Tim Gajser je še povečal prednost na vrhu seštevka za svetovno prvenstvo v elitnem razredu MXGP. Foto: hondaproracing.com
Tim Gajser je še povečal prednost na vrhu seštevka za svetovno prvenstvo v elitnem razredu MXGP. Foto: hondaproracing.com

Zaradi dežja je bila proga drugačna, razmere na njej pa težje. Prav iz startnih vrat nisem začel najbolje, toda hitro sem našel dobro linijo. Ko sem prišel v ospredje, sem lahko le še nadzoroval položaj. Hvala vsem, ki mi pomagajo, moji ekipi, družini, navijačem v Sloveniji.

Tim Gajser
Tim Gajser
Gajserja močan naliv ni zmotil. Foto: hondaproracing.com
Gajser v Veliki Britaniji do novih 50 točk

Že pred dirko je mladi Makolčan ostal brez najbližjega tekmeca. Francoz Romain Febvre se je namreč na sobotnih kvalifikacijah poškodoval, saj je grdo padel in so ga prepeljali na pregled v bolnišnico. Po prvih informacijah so bile poškodbe zelo hude, pozneje je ekipa sporočila, da zaradi pretresa možganov ne bo nastopil na dirki. Morda bo moral izpustiti tudi naslednjo dirko, ki je že čez en teden.

Pri takšnih poškodbah je zelo strogo tudi vodstvo tekmovanja, nekaj podobnega se je zgodilo lani tudi Gajserju prav v Veliki Britaniji, ko je še tekmoval v razredu MX2; po padcu na ogrevanju je dobil udarec v glavo, zdravniška ekipa pa mu preventivno ni dovolila nastopa.

Začetek ni bil najboljši
Gajser, ki je sobotne kvalifikacije dobil, je prvo vožnjo začel nekoliko slabše, toda peto mesto iz začetnih metrov je hitro spreminjal v boljše uvrstitve, saj se je hitro prebijal naprej. Po polovici dirke je bil pred njim le še Jevgenij Bobrišev, toda tudi Rus je kmalu gledal Gajserju v hrbet. Pozneje je naredil še napako in ostal brez uvrstitve med prve tri, za Gajserjem sta vožnjo končala Antonio Cairoli in Valentin Guillod. "Začetek ni bil najboljši, na startu sem naredil napako, potem pa sem našel pravo linijo in sem začel prehitevati tekmece. Upam, da bo v drugi vožnji podobno," je prvo vožnjo ocenil Gajser.

Močan naliv Gajserja ni zmotil
Razplet v nadaljevanju je bil podoben, le nekaj več dela je imel v tej vožnji. Vmes se je namreč na prizorišču dirke močno ulilo, kar pa slovenskega dirkača ni motilo. Po spet malo slabšem začetku je bil hitro spet na mestih, ki jih je vajen, tokrat je bil njegov edini nekoliko resnejši tekmec Maximilian Nagl. Klonil je po dobri polovici dirke, ko pa je bil enkrat Gajser spredaj, ni več izpustil iz rok priložnosti za zmago. Tako v drugi vožnji kot skupno na dirki. "Zaradi dežja je bila proga drugačna, razmere na njej pa težje. Prav iz startnih vrat nisem začel najbolje, toda hitro sem našel dobro linijo. Ko sem prišel v ospredje, sem lahko le še nadzoroval položaj. Hvala vsem, ki mi pomagajo, moji ekipi, družini, navijačem v Sloveniji," je po novem uspehu zadovoljno dejal najboljši slovenski dirkač in trenutno tudi najboljši na svetu, ki nato ni pozabil zaželeti čim hitrejšega okrevanja Febvreju.

"V teh trenutkih res uživam na dirkah. Danes sta bili vožnji povsem drugačni, ena je bila bolj uživaška, druga pa popolnoma drugačna in zahtevnejša. A sem vesel, da sem dobro odpeljal obe. Zahvala gre seveda tudi Hondi in moji ekipi Gariboldi Honda, ki sta pripravili tak motor, da lahko na dirkah samo uživam," je temelje za serijske uspehe nanizal Gajser.

Irt odstopil v prvi vožnji
Zdaj je v sezoni 2016, ki je zanj sicer prva v tej konkurenci, z zmagami že pri številki šest. Britanska zmaga je namreč sledila tistim iz Katarja, Argentine, Mehike, Latvije in Španije, obenem pa so to zanj že 11. stopničke v sezoni, nobene dirke namreč ni končal nižje kot na tretjem mestu. Drugi slovenski predstavnik Peter Irt je imel veliko smole. V prvi vožnji je po dobrem začetku, ko je vozil med najboljšo dvajseterico, na ciljnem skoku padel. Odpeljali so ga na pregled v bolnišnico zaradi udarca v glavo, po prvih informacijah pa naj ne bi utrpel nobenega zloma.

Zdaj ima vodilni Gajser v SP-ju 482 točk, Febvre je ostal pri 408, tretji pa je Italijan Antonio Cairoli s 405. Naslednja dirka svetovnega prvenstva MXGP bo prihodnji konec tedna v Italiji, v Mantovi, kjer bo imel Gajser zanesljivo spet močno navijaško podporo.

Svetovno prvenstvo v razredu MXGP

Vrstni red po 22 vožnjah (od 36):    
 1. T. GAJSER       Honda         482
 2. R. FEBVRE       Yamaha        408
 3. A. CAIROLI      KTM           405
 4. M. NAGL         Husqvarna     378
 5. J. BOBRIŠEV     Honda         367
 6. J. VAN HOREBEEK Yamaha        321
 7. V. GUILLOD      Yamaha        242
 8. S. SIMPSON      KTM           212
 9. K. STRIJBOS     Suzuki        204
10. G. COLDENHOFF   KTM           201
...                                  
50. P. IRT          Yamaha          1
                                     

Zaradi dežja je bila proga drugačna, razmere na njej pa težje. Prav iz startnih vrat nisem začel najbolje, toda hitro sem našel dobro linijo. Ko sem prišel v ospredje, sem lahko le še nadzoroval položaj. Hvala vsem, ki mi pomagajo, moji ekipi, družini, navijačem v Sloveniji.

Tim Gajser
Gajser v Veliki Britaniji do novih 50 točk