Slovenci na tekmi v Pionirju - Mirza Begić, Jaka Blažič in Saša Vujačić. Na fotografiji se jim je pridružil še Latvijec Davis Bertans, nekdanji košarkar Olimpije. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci na tekmi v Pionirju - Mirza Begić, Jaka Blažič in Saša Vujačić. Na fotografiji se jim je pridružil še Latvijec Davis Bertans, nekdanji košarkar Olimpije. Foto: MMC RTV SLO
Namesto gledalcev so bile na sedežih v Pionirju fotografije najzvestejših navijačev Zvezde. Foto: MMC RTV SLO
Zvezda tekme Evrolige igra v Areni, a proti Laboral Kutxi je odigrala v Pionirju. Foto: MMC RTV SLO

Zvezda, ki letos igra odlično, je prevzela primat v Ligi ABA in se prebila tudi v drugi del Evrolige. Z zmago nad Laboral Kutxo, ki so jo tako kot lani letos dvakrat premagali, v zadnjem krogu rednega dela Evrolige so Beograjčani tudi potrdili drugo mesto v skupini. Slavili so z 90:82. Pomembno vlogo je pri šestem uspehu v tej sezoni odigral Jaka Blažič, ki je dal 11 točk. Slovenca pri baskovski ekipi Saša Vujačić (3 točke) in Mirza Begić (2 točki) nista odigrala tako vidne vloge.

"Jugoslovanski" klubi izgubili stik z evropskim vrhom
Nekdanja Jugoslavija je bila ena izmed treh najboljših košarkarskih reprezentanc sveta, med najmočnejšimi pa je bila tudi liga nekdanje skupne države. Klubi so od leta 1979, ko je bila prvak Bosna, in do 1992, ko je slavil Partizan, osvojili kar sedem naslovov evropskega klubskega prvaka. Po razpadu so ekipe nekdanje Jugoslavije še držale stik z evropskim vrhom, a ga v zadnjem desetletju zaradi velikih finančnih težav počasi izgubljale.

Korak z najboljšimi na stari celini je v zadnjem obdobju uspelo držati le obema beograjskima kluboma. Najprej je to dolgo uspevalo Partizanu, ki je leta 2010 zaigral celo na Final Fouru, toda lani so tudi črno-beli, ki so že dolgo v nezavidljivem finančnem stanju, izgubili mesto v Evroligi. Letos vse kaže, da bodo izgubili tudi primat v Srbiji, kjer so sicer že 13-krat zapored postali državni prvaki, vmes – lani sta pred domačimi gledalci oba beograjska kluba na Final Fouru Lige ABA pogorela – je bil Partizan tudi šestkrat zmagovalec jadranskega tekmovanja.

Razmerje moči v Beogradu spremenjeno
Toda letos je v Beogradu glavna Crvena zvezda. Lani se je po dolgih letih vrnila v Evroligo, igrala med elito zelo dostojno, malo je zmanjkalo za preboj v Top 16. V Jadranski ligi je osvojila redni del, a bila neuspešna na zaključnem turnirju, nato pa je za neuspešno sezono rdeče-belih poskrbel njihov največji tekmec, ki jih je še enkrat več premagal v državnem prvenstvu. Zvezda, ki je letos še pomladila ekipo, je letos izvrstna. Prevzela je Partizanovo vlogo in pred sezono v svoje vrste zvabila nekaj nadarjenih srbskih košarkarjev. V Ligi ABA ji za zdaj ni para in je po 12. krogih še brez poraza, vse skupaj pa je nadgradila še z zanesljivim prebojem med 16 najboljših najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. V regionalni ligi je na kolena spravila tudi Partizan.

Z ducatom zaporednih zmag – nazadnje je po napeti končnici v ponedeljek ugnala Igokeo – je Zvezda izenačila jadranski rekord, ki ga je do zdaj imela v lasti Olimpija iz uvodne sezone, ko so zmaji tudi osvojili naslov. Že v ponedeljek bo imela v Skopju lepo priložnost, da popravi rekord. Načrt je jasen, Zvezda, ki je sicer z 12 naslovi najuspešnejši klub nekdanje skupne države, letos končno želi sezono z lovorikami, obema glavnima – jadransko in srbsko.

Za incident v Carigradu kaznovana tudi Zvezda
Beograd je nedvomno ena izmed košarkarskih prestolnic Evrope. Če ne z rezultatskega vidika obeh klubov, pa zagotovo zaradi vzdušja, ki ga pričarajo tako rdeči kot tudi črno-beli navijači. V beograjski Areni, kjer je postavljenih kar nekaj rekordnih obiskov tekem Evrolige, je bilo predtem na tekmah Partizana in zdaj Zvezde vedno peklensko vzdušje in stežka so točke iz srbske prestolnice odnesli tudi največji evropski giganti. Najprej je rekord podrl Partizan, za katerega je proti Panathinaikosu navijalo več kot 22.500 gledalcev, lani pa naj bi jih za Zvezdo proti Budivelniku navijalo več kot 24.200.

Obe navijaški skupini Grobarji in Delije sta znani po bučnem navijanju, a tudi po številnih nasilnih incidentih. Delije so bile vpletene v nered v Carigradu pred tekmo Evrolige proti Galatasarayu. V spopadu navijačev je umrl privrženec Zvezde Marko Ivanović, za incident pa sta bila kaznovana oba kluba, čeprav beograjski navijači niso v Turčijo prišli pod organizacijo Zvezde. Kazen se tako, kakor so v pritožbi zapisali pri vodilni ekipi Lige ABA, zdi nepravična.

Bolj smiselno kaznovati posameznike?
Tako Beograjčani, ki bodo morali v evroligaško blagajno prispevati še 50.000 evrov, zadnje tekme rednega dela Evrolige niso odigrali v Areni, pač pa v prvotnem domovanju, v kultnem Pionirju. To je bila po Olimpijini v evropskem pokalu že druga tekma v tej sezoni na tem območju pred praznimi tribunami. Občutek v dvorani je neprijeten in takoj se porodi vprašanje o smiselnosti takih kazni. Vendarle so dvorane namenjene obiskovalcem in večina je pod nadzorom, najhujši občutek pa je tako za vse navzoče ta čas v dvorani, še posebej pa za košarkarje, ko tribune samevajo. Bolj smiselno bi bilo kaznovati posameznike, ki s svojimi ekscesi in nasilnimi dejanji povzročajo incidente, toda to je bolj zahtevno in najlažje je zapreti dvorano.

Toda tudi ob kazni hram srbske košarke ni sameval. Na večini praznih stolov (prodanih je bilo skoraj 4.000 vstopnic) v dvorani so bile fotografije kupcev vstopnic, s plačilom pa so privrženci pod geslom, da Zvezda nikoli ni sama, klubu pomagali pri plačilu kazni. Na vsaki vstopnici je bila tudi fotografija nesrečnega Marka Ivanovića. Navijači so imeli celo namen se zbrati pred dvorano in navijati ter tako spodbujati svoje ljubljence, a da bi se izognili morebitni novi kazni, tega raje niso storili.