Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je na Brdu pri Kranju odgovarjal na novinarska vprašanja. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je na Brdu pri Kranju odgovarjal na novinarska vprašanja. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Uefo je treba reorganizirati. Narediti je treba poseben oddelek za varnost, ki ga ni. Potreben je poseben oddelek za boj proti nameščanju tekem. Ženski nogomet nima svojega oddelka, kar je tudi nenavadno. To je nekaj od prvih korakov.

Aleksander Čeferin
Predsednik evropske nogometne zveze je postal v sredo na izrednem kongresu v Atenah. Foto: Reuters

Katanec ima pogodbo z NZS-jem. Poklical me je in mi čestital. Kaj več se nisva pogovarjala. Zdaj se verjetno ne bom več jaz pogovarjal z njim.

Olaj: Danes so sanje dovoljene, jutri je nov dan
"Moj uspeh je tudi uspeh slovenskega naroda"
Celotna novinarska konferenca Čeferina

To bo ostal do zasedanja izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije, ki se bo seznanil z njegovo odstopno izjavo in razpisal volitve. Te morajo izvesti v 90 dneh po razpisu. "Moram razočarati kolega Radeta Mijatovića, trenutno sem še vedno jaz predsednik. Pa tudi najstarejši podpredsednik ni," je z nasmeškom dejal Čeferin. Včeraj smo namreč napačno poročali, da po njegovi izvolitvi v Atenah slovensko zvezo začasno že vodi Mijatović.
"V vsakem primeru nikoli ne bom javno povedal, tudi če bom vedel, kdo misli kandidirati, ker se mora kandidat prijaviti in to mora potem NZS ustrezno skomunicirati. Zdi se mi pa prav, da bi bil to nekdo, ki ima dovolj volje in znanja ter bo poskušal vse skupaj dvigniti še na višjo raven, kar se gotovo da. Že večkrat sem povedal, da ne bom postavil novega predsednika in si ne delam utvar, da je taka moja moč. Ni mi vseeno, kdo bo prevzel zvezo, zato bom svoje mnenje povedal, ko se bodo pojavili kandidati," je še dodal.

V spodnji videonovici na desni strani si lahko ogledate celotno novinarsko konferenco!

Čeferin je v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju na nekakšni uradni predstavitvi v novi vlogi odgovarjal na vprašanja novinarjev. Seveda je bil tema tudi selektor Srečko Katanec oziroma njegova prihodnost na klopi slovenske reprezentance. "Katanec ima pogodbo z NZS-jem. Poklical me je in mi čestital. Kaj več se nisva pogovarjala. Zdaj se verjetno ne bom več jaz pogovarjal z njim," je bil jasen 48-letni Grosupeljčan, ki je v četrtek uradno začel predsedniško delo pri Uefi.
"Ne moreš takoj predlagati superpokala v LJ"
Že prvi dan je zveza pod njegovim vodstvom imenovala novega generalnega sekretarja Theodora Theodoridisa, hkrati se je tudi odločila o gostiteljih finalov evropskih klubskih tekmovanj za leto 2018. Finale Lige prvakov bo gostil Kijev, finale evropskega superpokala pa Talin. "Infrastrukturo imamo boljšo kot v Estoniji, stadion sprejme približno enako število gledalcev. Ampak saj veste, ne moreš takoj predlagati, da bi bil superpokal v Ljubljani," se je ob vprašanju, ali bi kaj takšnega lahko pripravili tudi v Sloveniji, pošalil Čeferin. "Eden izmed delov mojega programa je tudi ta, da se zelo jasni določi proces, kako se o tem odloča, da to ni politično darilo, ampak ga dobi najboljši."

