Angležem je dobro kazalo, a jim je zmago v izdihljajih tekme z izenačujočim zadetkom preprečil Vasilij Berezucki. Foto: Reuters
Angležem je dobro kazalo, a jim je zmago v izdihljajih tekme z izenačujočim zadetkom preprečil Vasilij Berezucki. Foto: Reuters
Gareth Bale
Gareth Bale se že veseli obračuna z Angleži. Foto: Reuters

Angleži so bili na zelo dobri poti, da prvič v zgodovini evropskih prvenstev dobijo uvodno tekmo, a so zatajili na koncu. Po vodilnem zadetku Erica Dierja je izid v 92. minuti s strelom z glavo poravnal Vasilij Berezucki.

Razočaranje je bilo veliko, za nameček pa so senco na sicer zanimivo srečanje vrgli še nemiri po zadnjem sodnikovem žvižgu, ko je skupina ruskih navijačev zlahka prebila maloštevilno vrsto redarjev in vdrla na angleško tribuno. Izbruhnilo je več pretepov, po dobrih 15 minutah je policiji vendarle uspelo vzpostaviti mir.

"To zadeva nogometno zvezo, in ne nas trenerjev. Nismo vedeli, kaj se je dogajalo, na ekipo to nima vpliva," je nemire po tekmi na kratko pokomentiral angleški selektor Roy Hodgson, nad katerega se je na družbenih omrežjih vsul plaz kritik. Navijači 'treh levov' mu očitajo premalo napadalno taktiko, v napadu so pogrešali predvsem Jamieja Vardyja in Daniela Sturridgea.

Hodgson: Takšne stvari se dogajajo
Angleži so si sicer pripravili kopico zrelih priložnosti, zelo razpoložen je bil Adam Lallana, tudi Wayne Rooney je z natančnimi podajami razigraval svoje soigralce v vezni liniji, a na zadetek so morali počakati do 73. minute, ko je Dier zadel s prostega strela. V končnici so želeli ubraniti minimalno prednost, vendar neuspešno. Na koncu so se morali zadovoljiti s točko. "Zelo smo razočarani. Bili smo tako blizu zasluženi zmagi, potem pa smo v sodnikovem dodatku prejeli izenačujoči zadetek ..., to je bil velik udarec, a takšne stvari se dogajajo v nogometu," je dejal Hodgson in dodal: "Ruski zadetek je bil zelo dober, kar pa ni nič lažje zame. Vseeno sem prepričan, da se bomo zelo hitro pobrali. Iz te tekme se bomo veliko naučili, zadetek v zadnjih sekundah pa bomo hitro pozabili."

Rooney se je na koncu upehal
Hodgsonu navijači (in nogometni strokovnjaki na Otoku) očitajo predvsem poigravanje z začetno enajsterico in formacijo, a je 68-letni strateg iz Croydona pojasnil, da je imel formacijo 4-3-3 za rusko tekmo že dlje časa v mislih. "To taktiko uporabljamo že dve, tri leta. Lallana-Sterling-Kane je pravzaprav na las podobno navezi Sterling-Welbeck-Rooney, ki nam je prinesla uvrstitev na evropsko prvenstvo. Z igro Sterlinga, Lallane in Kana smo zadovoljni, menim, da je bila to za tekmo z Rusi naša najboljša rešitev. Seveda pa lahko vse skupaj spremenimo že za naslednjo tekmo," je dejal Hodgson in pojasnil Rooneyjevo menjavo v 77. minuti: "Wayne je igral odlično, a proti koncu tekme je postajal vse bolj utrujen. Ni bil edini. Čeprav ni bilo peklensko vroče, je bilo zelo vlažno. Menili smo, da bo lahko Jack Wilshere dobro nadomestil Rooneyja in suvereno prevzel njegove naloge na zelenici."

Hart: Berezucki ima neverjeten odriv
Angleški vratar Joe Hart med tekmo ni imel pretirano veliko dela. Nekajkrat se je izkazal z dobro obrambo, v izdihljajih obračuna pa je storil napako in Rusom omogočil izenačenje. Vseeno vratar Manchester Cityja ni bil razočaran. "Dobro smo igrali, a dobra igra mora biti na koncu kronana z zmago. Tu lahko le čestitam Rusom, ki so z nami ohranili stik in na koncu dosegli izenačujoči zadetek. Berezucki ima neverjeten odriv, z glavo je žogo mojstrsko poslal v mrežo," je dejal Hart, ki se z izidom uvodne tekme svoje reprezentance ne bo dolgo mučil. "Če bomo igrali tako, kot smo, bomo dosegali zmage. Iz tekme lahko izvlečemo veliko pozitivnega. Večino srečanja smo igrali zelo dobro," je še dodal 29-letni nogometaš.

