Košarkarji Tajfuna bodo imeli na domačem terenu zaključno žogico za finale. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Tajfuna bodo imeli na domačem terenu zaključno žogico za finale. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksandar Džikić
Trener Krke Aleksandar Džikić bo s svojimi varovanci poskusil tretjo tekmo izsiliti v Šentjurju. Foto: www.alesfevzer.com
Tajfun presenetil Krko v gosteh

Zmaga Tajfuna je bila povsem zaslužena, saj so bili gostje z naskokom boljša ekipa na parketu dvorane Leona Štuklja. Krka je bila zlasti v prvih petindvajsetih minutah tako rekoč neprepoznavna. V tem času je dosegla vsega šest košev iz igre in bila v zaostanku s 27:38.

Rešitelj je bil tedaj Nebojša Joksimović (17 točk), ki je v dobri minuti zadel tri trojke in po košu Aleksisa Wangmeneja popeljal domače v vodstvo 41:38.

Pet minut pred koncem prednost +7
A Krka proti motiviranim, dobro organiziranim in odlično vodenim košarkarjem Tajfuna ni dolgo zdržala. Že v 35. minuti je Tajfun znova vodil z 62:55, odločilno razliko pa je v zadnjih dveh minutah naredil Emir Zimić (10 skokov) z dvema zaporednima košema za 68:62. Pri Krki je za Joksimovićem največ točk dosegel Miralem Halilović (13), na drugi strani pa je izstopal ameriški branilec Ceola Clark, ki je zbral 15 točk, 8 podaj in šest skokov. Štirinajst jih je vknjižil Đorđe Lelić, po deset pa Dragiša Drobnjak in Stanko Sebič.

Čebular odločil zmagovalca
Gledalci, ki so dvorano v Rogaški Slatini napolnili do zadnjega kotička (med njimi je bilo tudi lepo število podpornikov Heliosa), so videli odlično in napeto košarkarsko predstavo. Podatek, da je bila tekma osemkrat izenačena, moštvi pa sta se trinajstkrat izmenjali v vodstvu, zgovorno priča o trdem in neizprosnem boju za vsako žogo in centimeter igrišča. Ob koncu tekme so bili spretnejši Slatinčani, ki so v svojem zadnjem napadu prek prvega strelca tekme in Lige Telemach Čebularja dosegli odločilen koš. Čebular je zadel iz težkega položaja, podobno pa je v zadnjem napadu za Helios Sunse skušal narediti tudi Gezim Morina (16 točk, 6 skokov), ki pa pri tem ni bil uspešen. Igralci Rogaške so se tako prešerno veselili prve zmage v polfinalih državnih prvenstev; med štiri so se namreč uvrstili prvič v zgodovini.

Gostitelji bi lahko sicer že prej odločili zmagovalca, saj so na začetku zadnje četrtine povedli z najvišjo prednostjo 63:56, vendar so nato ostali brez do tedaj svojega prvega strelca, Žige Dimca (15 točk, 8 skokov). V zaključku, ko je Helios slabe tri minute pred koncem prišel do izenačenja na 71, so se preveč naslonili na spretnosti Čebularja, ki je bil najprej trikrat neuspešen, 25 sekund pred iztekom tekme pa je odločil zmagovalca.

Liga Telemach, polfinale, prvi tekmi:
ROGAŠKA - HELIOS SUNS 1:0
73:72 (13:14, 20:22, 25:16, 15:20)
Čebular 17, Dimec 15, Bubnić 10, Matić 8, Koštomaj 6, Ferme in Pelc po 5, Primorac 4, Boban 3; Morina in Ščekić po 16, Močnik 15., Majok in Casey po 8, Upshaw 6, Vončina 2, Pelko 1.

KRKA - TAJFUN 0:1
66:70 (12:10, 14:18, 21:22, 19:20)
Joksimović 17, Halilovič 13, Mulalić 11, Wangmene 10, Lapornik 7, Armstead 4, Rojc in Booker po 2; Clark III 15, Lelić 14, Drobnjak in S. Sebič po 10, Držić 9, Bratož, M. Sebič in Zimić po 4.

V krepkem tisku je izid v zmagah; igrajo na dve zmagi.

Tajfun presenetil Krko v gosteh