Michael Jordan je v 15 sezonah odigral 1.072 tekem, na parketu je prebil 41.011 minut. Vknjižil je 32.292 točk, zbral 6.672 skokov, podelil je 5.633 podaj in 893 blokad, ukradel pa je 5.633 žog. Foto: Reuters
Michael Jordan je v 15 sezonah odigral 1.072 tekem, na parketu je prebil 41.011 minut. Vknjižil je 32.292 točk, zbral 6.672 skokov, podelil je 5.633 podaj in 893 blokad, ukradel pa je 5.633 žog. Foto: Reuters

V karieri sem zgrešil več kot 9.000 metov. Izgubil sem skoraj 300 tekem. 26-krat sem metal za zmago in zgrešil. V svojem življenju sem doživel padec za padcem. Zato mi je uspelo.

Michael Jordan
Hakeem Olajuwon
Na naboru leta 1984 je največ pozornosti požel Hakeem Olajuwon (levo), ki je s Houstonom v 90. letih osvojil dva šampionska prstana. Michael Jordan je bil na naboru tistega leta izbran kot tretji. Portland Trail Blazersi, ki so izbirali drugi, so izbrali Sama Bowieja. Foto: Reuters

Ko se Michael odrine proti obroču, si reče: "No, pa bom malo lebdel v zraku." Potem nenadoma reče: "No, mogoče se bom še obrnil za 360 stopinj. Ne, premislil sem si. Šel bom po drugi strani." Res je neverjeten!

Earvin 'Magic' Johnson
Larry Bird
Larry Bird je bil eden prvih košarkarjev, ki je napovedal, da bo Jordan v košarkarski zgodovini zapisan kot najboljši košarkar vseh časov. Foto: Reuters

Prepričan sem bil, da nam nihče ne bi mogel nasuti toliko točk, kolikor nam jih je nasul Michael. On je najzanimivejši košarkar današnjega časa. Mislim, da gre za boga v preobleki Michaela Jordana.

Larry Bird
Michael Jordan
Jordan je bil leta 2009 skupaj z Davidom Robinsonom, centrom San Antonio Spursov, in Johnom Stocktonom, organizatorjem igre pri Utah Jazzih, sprejet v košarkarski hram slavnih. Foto: EPA

Zakaj sem tako prepoznaven? Zaradi izpostavljenosti imena 'Michael Jordan'. Zaradi trženja imena 'Michael Jordan'. Vse je bilo usmerjeno in podrejeno tistemu, kar so hoteli gledalci videti: rešetanje mrežice z razdalje in zabijanje. Vseeno je ta 'Michael Jordan' igral tudi obrambo, bil je vsestranski, vendar to nikoli ni bilo porinjeno v ospredje in ni prišlo do izraza.

Michael Jordan
LeBron James, Michael Jordan, Kobe Bryant
V zadnjem času košarkarska javnost onkraj luže vseskozi primerja LeBrona Jamesa in Kobeja Bryanta. Primerjal ju je tudi Jordan, ki je dejal, da je Bryant boljši igralec, svojo izjavo pa je argumentiral z dejstvom, da ima branilec Los Angeles Lakersov več prstanov. James se je na njegovo izjavo že odzval: "Jordan je izbral Kobeja, ker ima pet prstanov, jaz pa imam le enega. Pet prstanov je več kot en. Toda na koncu prstan ne definira kakovosti igralca oziroma njegove kariere. Če bi bilo tako, bi izbral Billa Russlla pred Jordanom. Vendar tega ne bom storil. Nikoli ne bi izbral Russlla pred Jordanom, čeprav ima Russell 11 šampionskih prstanov, Jordan pa 6." Foto: EPA/Reuters

Eden najsvetlejših članov hrama slavnih, ki je košarkarske sladokusce v dresu Chicago Bullsov s krajšima premoroma navduševal med letoma 1984 in 2003, je v bogati karieri osvojil 6 naslovov prvaka Lige NBA, prav tolikokrat je bil tudi najkoristnejši igralec finala.

Temu je dodal še 5 MVP-jev v rednem delu sezone. 14-krat je igral na tekmi zvezd, na kateri je bil trikrat proglašen za najkoristnejšega igralca, leta 1988 je bil tudi najboljši obrambni igralec lige. Po mnenju večine je najboljši košarkar vseh časov, toda 'Air Jordan' je še veliko več kot to.

Leta 1984 osredotočeni predvsem na Hakeema
Pravzaprav so redki leta 1984 pričakovali, da bo slavljenec zrasel v takšnega košarkarskega superzvezdnika, kot je. Tisti, ki so spremljali študentsko ligo, so vedeli, da je za Univerzo Severna Karolina med letoma 1981 in 1984 igral izjemno perspektiven košarkar (v zadnjem letu je za šolsko ekipo na tekmo v povprečju dosegal po 29,2 točke, 11,6 skoka in 10,1 podaje, leta 1982 je osvojil tudi naslov državnega prvaka), a vodilni v Ligi NBA so bili na naboru leta 1984 osredotočeni predvsem na Hakeema Olajuwona, ki so ga Houston Rocketsi izbrali kot prvega. "Takrat so bile vse oči uprte v Olajuwona. V vodstvu lige smo bili prepričani, da je on tisti košarkar, ki bo dvignil gledanost oziroma priljubljenost," je priznal komisar lige David Stern.

