Tribune King Power Stadiuma v Leicestru prepevajo. Jamie Vardy ima zabavo in sinoči je z 22 goli prvi strelec prvakov res priredil nepozabno zabavo. Domov je povabil vse soigralce, da so skupaj pogledali tekmo Chelsea - Tottenham, ki jim je prinesla senzacionalni naslov prvaka Anglije. Foto: Twitter
Tribune King Power Stadiuma v Leicestru prepevajo. Jamie Vardy ima zabavo in sinoči je z 22 goli prvi strelec prvakov res priredil nepozabno zabavo. Domov je povabil vse soigralce, da so skupaj pogledali tekmo Chelsea - Tottenham, ki jim je prinesla senzacionalni naslov prvaka Anglije. Foto: Twitter
Claudio Ranieri
Leta 2004 ga je Roman Abramovič pri Chelseaju odpustil z besedami, da ne more osvojiti naslova angleškega prvaka. Leicester bo pokal dobil na zadnji tekmi 15. maja na gostovanju pri Chelseaju na Stamford Bridgeu. Zadoščenje za Claudia Ranierija. Foto: EPA

Igralci so fantastični. Njihova osredotočenost, odločenost, borbeni duh so omogočili to. Vsako tekmo so se borili drug za drugega. Zaslužili so si postati prvaki!

Claudio Ranieri
Naslovnica
5.000 proti ena so bile možnosti Leicestra na začetku sezone, da postane prvak. Oziroma po domače: čista utopija. Zgodba, ki je že zapisana v športno zgodovino kot največje presenečenje klubskega nogometa. Foto: Twitter
Navijači Leicesterja
Leicester v Middlandsu doživlja najbolj nore dneve, sinoči se je že proslavljajo vso noč, praznovanje pa bo najbrž trajalo vse do sredine maja. Stavniške hiše so že ponudile nove kvote: 25 za obrambo naslova in 16 za izpad. Bodo lisice, ki nikoli ne odnehajo, znova poskrbele za "izgubo"? Foto: Reuters

Najboljši občutki v moji karieri. Tako sem ponosen, da sem del tega moštva, ki ni samo moštvo. Smo kot bratje. Komaj čakam na soboto, ko bom dvignil pokal.

Kapetan Wes Morgan
Riyad Mahrez in Jamie Vardy
Riyad Mahrez in Jamie Vardy sta bila s podajami in zabijanji vpletena vsak v 28 golov Leicester Cityja. Bliskoviti protinapadi s smrtonosno učinkovitostjo bodo od jeseni naprej na sporedu tudi v Ligi prvakov. Foto: Reuters

Največji dosežek v zgodovini velikega kluba. Privilegij je, da sem del tega. Še posebej, ker nam je uspelo s fanti. Prav vsaka minuta trdega dela na igrišču je bila vredna tega trenutka.

Prvi napadalec Jamie Vardy
N'Golo Kante (Leicester City)
Kaj zdaj čaka lisice: razprodaja, konec pravljice ali novi uspehi? Premier liga prinaša vsako leto več milijonov, pri čemer je prvak še dodatno nagrajen, hkrati je tu elitna Liga prvakov. Na Otoku so že izračunali, da se obeta Leicester Cityju do 150 milijonov funtov dodanih prihodkov. Klub tako ni niti malo prisiljen prodajati, ob tem se lahko še dodatno okrepi za Evropo in obrambo naslova, predvsem pa ohrani okostje 14 in izjemno uigranost ter moštveni duh. Foto: Reuters

Najboljši mogoči opis podviga Leicester Cityja: kot da bi jamajški bob štirised v Calgaryju 1988 zares osvojil zlato olimpijsko medaljo.

"Največja športna senzacija mojega življenja, poleg tega gre za moje moštvo," je iskal prave beseda najbolj znani navijač in najbolj prodoren nogometaš/strokovnjak na Twitterju Gary Lineker. Zboru se je pridružil tudi novopečeni predsednik Fife Gianni Infantino: "Čudovita zgodba, prava pravljica." Presežnikov ne manjka, in to več kot upravičeno - ljubitelji športa smo bili res priča največjemu presenečenju v zgodovini klubskega nogometa.


