Kyrie Irving je bil najboljši igralec četrte tekme. Zadel je kar sedem trojk. Tudi v lanskem finalu se je razigral na zadnjih treh tekmah. Foto: Reuters
Kyrie Irving je bil najboljši igralec četrte tekme. Zadel je kar sedem trojk. Tudi v lanskem finalu se je razigral na zadnjih treh tekmah. Foto: Reuters
LeBron James
LeBron James je na finalnih tekmah dosegel že 1.176 točk. Prehitel je Michaela Jordana, pred njim sta le še Jerry West (1.679) in Kareem Abdul Jabbar (1.317). Foto: Reuters
Draymond Green
Draymond Green je bil na meji izključitve. Lani ni smel igrati na peti tekmi finala, ko je prišlo do preobrata. Foto: Reuters
Zaza Pačulia in Iman Shumpert
Zaza Pačulia in Iman Shumpert sta se zapletla ob koncu tretje četrtine, oba sta prejela tehnično napako. Foto: Reuters
Kevin Durant
Kevin Durant je imel tokrat premalo pomoči soigralcev. Foto: Reuters
LeBron James: Držali smo se načrta igre
James z 9. trojnim dvojčkom prehitel Magica


Cavaliersi so odigrali sanjski prvi polčas. V prvi četrtini so dosegli neverjetnih 49 točk, do odmora pa 86 - dva rekorda finala Lige NBA. Zadeli so kar 24 trojk iz 45 poskusov. Bojevniki, ki so nanizali 15 zmag v končnici (rekord v vseh ameriških profesionalnih športih), so bili razglašeni v obrambi, vendar še vedno vodijo s 3:1 v zmagah, peta tekma pa bo v ponedeljek v Oaklandu.
Rekordni deveti trojni dvojček Jamesa v finalu
Kyrie Irving
je bil najboljši strelec tekme s 40 točkami, sedemkrat je zadel izza črte. LeBron James je dosegel deveti trojni dvojček na finalnih tekmah (31 točk, 11 podaj in 10 skokov) in s tem na večni lestvici prehitel legendarnega Magica Johnsona, ki je dolgo držal rekord z osmimi trojnimi dvojčki. Kevin Love je zadel šest trojk, J. R. Smith pa pet. Tristan Thompson je odigral najboljšo finalno tekmo, zbral je deset skokov.
Curry ni imel svojega večera
Pri Warriorsih je Kevin Durant prispeval 35 točk, Stephen Curry pa ni bil razpoložen (14 točk, 2/9 za tri). V ospredju so bili tudi sodniki, ki so podelili kar sedem tehničnih napak (tri za gostitelje in štiri za goste). Draymond Green je bil sprva izključen sredi tretje četrtine, vendar so sodniki prvo tehnično napako pripisali trenerju Stevu Kerru in je lahko ostal na parketu. Gostje so se zelo pritoževali na sodniško trojico.
Atomska prva četrtina za Cavalierse
Gostitelji so začeli sijajno, Smith in Irving sta zadela trojki za vodstvo s 6:0. Prednost je le še naraščala, Love je zadel dvakrat zapored izza črte za 24:9. Pri izidu 37:27 je zelo sporno osebno napako prejel Green, trener Kerr je izgubil živce in dobil je tehnično napako.
Cleveland je v prvi četrtini izvajal kar 14 prostih metov, zgrešil jih je osem, a je še vseeno nasul kar 49 točk, kar je največ v kateri koli četrtini v zgodovini finalnih tekem Lige NBA. Love je v uvodnih 12 minutah prispeval 14 točk, Curry pa je zgrešil vseh pet metov, edini točki je dosegel s prostih metov.
Irving že do odmora nasul 28 točk
V drugi četrtini se je razigral Irving, ki je dvakrat zadel izza črte in prednost je narasla na 54:35. Ko so se Bojevniki malce približali, je Smith zadel trojko z desetih metrov (60:45). V prepiru pri zapisnikarski mizi je rezervist Clevelanda Dahntay Jones dobil tehnično napako, strasti so bile že pošteno razvnete. Sredi druge četrtine je Irving (28 točk do odmora) zadel novo trojko, James pa je po protinapadu povišal na 69:49. Durant je v prvem delu dosegel 22 točk in s trojko ob sireni je postavil izid polčasa 86:68. Toliko točk ni dosegla še nobena ekipa na finalnih tekmah Lige NBA.
Številne tehnične napake
Sredi tretje četrtine je Durant prodrl pod koš, Love pa ga je skušal ustaviti, a ga je z roko zadel po glavi. Sodniki so mu po ogledu posnetka dodelili nešportno osebno napako. V sočen pogovor sta se zapletla James in Durant, izmenjala sta si nekaj krepkih in oba sta dobila tehnično napako. Kmalu zatem je po prekršku živce izgubil Green in tudi on je prejel tehnično napako. Zapisnikarska miza je narobe razumela sodnika v prvem delu, ko je tehnično prejel trener Kerr in Greena so že pošiljali iz dvorane, a so sodniki nato pojasnili, da je bila to njegova prva tehnična napaka in ostal je na parketu.
Bojevniki so se najbolj približali z delnim izidom 7:0 dve minuti in pol pred koncem tretje četrtine, ko je bilo 104:92. Kyle Korver, Deron Williams in James so s trojkami zaključili tretjo četrtino in prednost Clevelanda je znašala 19 točk (115:96).
Tudi lani je Golden State vodil s 3:1 v zmagah
V zadnji četrtini gostom ni uspelo priti dovolj blizu in Cleveland je rutinirano pripeljal srečanje do konca.
V zadnji minuti je Quicken Loans Areni odmevalo "Cavs in seven". Navijači verjamejo, da lahko njihovi ljubljenci postanejo prva ekipa, ki bi se v Ligi NBA vrnila po zaostanku z 0:3 v zmagah. Lani je bil položaj podoben, Cleveland je odpotoval v Oakland z zaostankom z 1:3, nato pa dobil zadnje tri tekme in se veselil prvega naslova v zgodovini kluba.
Irving: Zdaj smo spodili opico z našega hrbta
"Po zelo grenkem porazu na tretji tekmi smo odigrali na vse ali nič. Nismo želeli, da bi Warriorsi slavili na našem parketu. Prvi smo jim zadali udarec in prednost le še poviševali. Nismo izgubili veliko žog in s tem smo jim odvzeli protinapad. Zdaj smo spodili opico z našega hrbta, saj imamo eno zmago. Peta tekma bo še težja, pristop pa mora biti enak. Vsaka naslednja tekma je za biti ali ne biti. Vsi se zavedamo, da ni več popravnih izpitov. Tudi rezervisti so prikazali najboljšo igro v finalu," je bil zadovoljen Irving.
Kerr: Cleveland odigral popolno tekmo
"Zadeli so kar 24 trojk, v obrambi nismo igrali dobro, nobene agresivnosti ni bilo. Cleveland je odigral popolno tekmo. Znašli so se v težavah po treh tekmah in tokrat so nas popolnoma nadigrali. Upal sem, da se bodo znova utrudili v zadnji četrtini, vendar so zelo dobro odigrali tudi igralci s klopi. Na peti tekmi moramo znova igrati svoj slog igre, moramo biti bolj agresivni," je razmišljal trener Kerr, ki ni hotel kritizirati sodnikov.

