa lahko rečete o novem selektorju Igorju Kokoškovu?
O novem selektorju sem slišal same dobre stvari. V Srbiji ga dobro poznajo in ga zelo cenijo. Pohvalila sta ga tudi brata Dragić, trenerji v Partizanu pa so mi dejali, da je odličen in se že veselim sodelovanja. Igralci se od vsakega trenerja kaj naučimo in že komaj čakam, da bomo delali z njim. Zdaj je na nas igralcih, da pridemo maksimalno motivirani in damo vse od sebe. Moramo imeti v glavah le en cilj, da suvereno pridemo na evropsko prvenstvo.

Zaradi težav s poškodbo ste morali lani izpustiti reprezentančno akcijo. Je bilo težko?
Bilo je zelo težko. Vsako tekmo sem spremljal in na nek način sem bil z igralci, a najhuje je, ko nisem mogel pomagati. Zelo sem pogrešal ekipo. Fantje so igrali dobro in se borili. Pokazali so, da so zreli za to raven.

Tajfun moral priznati premoč Partizanu