Tony Parker pozira z zasluženo lovoriko za naziv najboljšega na Zahodu, a Spurse zanima predvsem peti naslov prvaka. Foto: Reuters
Tony Parker pozira z zasluženo lovoriko za naziv najboljšega na Zahodu, a Spurse zanima predvsem peti naslov prvaka. Foto: Reuters
San Antonio - Memphis
Memphis je sicer izgubil z "metlo", ki pa ima pomembno zvezdico - kar dve tekmi sta se odločili šele v podaljšku. Foto: EPA
Tayshaun Prince (Tayshaun Prince) - Manu Ginobili (San Antonio Spurs)
Manu Ginobili in Tony Parker, ki že vso NBA-kariero igrata za San Antonio, bosta lovila svoj četrti prstan, medtem ko bo poosebljenje Suprsov Tim Duncan igral že za svoj peti naslov. Foto: Reuters

Francoski organizator igre je bil z najboljšo predstavo v letošnji končnici prvo ime 4. tekme finala Zahoda, kjer je San Antonio vodil vso tekmo. Parker je večer sklenil s 37 zbranimi točkami, za kar je porabil le 21 metov iz igre, s čimer je popeljal Spurse do šeste zaporedne zmage v končnici.

V peti finale po peti naslov
S tem je San Antonio petič v klubski zgodovini postal prvak Zahodne konference in se zdaj odpravlja v prvo finale po letu 2007. Ostroge so v prav vseh štirih finalnih nastopih v letih 1999, 2003, 2005 in 2007 prišle do naslova prvaka Lige NBA.

Vsi za Tima Duncana
"Odličen občutek. Že vse od lani obljubljam Timu Duncanu, da se bomo vrnili v finale in bomo dobili še eno priložnost, da osvojimo vse," je Parker potrdil, da žene zdaj že malo starejše nosilce igre silen motiv po novem naslovu. "Mislim, da prav vsi v moštvu želimo zmagati zanj," je 31-letni Francoz še enkrat poudaril, da kapetan Duncan ostaja glavni navdih Ostrog.

Pri Grizlijih zatajil moštveni adut
Gostje so že na samem začetku prevzeli pobudo, dobili 1. četrtino s 14:24 in nato so pametno branili prednost sicer vztrajnih Grizlijev. Slednji so se nekajkrat približali na 3 točke zaostanka, a vedno so Ostroge našle odgovor. Memphis je bil nadigran predvsem v raketi, ki bi morala biti adut Grizlijev, a tokrat so bile Ostroge boljše s kar 32:52.

Poraženci, ki so proti San Antoniu doživeli prva dva poraza v letošnji končnici na domačem parketu, so pogrešali razpoložene strelce iz prve peterke, tako da je bil najboljši rezervist Quincey Pondexter, ki je najboljšo predstavo kariere končal z 22 točkami.

Memphis prikrajšan tudi za častno zmago
Najbližje preobratu so bili gostitelji v zadnji četrtini, ko je moral Parker za nekaj minut s parketa, potem ko ga je v oko po nesreči zadel Marc Gasol. A ko se je Parker vrnil dobre štiri minute pred koncem, je takoj zadel met z razdalje za 81:89. Španec v dresu Memphisa je 48 sekund pred koncem vnovič pripeljal gostitelje na -3 (86:89), a nato je Parker do konca mirno zadel vse štiri proste mete in postavil končni izid 86:93.

KONČNICA, konferenčni finale

VZHOD, torek:
INDIANA (3) - MIAMI (1) - 1:2


ZAHOD:
Memphis (5) - SAN ANTONIO (2) - 0:4
86:93 (14:24, 24:20, 28:28, 20:21)

Pondexter 22, Gasol 14, Randolph 13 in 8 skokov, Conley 9 in 7 podaj, Prince, Arthur in Bayless po 8, Allen 4; Parker 37 (iz igre 15/21) in 6 podaj, Duncan 15 in 8 skokov, Leonard 11, Splitter 9, Ginobili 6, Green 5, Joseph in Diaw po 4, Bonner 2.

V oddebeljenem tisku izid serij, katere igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.