Srbski mediji so poročali, da bo njegov tesen sodelavec nekdanji vrhunski nogometaš Dejan Stanković. "Vsako leto odigrata Fifa in Uefa tekmo. Za Fifo igra Zvonimir Boban, jaz pa sem se dogovoril s Stankovićem, ker mislim, da je boljši, in je tudi mlajši," je odgovoril dobro razpoloženi Čeferin.
Predvsem pomeni veliko podpora običajnih ljudi
Povezovanje z ljudmi iz nekdanje skupne države samo po sebi postavlja vprašanje, ali se v prihodnosti morda obeta tudi ustanovitev regionalne lige, o kateri se govori že vrsto let: "Pogovarjali smo se že prej o tej ideji. Za zdaj je ostalo pri ideji. Ne trdim, da to bo, ni bilo nikakršnih konkretnih pogovorov. Zelo pomembno je, da morebitna regionalna liga ne bi nadomestila državnega prvenstva. Po mojem mnenju bi to pomenilo smrt za slovenski, hrvaški ali pa, če hočete, škotski nogomet. Tekme bi igrali med tednom od novega leta naprej tisti klubi, ki se niso uvrstili v Ligo prvakov ali Evropsko ligo. Ideja je, da bi morala to organizirati Uefa tudi zaradi tega, da bi bila mogoča uvrstitev v evropska tekmovanja. Vem, da imajo podoben interes še nekatere druge države, ki imajo malo manjše lige - Škotska, Irska, Belgija ..."
Čeferin je bil zadovoljen tudi zaradi številnih čestitk iz domovine po izvolitvi: "Zdi se mi lepo, da so tudi politiki sposobni čestitati in pokažejo pozitiven odnos do tega. Ta podpora kar veliko pomeni. Predvsem pa pomeni veliko podpora običajnih ljudi, ki jo je še veliko več."

Za pozitivno ozračje v Sloveniji
"Ocenjujem, da je ta moj uspeh tudi uspeh slovenske nogometne zveze, slovenskega nogometa na splošno in tudi slovenske države oziroma točneje slovenskega naroda," je že na uvodu dejal Čeferin. "Rad bi se zahvalil medijem za konstruktivno in pozitivno poročanje. Vidim, da lahko skupaj pripomoremo k temu, da ustvarimo malo bolj pozitivno ozračje v tej državi."

Veliko stvari je treba (še) storiti
O svoji dediščini na čelu NZS-ja je povedal: "Vsa ekipa na NZS-ju je naredila dober korak na področju ligaškega nogometa. Kot vidite, nam je z velikim trudom in bojem z državo uspelo postaviti Nacionalni nogometni center Brdo. Absolutno je pa še veliko stvari za storiti. Na rezultat reprezentance je težko vplivati. Pri majhnih reprezentancah gre to ciklično. Težko se je uvrstiti na vsako veliko tekmovanje, to se zgodi na vsake toliko časa."

Ustvariti želi nekaj posebnih oddelkov
Čeferin je spregovoril tudi o svojih prvih ukrepih na čelu Uefe: "Vztrajal bom pri tem, da se čim prej sprejme omejitev mandatov za predsednika in člane izvršnega odbora. Sprejeta mora biti na skupščini, ki bo aprila v Helsinkih. O tem ne more odločati izvršni odbor, ker gre za spremembo statuta. Uefo je treba reorganizirati. Narediti je treba poseben oddelek za varnost, ki ga ni. Potreben je poseben oddelek za boj proti nameščanju tekem. Ženski nogomet nima svojega oddelka, kar je tudi nenavadno. To je nekaj od prvih korakov. Mislim, da je že v trenutku, ko mi izglasujemo omejitev mandatov, to prvi korak h transparentnosti, da nihče več ne more biti 15, 20 let na enem položaju, kajti to potem prinaša dogodke, ki so se dogajali pred kratkim."

Predsednik Uefe od srede
Čeferin je v sredo na tajnem glasovanju članic postal novi predsednik Uefe. Prejel je 42 od 55 glasov, njegov protikandidat, Nizozemec Michael van Praag, pa 13. Slovenec bo na čelu Uefe dve leti in pol.

Uefo je treba reorganizirati. Narediti je treba poseben oddelek za varnost, ki ga ni. Potreben je poseben oddelek za boj proti nameščanju tekem. Ženski nogomet nima svojega oddelka, kar je tudi nenavadno. To je nekaj od prvih korakov.

Katanec ima pogodbo z NZS-jem. Poklical me je in mi čestital. Kaj več se nisva pogovarjala. Zdaj se verjetno ne bom več jaz pogovarjal z njim.

Olaj: Danes so sanje dovoljene, jutri je nov dan
"Moj uspeh je tudi uspeh slovenskega naroda"
Celotna novinarska konferenca Čeferina