Crvena zvezda je v nedeljo odčitala Cedeviti Olimpiji pravo košarkarsko lekcijo. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović
Crvena zvezda je v nedeljo odčitala Cedeviti Olimpiji pravo košarkarsko lekcijo. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

V uvodnem krogu Eurocupa je zmaje v Tel Avivu s 27 točkami razlike nadigral Hapoel, zatem pa jih je v 2. krogu Lige ABA v Beogradu osmešila Crvena zvezda, ki je bila boljša za 43 točk. Trener slovenskih prvakov Simone Pianigiani je poudaril, da so bili njegovi varovanci v Izraelu nekaj časa v igri in se je ogromna razlika naredila v zaključku tretje in zadnji četrtini. V Srbiji so rdeče-beli popolnoma deklasirala ljubljansko zasedbo, ki je na teh tekmah pokazala zares nizko raven košarke. Srbski velikan si je priigral celo 50 točk naskoka, v zadnji četrtini pa nato konkretno stopil s plina, sicer bi bila lahko prednost še višja.

Zavedamo se, da trenutno nismo v najboljšem stanju. Upam, da proti Joventutu odigramo dobro tekmo. Predvsem moramo izboljšati osnove. Recimo, imamo preveč izgubljenih žog, kar se da omejiti. Odstotek meta ni idealen. Strelci nismo imeli dobrih tekem in tu lahko dobimo dodatne točke. Fokus v obrambi mora biti boljši. Pred tekmo se dogovorimo za principe, toda potem pridemo v rdečo cono, ko smo utrujeni, in jih ne upoštevamo, posledično pa prejemamo lahko koše. Imamo ekipo, ki lahko teče, toda tega ne izkoriščamo in ne prihajamo do protinapadov. To je spet posledica slabe obrambe. Ni skoka in potem znova dobimo lahke koše. Kar nekaj stvari moramo izboljšati. Vsak mora pri sebi razčistiti in moramo biti maksimalno fokusirani od starta do zadnje sekunde odigrati naslednje tekme. Razumem proces, toda proti Zvezdi res nismo bili na ravni, kakršni si želimo. Imamo več talenta in nismo se pokazali v pravi luči. Začne se pri meni in potem velja za vse v moštvu. Igralci se seveda pogovarjamo med sabo. Samo tako se lahko povežemo in ustvarimo kemijo. Verjamem v to ekipo in verjamem, da lahko popravimo vse te napake.

Jaka Blažič

Zmaji so na začetku procesa

"Težko govorimo o pričakovanjih. Smo v kriznem položaju, saj imamo v enem tednu tri težke tekme. Upam, da bo proti Joventutu drugačna slika, ker igramo doma. Kot sem že večkrat povedal, se zavedamo položaja, v katerem smo. Hapoel je ekipa, ki je sestavljena, da gre do konca Evropskega pokala. Zvezda je zasedba za Final Four Evrolige. Ne moremo se primerjati, ker je to druga raven tekmovanja. Smo na začetku procesa. Želimo biti konkurenčni, toda smo v položaju, ko imamo šest ali sedem igralcev, ki niso pripravljeni. So v stanju, v kakršnem so igralci pred sezono v pripravljalnem obdobju, toda sezona se je začela in rezultati štejejo. Igralci želijo pokazati čim več, a so nervozni, saj niso dobro pripravljeni, ne poznajo lige, so utrujeni … Moramo ostati mirni," je povedal italijanski strokovnjak.

Že drugi polčas prvega kroga Lige ABA proti Megi, ki ga je mlada zasedba iz Beograda dobila kar za 18, je pokazal velike pomanjkljivosti v ljubljanski igri, ki so proti kakovostnejšim tekmecem zdaj konkretno prišle do izraza: "Prvi sem, ki ne želim biti v takem zaostanku, ko je že ob polčasu razlika ogromna. Hapoel je izvrstna ekipa, ni pa na ravni Zvezde. Govoril sem, kakšen mora biti odpor v Tel Avivu, a smo dobili skoraj 30 točk v prvi četrtini. Do polčasa smo bili blizu, imeli priložnost, da bi se približali, a v trenutku je razlika narasla. To je nekaj, kar se lahko dogaja v takšni situaciji, kot smo, sploh pa v gosteh. Nismo dovolj čvrsti, ekipa nima še identitete, igralci skupne zgodovine … Proti Zvezdi nismo začeli slabo, potem pa smo zgrešili nekaj odprtih metov, na drugi strani so zadeli nekaj težkih, potem pa se začne nočna mora. Moramo zdržati, trenirati in biti boljši. Tudi ko izgubljamo, moramo napredovati. Ne smemo kar odnehati, kot smo na trenutke na nekaterih tekmah. Energija mora biti boljša. Vsi poskušamo podpirati igralce, da ne izgubljajo samozavesti. Če bomo tako trdo delali kot zdaj, bomo boljši."