Finale, četrta tekma:
CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1) 1:3
137:116 (49:33, 37:35, 29:28, 22:20)
20.562; Irving 40 (15/27 iz igre, 7/12 za tri), James 31 (11/22 iz igre, 3/8 za tri), 11 podaj in 10 skokov, Love 23 (6/8 za tri), Smith 15 (5/9 za tri), Jefferson 8, T. Thompson (10 skokov), Deron Williams in Shumpert po 5, Korver 3, Derrick Williams 2; Durant 35 (9/22 iz igre, 2/9 za tri), Green 16 in 14 skokov, Curry 14 (4/13 iz igre, 2/9 za tri) in 10 podaj, K. Thompson 13 (4/10 za tri), Livingston 10, Pačulia in West po 6, Clark 5, Iguodala in McGee po 4, McCaw 3.

Met iz igre: 46/87; 39/87
Met za tri točke: 24/45; 11/39
Prosti meti: 21/31; 27/36
Skoki: 41; 40
Podaje: 27; 26



Peta tekma, torek ob 3.00:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

---------- morebitne tekme: ------------------

Šesta tekma, petek ob 3.00:
CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)

Sedma tekma, ponedeljek, 19. junija, ob 2.00:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

LeBron James: Držali smo se načrta igre
James z 9. trojnim dvojčkom prehitel Magica