Upravičeno. Olajuwon se je v košarkarsko zgodovino z zlatimi črkami vpisal kot eden najboljših, morda celo najboljši center vseh časov, a se po zvezdništvu in priljubljenosti z Jordanom še zdaleč ne more primerjati.

STE VEDELI?
  • Jordan si je vedno želel nositi dres s številko 45, a ker je številko nosil že njegov brat Larry, je cifro enostavno delil z dve in zaokrožil na 23.
  • Imel je ritual, da je štiri ure pred vsako tekmo pojedel zrezek s pečenim krompirjem ali krompirjevim pirejem in solato. Zraven je spil še ingverjevo pivo.
  • Je hidrofob. Razlog? Pred njim se je utopil dober prijatelj, pri 11 letih je skoraj utonil tudi sam.
  • Leta 1992 je na tekmi proti Portlandu v prvem polčasu zbral 35 točk, zadel je 6 trojk zapored.
  • Ker je delavec v Orlando Magic Areni ukradel njegov dres, je leta 1995 na tekmi z Orlandom nosil dres s številko 12.
  • Revija Forbes je ločitev od žene Juanite Vanoy označila za eno najdražjih vseh časov - Vanoyeva je aprila 2007 dobila kar 150 milijonov dolarjev.


Košarkarji niso bili zadovoljni

Kakšen začetek profesionalne poti! "MJ" je v prvi sezoni pri Chicagu v povprečju zbral kar 28,2 točke na tekmo. Pri domačih navijačih je postal zelo hitro priljubljen, prav tako tudi v drugih arenah, kjer pa so imeli pred njim navijači predvsem strahospoštovanje. Mediji so ponoreli, v kultni športni reviji Sports Illustrated so Jordanu posvetili naslovnico s pripisom "Zvezda je rojena". Medijski pomp pa ne prinaša vselej pozitivnih posledic - zelo hitro se je zgodil prvi škandal. Drugi košarkarji, še zlasti igralci Detroit Pistonsov na čelu z Isiahom Thomasom, v ligi namreč niso bili navdušeni nad pozornostjo, ki je je bil deležen Jordan, zato so ga na tekmi zvezd enostavno ignorirali in mu žoge niso želeli podati. To Jordana ni ganilo, do konca sezone je nadaljeval odlične igre in si prislužil naziv novinca leta.

Šokiral kultni Boston Garden - in Birda
Drugo sezono je zaradi poškodbe skoraj v celoti izpustil, a je kljub vsemu nase opozoril 20. aprila 1986 v končnici na derbiju v Bostonu, kjer je Celticsom z neverjetnimi potezami in težkimi meti nasul kar 63 točk. "Prepričan sem bil, da nam nihče ne bi mogel nasuti toliko točk, kolikor nam jih je nasul Michael. On je najzanimivejši košarkar današnjega časa. Mislim, da gre za boga v preobleki Michaela Jordana," je takrat dejal legendarni Larry Bird, ki je z Bostonom Jordanovo ekipo v 1. krogu končnice vseeno izločil s 3:0 v zmagah in se na koncu po finalni seriji s Houstonom (4:2) veselil naslova prvaka.

Prvi šampionski prstan nadel leta 1991
Prvi naslov prvaka je Jordan osvojil leta 1991. V prejšnjih sezonah je Chicagu vselej malce zmanjkalo do pike na i v končnici, a tokrat so sestavili uravnoteženo ekipo, v kateri je bil eden glavnih akterjev tudi Scottie Pippen. Skupaj sta košarkarja tvorila 'ubijalski' dvojec, ki mu nasprotne obrambe nikakor niso bile kos. V finalu je Chicago s 4:1 odpravil Los Angeles Lakerse. Postalo je jasno - Bullsi so sestavili dinastijo, ki je naslovu leta 1991 dodala še dva v naslednjih dveh letih.

Z 'dream teamom' drugič olimpijski prvak
Jordan je bil tudi eden najpomembnejših členov v ameriški reprezentanci, s katero je že leta 1984 v Los Angelesu osvojil naslov olimpijskega prvaka. Številni so mnenja, da je bil to prelomni trenutek v Michaelovi karieri, saj je takrat svet videl, česa vsega je sposoben, s kakšno lahkotnostjo si ustvarja prostor za met in kako silovito zna izvesti hitre akcije. Olimpijski prvak je postal tudi leta 1992 v Barceloni, ko je sanjsko moštvo (ang. 'dream team'), v katerem so poleg njega igrali še Christian Laettner, David Robinson, Larry Bird, Scottie Pippen, Patrick Ewing, Karl Malone, Clyde Drexler, Chris Mullin, John Stockton, Charles Barkley in Magic Johnson, v finalu s 117:85 odpravilo Hrvaško.