Ko mali zmorejo vse in še več kot veliki
V dobi, ko vladajo veliki in vse bogatejši superklubi Real, Barca, Bayern, oba Manchestra, Chelsea itd., se je v tržno najzanimivejšem prvenstvu na svetu sprehodil do naslova mali klub iz osrčja Anglije in osvojil senzacionalni naslov prvaka ter srca ljubiteljev lepe igre. Prizori neizmernega veselja in norenja iz Leicestra so obkrožili Anglijo in svet se spoštljivo priklanja nogometni pravljici.

Veliko zadoščenje tudi za gospoda Ranierija
"Nikoli nisem pričakoval česa takšnega. Presrečen sem za vse. Veste, da sem pragmatičen človek. Želim samo zmagati vsako tekmo, drug za drugo, in pomagati svojim igralcem, da se izboljšajo iz tedna v teden. Nikoli nisem veliko razmišljal, kam nas to lahko pripelje,"
je bil ganjen sveže okronani kralj Claudio. Za Rimljanom, sinom mesarja, je dolga trenerska kariera, med katero je vodil tudi kopico velikih klubov, kot so Napoli, Fiorentina, Valencia, Atletico Madrid, Chelsea, Juventus, Roma, Inter, Monaco ... A doslej je osvajal le nižjeligaške naslove s palčki ali padlimi velikani (3. in 2. italijanska liga, 2. francoska), tudi kot igralec je bil dvakrat prvak Serie B in enkrat Serie C.

Na dan ponedeljkove tekme Chelsea - Tottenham, ki je z remijem 2:2 tudi uradno prinesla angleški naslov Leicestru, je Ranieri odletel v Rim k 96-letni materi Renati, ki jo je peljal na kosilo. Takoj po koncu dramatične tekme na Stamford Bridgeu, kjer je Eden Hazard poskrbel za remi, je Ranieri poklical kolega Guusa Hiddinka in se mu čustveno zahvalil. Tedaj je bil že spet v Angliji, iz Rima je priletel še pravočasno, da je srečanje ujel na televiziji.

Sloveniji 10-krat več možnosti za osvojitev SP-ja
Nekaj zmešanih navijačev je avgusta lani iz ljubezni do kluba stavilo, da bo Leicester City, ki se je komajda obdržal v Premier ligi, zdaj osvojil svoj prvi naslov v 132-letni zgodovini. Kvota je bila na angleških stavnicah astronomskih 5.000! Kaj to pomeni: enako kvoto ima Elvis Presley, da se bo pojavil živ oziroma da bo Kim Kardashian predsednica ZDA 2020. Philadelphia, najslabše moštvo v Ligi NBA, je imela pred sezono kvoto 400, da postane prvak. Slovenija ima za naslov svetovnega prvaka leta 2018 v Rusiji kvoto 501. Ob čudežni osvojitvi Eura 2004 je Grčija pred začetkom turnirja kot popolni avtsajder imela kvoto 150.

Da, neponovljiva zadeva, saj so angleške stavnice že zagotovile, da nikoli več ne bodo postavile tako visokih kvot na naslov nogometnega prvaka. Po ocenah so stavnice v enem dnevu izgubile do 20 milijonov funtov, čeprav se je za stavo iz čiste zabave odločilo le nekaj deset posameznikov.

Pred 13 meseci še na zadnjem mestu lige
A še pred dobrim letom, konec marca, je bila zgodba povsem drugačna. Pred 380 dnevi oz. na začetku lanskega aprila je bil Leicester City po 31. krogu na samem dnu Premier lige. Četa Nigla Pearsona je bila medtem že v vzponu in je v zadnjih 10 krogih 7-krat zmagala in remizirala ter si zagotovila obstanek. Navijači so to imeli za čudež, a kljub temu so lisice veljale za glavnega favorita za izpad ob treh novincih. K temu so ogromno prispevale tudi poletne afere, ki so prej napovedovale polom kot pravljično sezono.