Zdaj v Stožice prihaja Joventut. Katalonski klub, ki je leta 1994 pod taktirko Željka Obradovića postal celo evropski prvak, ima v moštvu številne izkušene košarkarje, ki so sezono v domači ligi odprli s tremi zmagami na štirih tekmah. Ugnala jih je le Barcelona, v Evropskem pokalu pa so prvo tekmo izgubili proti Bešiktašu: "Igralci Joventuta imajo veliko evroligaških izkušenj. Govorimo o Tomiću, Ribasu, Vivesu, Thomasu ... Kar nekaj časa so skupaj, imajo istega trenerja. Ekipa, ki zna kontrolirati ritem igre, dobro brati tekmeca in izkoristiti tako zunanje kot visoke igralce. Zagotovo bodo zelo motivirani po porazu z Bešiktašem. S pravim entuziazmom se jim moramo zoperstaviti, čeprav nismo dobro pripravljeni oziroma v formi."

Vizija kluba popolna prenova

Evropski pokal, 2. krog

Sreda ob 18.30:
CEDEVITA OLIMPIJA – JOVENTUT

Sreda:
REYER VENEZIA – PARIS

Torek:
BEŠIKTAŠ – PROMETEJ

TOWERS HAMBURG – LONDON LIONS

Preloženo:
HAPOEL TEL AVIV – WOLVES VILNIUS

Ko se govori o evroligaških izkušnjah košarkarjev iz Badalone, je nenavadno, da na igralca, ki jih ima med zmaji največ, pa Pianigiani ne računa. Zoran Dragić ima sklenjeno pogodbo in ga klub plačuje, toda slovenski reprezentant ne igra niti ne trenira z moštvom. Po vprašanju o izkušenem Ljubljančanu je trener Cedevite Olimpije postal kar malce nervozen, v nekoliko povišanem tonu pa odgovoril: "Situacija je popolnoma jasna. Ko sem sprejel delo, je bila vizija prenova in ponovna izgradnja moštva. Lani je imela Olimpija izkušene igralce, a je imela v Evropskem pokalu le tri zmage, v povprečju pa je prejemala po 96 točk. Ko sem sprejel ponudbo, je bil tak načrt. Na enem najtežjih gostovanj v Evropi je temo začel Ščuka. Minute je dobil tudi Glas. Dragić seveda pozna delo. To vsi vemo. Vemo, da ima Omić več izkušenj od Matkovića, ki pa je NBA-potencial. Odkrito bom povedal, saj ne maram takih vprašanj. Imel sem ponudbe, ki bi jih lahko sprejel in imel drugačne igralce. Toda sprejel sem to ponudbo in vizijo kluba."

"Proračun je manjši kot lani. Želimo razvijati in graditi. Trenutno smo v taki situaciji. Moramo počakati. Smo motivirani. Nekaj naših izkušenih igralcev je imelo v pretekli sezoni težave. Američani tudi, če igrajo po 15 minut, nimajo težav. Potrebujemo čas. Meni tega ni težko razumeti. Govorimo o projektu in viziji. To je cena, ki jo plačujemo. Smo pričakovali in se zavedali, da bo tako. V klubu smo vsi na isti strani. Izgubljali bomo, a so tudi lani. Pred dvema letoma je imela Olimpija Ferrella, Augusta, Pullena, Ejima in te izkušene domače igralce. Ne morem primerjati z zdajšnjo ekipo. Smo v letu 0 in treba je sprejeti. Zdaj smo resetirali in v sezono vstopili z drugačnimi cilji. Delamo in upam, da napredujemo. Sprejel sem to misijo in z igralci ter štabom trdo delamo in bomo trdo delali. To je moja obljuba, ko sem prišel," je dodal Pianigiani.