Slovenski klubi niso konkurenčni najboljšim črnogorskim, hrvaškim in srbskim. Foto: KK Krka/Drago Perko/kosarka.si
Slovenski klubi niso konkurenčni najboljšim črnogorskim, hrvaškim in srbskim. Foto: KK Krka/Drago Perko/kosarka.si
Union Olimpija
Pri Olimpiji pred nadaljevanjem sezone razmišljajo o morebitni okrepitvi, a zaradi finančne situacije veliko priložnosti ni, obenem pa tudi ni kakovostne izbire na trgu. Foto: www.alesfevzer.com

Pričakovali smo, da se to lahko zgodi in zato smo tudi pripeljali Robinsona, čeprav se je morda komu zdela ta odločitev takrat čudna. Pokazalo se je, da smo naredili prav. Za vse igralce razmišljam, da, če lahko gredo na boljše, saj košarko vendarle igrajo zato, da nekaj zaslužijo, naj grejo in jim želim srečo. Moramo se sprijazniti s to situacijo in narediti vse, da bomo dobro odreagirali kot ekipa. To je zdaj za nami.

Gašper Potočnik o odhodu Zacka Wrighta
Krka
Krka je letos že osvojila pokal, trenutno pa velja za prvega favorita tudi državnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Dragiša Drobnjak in Dejan Mihevc
Tajfun je dobro začel sezono v Ligi ABA, nanizal ob sedmih porazih prav toliko zmag, nato pa je sledila črna serija. Foto: www.alesfevzer.com
Krka in Union Olimpija obstali, Tajfun izpadel
Olimpija po štirih podaljških strla Partizan

obstanek v Ligi ABA.

Zmaji so redni del po zmagi v zadnjem krogu, ko so kar po štirih podaljških ugnali Partizan (118:115), z 11 zmagami in 15 porazi končali celo na sedmem mestu, Novomeščani pa so bili z desetimi zmagami in 16 porazi 12. Slabši so bili le košarkarji Sutjeske in Tajfuna, ki so izpadli. Četudi je bila Olimpija na koncu celo v zgornji polovici lestvice, pa je bil položaj pred zadnjim krogom zelo zakompliciran.

Slovenski klubi najmanj uspešni v regiji
Že prej je bilo jasno, da bo izpadel Tajfun, grozilo pa je tudi Krki in Olimpiji. Če bi zmagala Sutjeska, bi lahko prišlo celo do kroga, ko bi slovenski klubi zasedli zadnja tri mesta. Na koncu je Zadar premagal košarkarje iz Nikšića, ki so prvič nastopili med jadransko druščino. Predvsem Krka je bila v nezavidljivem položaju, saj je imela slabši medsebojni izkupiček od večine konkurentov, obenem pa je zadnjo tekmo igrala proti aktualnim prvakom, igralcem Crvene zvezde. Beograjčani so pričakovano dobili dvoboj, Zadrčani pa so rešili Krko, a je bila tudi v Dalmaciji drama, potem ko je Sutjeska imela napad in met ob koncu srečanja za zmago.

Vseeno pogled na lestvico za slovenske ljubitelje košarke ni spodbuden. Slovenska trojica je najmanj uspešna, v povprečju so slovenski klubi dosegli le dobrih devet zmag. Boljša sta edina predstavnika Bosne in Hercegovine ter Makedonije, prepričljivo uspešnejši so seveda tudi hrvaški, srbski in črnogorski klubi. Ob ustanovitvi lige so bili slovenski klubi v vrhu. Res je, da tedaj še niso bili zraven srbski, a so se vsaj trije slovenski klubi enakovredno kosali z močno evroligaško Cibono. Pred kratkim je veliko prahu dvignilo dejstvo, da ne Uleb ne Fiba slovenskih klubov nista uvrstila v Evroligo oziroma Ligo prvakov. Alarm je že nekaj časa prisoten, takšno stanje pa žalostna resničnost klubske košarke. Slovenski klubi trenutno niso kos najboljšim v regiji. Liga je bila res zelo izenačena, a vseeno so najboljši kar izstopali in bili korak pred konkurenco.

Nekoč v vrhu, zdaj celo grozi izpad
Nekoč je bila v vrhu Olimpija, tam je bila tudi Krka, zdaj pa sta obe moštvi kar precej oddaljeni od tega. Celo toliko, da pred zadnjim krogom trepetata za obstanek v jadranski druščini, kjer je bil nekoč cilj boj za vrh. Lani so zmaji sicer zasedli peto mesto, zadnje spogledovanje z vrhom pa seže še v čase, ko je ljubljansko zasedbo vodil Jure Zdovc.

Vendarle bi predvsem Olimpija in Krka z ekipama, kakršni sta sestavili, morali biti višje oziroma bi se morali izogniti kakršnim koli dvomom o obstanku med dvanajsterico. Klubske želje zmajev so bile višje, Gašper Potočnik pa je po zadnji tekmi realno ocenil položaj: "Cilj je bil, da smo nekje v zgornjem delu lestvice. Vedeli smo, da smo mladi in neizkušeni. Na koncu se je izkazalo, kako izenačena je bila liga, ko je lahko vsak premagal vsakega. Imeli smo preveč spodrsljajev. Nekatere tekme – predvsem doma – bi enostavno morali dobiti. Če bi dobili recimo že dve od teh tekem, ki sem jih omenil, bi bili na tistih mestih, ki smo si jih želeli pred sezono, kar bi bil dober rezultat za to ekipo. Žal smo imeli slabe trenutke in je realnost taka, kot je. Mlajši igralci so pridobili kar veliko izkušenj, ki bodo pozneje prišle prav. Želeli bi si več, a je verjetno to naša realnost."