Vrnitev po spodleteli izkušnji z bejzbolom
6. oktobra 1993 je 30-letni Jordan šokiral svetovno športno javnost in napovedal upokojitev. Dejal je, da je izgubil voljo do košarke, za odločitev pa je bila ključna smrt njegovega očeta, ki je bil umorjen 23. julija tistega leta. Oče, James Jordan, je svojega sina vedno želel videti v Ligi MLB. Tja se mu sicer ni uspelo prebiti, je pa igral v nižjih ligah za Birmingham Baronse in Scottsdale Scorpionse. 1. novembra 1994 so v United Centru v Chicagu upokojili dres s številko 23.

Bullsi brez Jordana niso bili več tako učinkoviti, zato so bili navijači še toliko bolj veseli, ko je MJ 18. marca 1995 oznanil svojo vrnitev pod obroče. V sporočilu za javnost je zapisal le: "Vračam se!"

Še trikrat na košarkarskem tronu
V tisti sezoni se Chicagu ni uspelo uvrstiti v veliki finale. Poraz v končnici je Michaela dodatno motiviral, čez poletje je opravljal dodatne treninge, ki so se izdatno izplačali. V naslednjih treh letih je prav tolikokrat postal prvak Lige NBA. Leta 1996 je v finalu s soigralci odpravil Seattle SuperSonicse (4:2), nato pa je bil dvakrat močnejši od Utah Jazzov (obakrat so Bullsi finalno serijo dobili s 4:2).

Aprila 2003 zadnja tekma v Ligi NBA
13. januarja 1999 je nato naznanil drugo upokojitev, ki jo je prekinil slabi dve leti pozneje z vrnitvijo v dresu Washington Wizardsov. V ameriški prestolnici se ni znašel, v medijih je kritiziral svoje soigralce, še posebej Kwameja Browna, ki ni upravičil prvega izbora na naboru leta 2001. 16. aprila 2003 je v Philadelphii odigral zadnjo tekmo v karieri. Njegovo upokojitev je z glasnimi ovacijami pospremilo 21.257 navijačev, ki so že med tekmo večkrat skandirali njegovo ime.

Po upokojitvi je Jordan večino časa preživel na golfigriščih, kjer je igral dobrodelne tekme. Posvetil se je družini in 17. marca 2010 postal tudi večinski lastnik ekipe Charlotte Bobcats.

Pri petdesetih znova pod obroče?
Je mogoče, da bi se Jordan še tretjič vrnil na košarkarski parket? Pred kratkim so v časopisu Washington Post objavili, da 50-letni slavljenec na dan preživi 6 ur v fitnesu in da pridno trenira. Novinarji so ga hitro povprašali o morebitni vrnitvi. Michael je podal jasen odgovor, ki pa ga je vseeno zavil v tančico skrivnosti: "O tem nisem razmišljal, a nikoli ne reci nikoli!"

Jordan na naboru Lige NBA leta 1984:


10 najboljših Jordanovih zabijanj:


10 najboljših Jordanovih metov ob sireni:


10 najboljših Jordanovih akcij:


Jordanovih 63 točk v Boston Gardnu:


Jordanova zadnja tekma v karieri:


Zgodba o Michaelu Jordanu (1. del od 6 - preostale si lahko ogledate na YouTubu):

V karieri sem zgrešil več kot 9.000 metov. Izgubil sem skoraj 300 tekem. 26-krat sem metal za zmago in zgrešil. V svojem življenju sem doživel padec za padcem. Zato mi je uspelo.

Michael Jordan

Ko se Michael odrine proti obroču, si reče: "No, pa bom malo lebdel v zraku." Potem nenadoma reče: "No, mogoče se bom še obrnil za 360 stopinj. Ne, premislil sem si. Šel bom po drugi strani." Res je neverjeten!

Earvin 'Magic' Johnson

Prepričan sem bil, da nam nihče ne bi mogel nasuti toliko točk, kolikor nam jih je nasul Michael. On je najzanimivejši košarkar današnjega časa. Mislim, da gre za boga v preobleki Michaela Jordana.

Larry Bird

Zakaj sem tako prepoznaven? Zaradi izpostavljenosti imena 'Michael Jordan'. Zaradi trženja imena 'Michael Jordan'. Vse je bilo usmerjeno in podrejeno tistemu, kar so hoteli gledalci videti: rešetanje mrežice z razdalje in zabijanje. Vseeno je ta 'Michael Jordan' igral tudi obrambo, bil je vsestranski, vendar to nikoli ni bilo porinjeno v ospredje in ni prišlo do izraza.

Michael Jordan