Lionel Messi in Angel di Maria s Sergiem Agüerom sestavljata udarno napadalno navezo. Foto: Reuters
Lionel Messi in Angel di Maria s Sergiem Agüerom sestavljata udarno napadalno navezo. Foto: Reuters
Eduardo Vargas
Čilski junak polfinala Eduardo Vargas je s štirimi goli najboljši strelec Cope. Foto: Reuters

Vedno sem dejal, da je, kar se je zgodilo na svetovnem prvenstvu, ko nisem prišel na turnir najbolje pripravljen, pustilo nekakšen trn v meni. Zdaj se počutim bolje in dolg, ki sem ga ustvaril na SP-ju, skušam poplačati na Copi. Vedno bo ostal grenak priokus zaradi finala proti Nemčiji, a zmaga na Copi bi nekoliko zacelila rane.

Sergio Agüero
Claudio Bravo
Claudia Brava čaka težko delo, saj je napad Argentine zares izjemen. Na zadnji tekmi so zabili kar šest golov. Foto: EPA
Sergio Agüero
Sergio Agüero je s tremi goli najboljši strelec Argentine na Copi. Foto: EPA

Obračun najboljših dveh reprezentanc letošnje Cope bo na nacionalnem stadionu v čilski prestolnici ob 22.00. Argentinci so bili pred prvenstvom glavni favoriti, v krog glavnih kandidatov za naslov pa je pred svojimi gledalci sodil tudi Čile. Obe izbrani vrsti sta na tem turnirju prikazali dober nogomet. Čile je bil do zdaj štirikrat v finalu, nazadnje leta 1987, ko je bilo prvenstvo v Argentini, naslov pa je osvojil Urugvaj, ki je bil najboljši pred štirimi leti, letos pa ga je na četrtfinalni tekmi, ki jo je zaznamoval incident Gonzala Jare in Edinsona Cavanija, izločil Čile. Čilenci so v finalu leta 1955, ko so gostili turnir, klonili pred Argentinci.

Gavči so bili nazadnje v finalu leta 2007, ko so klonili pred velikimi tekmeci Brazilci. Razočarali so na zadnji Copi, ki so jo gostili, ko se niso prebili v polfinale. Dvakratni svetovni prvaki, ki so lani v finalu SP-ja po napetem obračunu po podaljšku morali priznati premoč Nemčiji (1:0), so zadnjo lovoriko osvojili leta 1993, ko so bili najboljši v Ekvadorju. Dve leti predtem so prvaki postali v Čilu. V Čilu so slavili tudi v letih 1941 in 1945. Čile, ki sedmič gosti Copo, je v četrtfinalu izločil Urugvaj (1:0), v polfinalu pa Peru (2:1). Argentina je bila v četrtfinalu po enajstmetrovkah boljša od Kolumbije, ki je sicer dominirala vso tekmo, a ji ni uspelo zatresti mreže, v polfinalu pa je s 6:1 nadigrala Paragvaj.

Bravo: Argentinska nevarnost ni samo Messi
Obe reprezentanci odlikuje napadalna igra, na Copi pa v povprečju dosegata dva zadetka na tekmo. Tako je pričakovati odprto tekmo z veliko priložnostmi. Glavno orožje Argentine je izjemna napadalna linija na čelu z Lionelom Messijem. Kapetan je sicer v Čilu dosegel le en zadetek, a sodeloval praktično pri vseh preostalih. A Claudio Bravo, Messijev soigralec pri Barceloni, se zaveda, da številne nevarnosti gavčev pretijo tudi od drugod: "Ne bo enostavno. Messi je neverjeten in samo poglejte, kaj je že dosegel v svoji karieri. Izjemno, ampak moramo biti osredotočeni na celotno argentinsko ekipo. Samo kot ekipa imamo lahko nadzor nad Messijem in drugimi vrhunskimi posamezniki. Uspeh Argentine ni odvisen samo od Messija ali pa Mascherana, ki je izjemno koristen igralec in pravi vodja, ki vedno da vse od sebe."

