Aleks Humar je zmagovalec relija Saturnus. Foto: MMC RTV SLO
Aleks Humar je zmagovalec relija Saturnus. Foto: MMC RTV SLO
Humar zmagal na Saturnusu

V skupni konkurenci je bil tretji Čeh Daniel Behalek (subaru impreza WRX STI), ki je zaostal že več kot sedem minut. Drugi najboljši Slovenec je bil Boris Požeg (mitsubishi EVO 8) na skupno šestem mestu (+ 12:20), mesto za njim je reli končal Alan Pajk (citroen C2R2; + 12:49).

Humar prekinil štiriletno češko prevlado
Glavno besedo na jubilejni 35. izvedbi Saturnusa je imel Humar. Po štiriletni češki prevladi, toliko zmag je zapored dosegel Vaclav Pech, ki pa ga tokrat ni bilo na startu, je idrijski dirkač tokrat zmagal ne le v slovenskem seštevku, temveč tudi v skupnem. Temelje za zmago je postavil danes, ko je odlično začel dopoldanski prvi del zadnjih šestih hitrostnih preizkušenj. Prednost Valouška se je takrat hitro topila, po dveh "brzincih" je bila le še nekaj sekund, po prvi od dveh v Višnji Gori pa je bil na vrhu že slovenski dirkač.

In vodstva kljub nekaj manjšim težavam nato ni več izpustil iz rok, med drugim se je na progi tudi zavrtel. Toda Valoušek ni mogel več priti blizu. Po zadnji hitrostni preizkušnji dneva in skupno 13. na dirki je bila razlika med prvim in drugim 31 sekund, tako da je bil Humar samo v nedeljo hitrejši za skoraj minuto.

Valouška premagati ni kar tako
"Predvsem mi veliko pomeni skupna zmaga. Prišel je Valoušek, eden najboljših Čehov z odlično ekipo in ogromno izkušnjami. Njega premagati je bilo tako, kot da bi bil tukaj Vaclav. Časi 'brzincev', tako moji kot njegovi, so bili boljši kot lanski in predlanski. Boj je bil lep, zmaga pa ena najlepših v moji karieri," je po velikem uspehu dejal Humar.

O razpletu odločalo tudi vreme
O vrstnem redu je nekoliko odločalo tudi vreme. Zaradi nočnega dežja so bile razmere na cestah v okolici Ljubljane drugačne, kot so jih imeli dirkači opisane v zapiskih. A najboljši niso delali usodnih napak, pa tudi izbira gum je bila tako v Humarjevem kot v Valouškovem taboru enaka, tako da tudi na tem področju ni bilo razlik.

Končni vrstni red (PO 13-HP-jih):
1. A. HUMAR/F. RUS 2:04:07,6
SLO/Škoda Fabia S2000
2. P. VALOUŠEK/L. KOSTKA +31,2
ČEŠ/Peugeot 207 s2000
3. D. BEHALEK/P. ČERNOHORSKY 7:35,6
ČEŠ/Subaru Impreza WRX STI
4. M. SEMERAD/B. CEPLECHA 8:20,3
ČEŠ/Mitsubishi Lancer EVO IX
5. B. ZANON/F. ZELGER 8:27,4
ITA/Renault Clio S1600
6. B. POŽEG/A. JEREMIĆ 12:20,1
SLO/SRB/Mitsubishi Lancer Evo 8
7. A. PAJK/V. OŠLAJ 12:49,2
SLO/Citroen C2R2 max
8. F. VAJNHANDL/J. CEVC 14:03,4
SLO/Ford Fiesta R2
Humar zmagal na Saturnusu