Strelec angleškega zadetka Dier se je pridružil Hartovemu mnenju: "Mislim, da smo pokazali svojo kakovost. Vse smo naredili prav. Nadzirali smo potek tekme, Ruse smo dobro pokrivali. Ko je bilo treba, smo izvedli močnejši pritisk, ukradli žogo in zdrveli v protinapad. Seveda pa se zaradi izenačujočega zadetka zdaj počutimo, kot da bi izgubili."

Slucki: Moji igralci se niso predali
Ruski selektor Leonid Slucki je bil po tekmi zelo zadovoljen. "Moji igralci se niso predali in na koncu jim je uspelo izenačiti. Anglija je sicer dominirala, a uspelo nam je ustviti njene nevarne napadalce. Pripravljeni smo bili na formacijo, ki so jo odigrali Angleži, osredotočeni smo bili na njihovo gibanje v napadu. Poskusili smo jih nadigrati. Vseeno pa moram priznati, da ima Anglija eno najhitrejših reprezentanc na svetu," je pojasnil 45-letnik iz Volgograda.

Bale: Osredotočiti se moramo zgolj nase
Vrh lestvice skupine B zaseda Wales, ki je z 2:1 premagal Slovaško. Odločilni zadetek je slabih deset minut pred koncem rednega dela srečanja dosegel Hal Robson-Kanu. Apetiti Valižanov, ki se bodo v naslednjem krogu udarili z Angleži, so se še povečali. "Zavedamo se, da bo to pravi derbi. Zelo bo vroče, a na tekmo se bomo odlično pripravili. Osredotočamo se zgolj nase, na nobenega drugega. Osredotočiti se moramo le na naslednjo tekmo. Želimo jo dobiti, vsi želimo igrati tako, kot smo igrali proti Slovakom," je povedal prvi zvezdnik valižanskega kolektiva Gareth Bale, ki je s prostega strela svojo ekipo v 10. minuti povedel v vodstvo.

Zvezdnik madridskega Reala je poudaril, da so se Valižani držali taktičnega načrta in zasluženo zmagali, obenem pa je pohvalil tudi glasno podporo s tribun. "Boljših navijačev od navijačev Walesa preprosto ni. Nihče ne more ekipe tako dvigniti kot oni. Na koncu tekme smo nekoliko popustili, a ob njihovem spodbujanju smo oživeli. Bili so naš 12. igralec," je dejal.

Škrtel: Ne smeš delati prekrškov
Medtem je vladalo razočaranje v slovaškem taboru. Kapetan Martin Škrtel je po tekmi potarnal, da se je s soigralci podredil nasprotniku, ki je hitro vsilil svoj način igre. "Dobro veš, da proti ekipi, ki ima v svojih vrstah tako kakovostnega izvajalca prostih strelov, kot je Bale, ne smeš delati prekrškov okrog kazenskega prostora. Bale je izkoristil ponujeno priložnost in nas kaznoval," je dejal branilec Liverpoola in dodal: "Pričakovali smo točno takšno igro, kot nam jo je vsilil Wales. Vedeli smo, da bodo storili vse, da bi razigrali svojega najboljšega igralca. Žal se nam ni uspelo odzvati primerno in prejeli smo dva zadetka."

Švica bolje nadzorovala čustva od Albancev
Na prvi sobotni tekmi je Švica z 1:0 premagala Albanijo. Švicarji so edini zadetek na tekmi dosegli že v uvodnih minutah, Albanci so v nadaljevanju večkrat nevarno zapretili, a mreže Yanna Sommerja jim ni uspelo zatresti. "Bolje smo nadzorovali čustva od nasprotnika. Na začetku je bilo občutiti veliko napetosti, a zadetek, ki smo ga dosegli, nam je bistveno olajšal položaj," je po tekmi povedal švicarski selektor Vladimir Petković. "Albanci so bili na začetku kar nekoliko šokirani, a potem so se razigrali. V drugem polčasu smo zaigrali bolje, ustvarili smo si nekaj priložnosti, ki so ostale neizkoriščene," je še povedal nekdanji strateg Lazia, ki že pogleduje proti naslednji tekmi z Romunijo v Parizu. "Nikoli ne vodim tekme, da bi iztržil remi, vedno želim zmagati," je med drugim poudaril 52-letni Bosanec.

Tekma je bila za Albanijo zelo pomembna, še posebej pa za brata Xhaka, ki sta zaigrala drug proti drugemu - Granit za Švico, Taulant za Albanijo. "To je bil zelo poseben trenutek za našo družino, morda kar nekoliko bizaren. Igrali smo dobro, dali smo se za našo državo in zelo smo srečni. Jaz morda še nekoliko več," je po tekmi dejal Granit Xhaka, ki je bil tudi imenovan za najboljšega igralca obračuna.