"Nikoli se nismo bali nobene ekipe. Vse reprezentance zelo spoštujemo. Občutek, ki ga nimam samo jaz, ampak vsa reprezentanca, predstavlja veliko veselje, da to, kar delamo, dokazuje, da smo na pravi poti. Nadaljujemo idejo in način igre nekdanjega selektorja Bielse, ki je vedno trdil, da Čile lahko enakovredno igra z vsako ekipo. Pripravljeni smo in vemo, kako je treba igrati. Vedno poskušamo igrati in nasprotnika onemogočiti s tesnim pokrivanjem," je dodal čilski vratar, ki je kapetan in rekorder po številu nastopov za izbrano vrsto.

Messi: Čile ves čas napada in vrši močan pritisk
"Čile in Argentina sta najboljši ekipi na letošnji Copi in si povsem zaslužita finale. Dati moramo svoj maksimum in trdo delati, saj je pred nami velika priložnost. Vemo, da največja nevarnost Argentine preži v izjemnem napadu in sredini. Ni nas strah in igrali bomo kot vedno. Vedno igramo na enak način, ne glede na nasprotnika. Argentina ima raznolik napad, a bomo naredili vse, da ga onemogočimo. Rezultat bo lahko odvisen od različnih stvari, zato bomo morali ostati osredotočeni in ostati zvesti svoji igri,"
je prepričan branilec Čila Eugenio Mena.

"Za nami je finale svetovnega prvenstva in zdaj smo še v finalu Cope. Zame je to tretji finale z reprezentanco. Želimo zmagati in na tekmo prihajamo dobro pripravljeni ter v pravi formi. Čaka nas močna ekipa Čila, ki od prve tekme igra dobro. Obenem so gostitelji, tako da nas zares čaka težko delo. Čile igra dobro kot ekipa in ima tudi odlične posameznike, ki lahko preobrnejo potek tekme. Dolgo igrajo skupaj in se zelo dobro poznajo. Vedno napadajo in močno pritiskajo na nasprotnika," je pred finalom povedal Messi, ki je z Barcelono letos slavil v vseh treh tekmovanjih, zdaj pa ima priložnost, da osvoji še prvo lovoriko s člansko reprezentanco.

Že s finalom vpis v zgodovino
"Biti v finalu je velika stvar in izkoristiti moramo to priložnost. Še naprej moramo trdo delati, da dosežemo svoj cilj. Že s prebojem v finale smo se vpisali v zgodovino, a zdaj želimo postati legende. Upamo, da nam to uspe,"
je povedal Angel di Maria, ki tudi igra odlično, Sergio Agüero, prvi argentinski strelec na Copi, pa je dodal: "Čile ima brez dvoma eno najboljših ekip na prvenstvu. Pričakujemo lahko dober finale. Nedvomno bo tudi nasprotnik zelo motiviran. Skušam na najboljši način opraviti svoje delo. Za mano sta še Tevez in Higuain, ki sta izvrstna nogometaša, in to ti daje dodaten motiv. To je dobro, če je tvoje mesto v postavi pod vprašajem, saj dokazuje, da imamo izjemno ekipo."

Pod vprašajem je le nastop argentinskega branilca Ezequiela Garaya, ki po želodčnih težavah še ne trenira normalno in verjetno ne bo povsem pripravljen. Tako bo njegovo mesto ob Nicolasu Otamendiju v osrčju obrambe znova zasedel Martin Demichelis. Pri Čilu je imel nekaj težav Alexis Sanchez, a bo odličen napadalec lahko igral.

Finale, sobota ob 22.00:
ČILE - ARGENTINA

Za 3. mesto, sobota ob 1.30:
PERU - PARAGVAJ

Vedno sem dejal, da je, kar se je zgodilo na svetovnem prvenstvu, ko nisem prišel na turnir najbolje pripravljen, pustilo nekakšen trn v meni. Zdaj se počutim bolje in dolg, ki sem ga ustvaril na SP-ju, skušam poplačati na Copi. Vedno bo ostal grenak priokus zaradi finala proti Nemčiji, a zmaga na Copi bi nekoliko zacelila rane.

Sergio Agüero