Poletje afer naznanjalo katastrofo
Junija je bil klub na Tajskem, saj je lastnik kluba Vičai Šrivadhanaprabha, a dopustniška turneja se je končala s katastrofo. Trije mladi nogometaši so si privoščili prostitutke, se pri tem posneli, pri čemer so navrgli kup rasističnih opazk. Eden izmed trojice igralcev, ki so trkali na vrata članskega moštva, je bil tudi trenerjev sin James Pearson. Tajski milijarder razumljivo ni imel nobenega razumevanja in trojica je bila odpuščena. Dva tedna za njim je moral oditi še trener Nigel Pearson, kar pa so številni sprejeli s skepso in začudenjem.

Lineker: Claudio Ranieri? Resno?
13. julija lani je bil za novega trenerja izbran Claudio Ranieri. 64-letni Italijan je bil predtem selektor Grčije, ki ga je odpustila po porazu s Ferskimi otoki! Tudi veliki navijač od malih nog in v času najhujših težav delni lastnik ter vodja navijaškega odkupa Gary Lineker ni bil niti malo navdušen: "Claudio Ranieri? Resno?" Za dobro mero je tik pred začetkom sezone na plan prišel še video pijanega prvega strelca Jamieja Vardyja, ki je uslužbenko kazinoja zmerjal z rasističnimi opazkami.

Najboljši dosežek: 2. mesto leta 1929
Skratka, vse je bilo nastavljeno za nov izpad. Leicester City, ki je bil kot Leicester Fosse ustanovljen daljnega leta 1884, že desetletja velja za premajhen klub za angleško elito in prevelik za drugo ligo. Gor in dol so lisice skočile kar 22-krat, največji uspeh pa sega v sezono 1928/29, ko so osvojili drugo mesto, v Premier ligi so bili najboljši osmi. Dvakrat so izgubili finale pokala FA (1949 in 1969), zato pa so trikrat osvojili ligaški pokal (1964, 1997, 2000). Leta 2002 je bil klub na robu propada, uvedena je bila prisilna poravnava. Dokončno je klub saniral zdajšnji lastnik Olimpije Milan Mandarić, ki ga je po štirih letih lastništva z dobičkom 34 milijonov funtov prodal Vičaiju Šrivadhanaprabhi.

Vrnitev odpisanih na nogometni način
A na igrišču se je začela pisati pravljica: zasedba odpisanih in premajhnih igralcev se je pod Ranierijem spremenila v težko prebojni stroj, ki je nasprotnike ubijal s hitrimi protinapadi. Jamie Vardy je tresel kot za stavo, med drugim zadel na 11 tekmah zapored in postavil nov angleški rekord. Sočasno je na krilu kot ideolog igre smrtonosnih jurišev blestel Alžirec Riyad Mahrez. Na sredini je mali 169 cm visoki N'Golo Kante postal stroj za odvzemanje žog. Naveza veteranov Robert Huth - Wes Morgan je postala najboljši obrambni dvojec lige, za seboj pa sta imela Kasperja Schmeichla, ki je spomnil na svojega očeta v najboljših letih.

Zacementirana enajsterica s tremi menjavami
Če se je Claudia Ranierija iz časov vodenja Chelseaja držal vzdevek "Tinkerman" (trener, ki čezmerno eksperimentira in nenehno spreminja postavo in sistem igre), je zdaj postal popolni pragmatik, ki je imel zacementirano začetno enajsterico s predvidljivimi menjavami. Danec Schmeichel v vratih, desno v obrambi Danny Simpson, levo Avstrijec Christian Fuchs ali pa ganski Nemec Jeffrey Schlupp, med njimi pa nemško-jamajška naveza Huth-Morgan. Na sredini ob Kanteju Danny Drinkwater in obvezna menjava Andy King, simbol moštva, ki je bil z Leicestrom že prvak tretje (2009) in druge lige (2014). Na levi strani Marc Albrighton, desno operira Mahrez. Japonec Šindži Okazaki je bil žrtvovani napadalec, ki ga je običajno menjal Argentinec Leonardo Ulloa, v sami konici pa Vardy.