Olimpija ostala brez motorja ekipe
Nihanj v igri Olimpije je bilo ogromno, zaznati je tudi številne pomanjkljivosti v zasedbi. Od zmag nad Zvezdo in v Evropskem pokalu, na primer nad Maccabijem ter Bilbaom, do dveh porazov s Sutjesko. Skalpi slovitih klubov so le slaba tolažba, če ekipa tako niha, kot je letos Olimpija, in izgublja tudi proti na papirju bistveno slabšim moštvom. V Ljubljano po dolgih šestih letih želijo vrniti naslov, kar bo vse prej kot lahko. Ekipa še zdaleč ne igra suvereno in konstanto, da pa bodo imeli zmaji precej težav, so v pokalu pokazali že Laščani, ki so bili boljši na dveh tekmah.

Olimpija bo po velikem spodrsljaju v pokalu sezono reševala v prvenstvu, kjer ji ne bo pomagal Zack Wright. Znova se ljubljanska ekipa spreminja med sezono. Wright je prišel kot glavna okrepitev, okoli njega je bila zgrajena ekipa, nato pa po polovici sezone takšen igralec, ki je predstavljal dodano vrednost, odide. Večina klubov se med sezono krepi, Olimpija pa znova nadaljuje šibkejša in še to brez motorja ekipe. Še ena neuspela poteza vodstva kluba, ki je v zadnjih letih takšnih potez naredilo že precej. Kot že večkrat rečeno, pa je zdajšnje vodstvo tako ali tako najmanj uspešno v sicer bogati zgodovini kluba in v času svojega delovanja sploh še ni proslavilo naslova slovenskega prvaka. Pa jih ima Olimpija že 15.

Zadeti met Sutjeske in Krka bi izpadla
Tudi Krka bi morala bistveno več iztržiti iz letošnje sezone Lige ABA. Tudi v novomeški igri je bilo podobno kot pri Olimpiji ogromno nihanj in na številnih tekmah niso znali izkoristiti svoje kakovosti ter priložnosti. Sploh na začetku sezone je bila igra precej anemična in je zaostajala za potencialom, ki ga je Krka imela. Na zadnji tekmi so se Dolenjci v Beogradu dobro upirali Zvezdi (77:67), a kljub dobremu vtisu bi lahko izpadli, od česar jih je ločil le en uspešen met Sutjeske. Po zmagi je odleglo tudi Vladimirju Anzuloviću, ki je med sezono na klopi zamenjal Ivana Velića: "Vesel sem, da smo igrali kot ekipa. Vesel sem, da smo proti Zvezdi izgubili po pravem boju in pravi prvenstveni tekmi. Odkar sem prevzel ekipo, se fantje dobro vedejo in čestitam jim, da so izpolnili cilj, kar je bil obstanek ligi."

Krka nikoli ni največ pozornosti namenjala Jadranski ligi, a vseeno le obstanek ne more biti osnovni cilj, ampak morajo biti ambicije – tudi glede na sestavljeno ekipo – bistveno višje. Novomeščani s sezono kljub nekaterim slabim predstavam, ko so na primer dvakrat klonili pred predzadnjo Sutjesko, ne morejo biti nezadovoljni, saj so osvojili pokal. Glede na prikazano in tudi moč ekipe, ki se zdi, da je od vseh slovenskih moštev najbolje pokrita na vseh položajih, pa bo Krka prvi favorit zaključka državnega prvenstva. Vendarle se jim je po obstanku nedvomno odvalil velik kamen od srca, kajti izpad iz Lige ABA bi pomenil veliko težavo za klubsko prihodnost v smislu igranja na tako visoki ravni.

Tajfun težave s poškodbami drago stale
Na koncu so tu še nesrečni košarkarji Tajfuna, ki so bili odpisani že pred zadnjim krogom. Res je žalostno, da slovenski prvak izpade, a Šentjurčani so prvič izkusili Ligo ABA, ko so se spopadli še z evropskim izzivom, so lahko na lastni koži občutili pasti dveh front in kako zahteven je lahko korak naprej na višjo raven. Sicer so jadransko tekmovanje dobro začeli, bili do polovice povsem konkurenčni in sredi decembra s polovičnim izkupičkom celo tik pod vodilno četverico, a po poškodbah ključnih mož – v prvi vrsti Ceole Clarka – je sledilo 12 zaporednih porazov in grenak konec debitantske sezone.

Pričakovali smo, da se to lahko zgodi in zato smo tudi pripeljali Robinsona, čeprav se je morda komu zdela ta odločitev takrat čudna. Pokazalo se je, da smo naredili prav. Za vse igralce razmišljam, da, če lahko gredo na boljše, saj košarko vendarle igrajo zato, da nekaj zaslužijo, naj grejo in jim želim srečo. Moramo se sprijazniti s to situacijo in narediti vse, da bomo dobro odreagirali kot ekipa. To je zdaj za nami.

Gašper Potočnik o odhodu Zacka Wrighta
Krka in Union Olimpija obstali, Tajfun izpadel
Olimpija po štirih podaljških strla Partizan