Litovci v drugem polčasu niso našli rešitve za Kyrieja Irvinga. Foto: EPA
Litovci v drugem polčasu niso našli rešitve za Kyrieja Irvinga. Foto: EPA

V drugem polčasu je proti Litvi Irving igral sijajno in za sabo potegnil še soigralce. Bil je najzaslužnejši za ameriško serijo 10:0, s katero so ZDA nato povedle za 20 v vsega treh minutah nadaljevanja, ko so po polčasu vodile le za osem. V drugem polčasu je Kyrie dosegel 13 točk. "V prvem polčasu nam ni šlo najbolje. Morda smo bili preveč nervozni. Naredili smo tudi preveliko število napak. V tretji četrtini pa so bili Litovci morda nekoliko nervozni in ni jim šlo v napadu. Poleg tega smo bili mi zelo dobri v obrambi. Prilagodili smo način igre in se držali dogovorov iz garderobe ter poslušali nasvete trenerjev. Ostali smo osredotočeni in dokončali delo v drugem polčasu," je tekmo opisal organizator igre Clevelanda.

Američani iz tekme v tekmo boljši
Irving, z dobrimi desetimi točkami na tekmo med najboljšimi ameriškimi strelci, pa je s 3,5 podaje na srečanje prvi v reprezentanci, letos je tudi prvi "play" ZDA, prvič pa igra v članskem moštvu na velikem tekmovanju. Za sabo ima odlično sezono in tudi v izbrani vrsti je izjemen, tako da je na klop posadil celo nekdanjega najkoristnejšega igralca lige Derricka Rosa. Irving, ki je odličen v prodoru in zna zadeti tudi z razdalje, pa tako kot Američani vedno za vse dobre predstave aktualnih svetovnih prvakov izpostavlja obrambo: "Dobro smo igrali v obrambi. To je naša želja, da smo agresivni. Potem tudi steče v napadu. V prvem polčasu smo proti Litvi zadeli nekaj težkih metov, a zgrešili nekaj odprtih in pod košem. Ključno pa je napredovanje. Treba je sestaviti dva polčasa v dobro celoto in to nam je proti Litvi uspelo."

191 centimetrov visoki organizator igre, ki je bil leta 2011 prvi izbor nabora in pozneje tudi najboljši novinec tiste sezone, je v Cleveland prišel kot zamenjava v vlogi vodje za LeBrona Jamesa, ki je odšel v Miami. James se zdaj vrača h Cavaliersom in z Irvingom ter še eno okrepitvijo Kevinom Lovom imajo zdaj tudi v Ohiu veliko trojico. Po dobrih igrah pri Clevelandu si je prislužil mesto v reprezentanci, zdaj pa je celo eden glavnih nosilcev ekipe, ki bo poskušala peti postati svetovni prvak: "Ja, le še en korak nas čaka do končnega cilja. Pred naslovom je le še ena ekipa. Moramo se čim bolje pripraviti in ubraniti lovoriko. Ni nam pomembno, kdo je v finalu. Vsi so pričakovali Španijo, a Francija je bila boljša. Vsi so želeli videti ta dvoboj med Španci in Američani, a tako je in zdaj to sploh ni več pomembno. Vsaka tekma se zdi kot ena boljših. Toda to sploh ni pomembno, ključne so zmage, da izpolnimo svoj cilj. Mislim, da nam gre dobro. Smo iz tekme v tekmo boljši. Zdaj je naša naloga, da odigramo v nedeljo še boljše in postanemo svetovni prvaki."

Uspeh v pripravi na nasprotnika
Na zadnjih dveh tekmah so Američani dvakrat do zmage prišli že v tretji četrtini, ko so v nekaj minutah naredili visoko razliko. ZDA lahko veliko rotirajo, saj imajo na voljo praktično 12 enakovrednih košarkarjev, na zadnji tekmi pa je bil eden tistih, ki so izstopali, prav v Avstraliji rojeni Irving: "Ekipa se je izkazala in vsak je prispeval svoj delež. Vsakič v drugem polčasu nekako ujamemo pravi ritem. Nekako smo bolj osredotočeni v drugem delu. Glavno je, da ujamemo ta ritem in zmagamo. V tretji četrtini smo naredili lepo serijo in tako tlakovali pot do zmage."

"Dobro nam gre. Vse je v pripravi, ki je vrhunska. Ne glede na to, s kom igramo, na vsakega nasprotnika se dobro pripravimo. Tudi ni pomembno, ali je le prijateljska tekma ali pa na izločanje, osredotočenost je enaka in ves čas popolna," je dodal Kyrie, ki se pod taktirko Mika Krzyzewskega dobro znajde in je njegova podaljšana roka na parketu. Skupaj sta, preden je Irving odšel v NBA, eno leto sodelovala tudi pri sloviti košarkarski univerzi Duke, kjer Coach K deluje že 34 let.

Iz Barcelone