Za šampionsko moštvo zapravili le 22 milijonov
Za 14 ključnih igralcev, ki so odigrali 24 tekem ali več v sezoni (naslednji rezervist Ritchie de Laet jih je zbral 15), so pri Leicestru kljub milijonom tajskega lastnika zapravili vsega 22 milijonov funtov. Večina lisic je bila odpisana drugje ali so prišli praviloma za drobiž, le za Hutha, Kanteja, Okazakija in Ulloo so odšteli več kot tri do največ 8 milijonov funtov, kar je za razmere v vse bogatejši Premier ligi zanemarljivo. Za primerjavo - najdražjo začetno enajsterico v prvenstvu premore Manchester City, ki je za njo zapravil neverjetnih 281 milijonov funtov!

Pred 5 leti glavne zvezde igrale na dnu piramid
Neverjetne razsežnosti uspeha Leicestra opisuje karierna pot prvih treh zvezd. V izboru za najboljšega nogometaša lige po mnenju novinarjev so Jamier Vardy, Riyad Mahrez in N'Golo Kante zasedli 1., 2. in 3. mesto. A pred petimi leti je Vardy igral za Halifax Town v 7. angleški ligi, Mahrez je bil samo rezervist v akademiji Le Havra, Kante pa je igral za Souresnes v 8. francoski ligi.

Lahko ponovijo dosežek Cloughovega Foresta?
Lisice so se v Premier ligo vrnile komaj pred dvema sezonama, Leeds je bil leta 1991/92 zadnji, ki mu je uspel tako hiter pohod na vrh iz druge lige. V zadnjih 30 letih niti en angleški prvak ni bil slabši kot šesti v sezoni pred osvojitvijo naslova. Po dolgih 38 letih je Anglija dobila prvaka, ki je osvojil prvi naslov in ravno z Notthingham Forestom Briana Clougha (prvak 1978, evropski prvak 1979 in 1980) je tudi najbolj primerljiva pravljica iz Leicestra.

Zakaj kralji Anglije?
26. marca lani je bil Leicester že v središču sveta. Končno so primerno pokopali pogrešanega in najbolj razvpitega angleškega kralja Riharda III. Poraženec državljanske vojne "vrtnic" je kot zadnji angleški monarh padel na bojnem polju. V istoimenskem delu Williama Shakespearja je bil v duhu tudorske propagande predstavljen kot najbolj zloben in osovražen kralj Anglije, kar je veljalo za sprejeto oceno vse do sodobnih časov. Ko so pod parkiriščem v Leicestru našli kosti pogrešanega kralja, je prišlo do prenove gledanja na njegovo vladanje in boj z družino York. Potomci družine Leicester so končno lahko mirno pokopali zadnjega kralja. (Ne)naključno se je ravno takrat tudi začel preporod lisic, najprej za obstanek, nato še za osvojitev Anglije. Sočasno je nogometni klub York izpadel iz ligaškega sistema.

Dan potem: Slavje v Leicestru se nadaljuje, nogometaši pa so kljub osvojitvi naslova opravili dopoldanski trening pod vodstvom trenerja Ranierija, a razumljivo prešerne volje.



Igralci so fantastični. Njihova osredotočenost, odločenost, borbeni duh so omogočili to. Vsako tekmo so se borili drug za drugega. Zaslužili so si postati prvaki!

Claudio Ranieri

Najboljši občutki v moji karieri. Tako sem ponosen, da sem del tega moštva, ki ni samo moštvo. Smo kot bratje. Komaj čakam na soboto, ko bom dvignil pokal.

Kapetan Wes Morgan

Največji dosežek v zgodovini velikega kluba. Privilegij je, da sem del tega. Še posebej, ker nam je uspelo s fanti. Prav vsaka minuta trdega dela na igrišču je bila vredna tega trenutka.

Prvi napadalec Jamie Vardy

Najboljši mogoči opis podviga Leicester Cityja: kot da bi jamajški bob štirised v Calgaryju 1988 zares osvojil zlato olimpijsko medaljo.