Antonio Conte je doživeto spremljal ponedeljkov obračun med Italijo in Belgijo. Foto: Reuters
Antonio Conte je doživeto spremljal ponedeljkov obračun med Italijo in Belgijo. Foto: Reuters

Že od samega začetka poudarjam, da je ozračje v ekipi odlično. Nikoli ne lažem. To je ekipa dobrih mož, odličnih nogometašev. Na tovrstnih turnirjih je ključnega pomena, da se tudi igralci radi družijo med seboj.

Antonio Conte, selektor Italije
Graziano Pelle
Veliko slavje po golu Graziana Pelleja v 92. minuti. Foto: Reuters

Italijani so s suvereno zmago nad Belgijci, ki jih številni uvrščajo med favorite, začeli letošnje evropsko prvenstvo. Emanuele Giaccherini je 'azzurre' v prvem polčasu povedel v vodstvo, končni izid je v drugem postavil Graziano Pelle.

Selektor Antonio Conte vseeno opozarja, da zmaga na uvodnem srečanju prvenstva ne pomeni nič, saj se še dobro spomni svetovnega prvenstva izpred dveh let, ko so varovanci Cesareja Prandellija dobili uvodni obračun z Angleži, nato pa klonili pred Kostariko in Urugvajem ter izpadli po skupinskem delu tekmovanja.

Spomini na Brazilijo še zelo sveži
"Tisti, ki mislijo, da smo si z zmago nad Belgijo že skoraj zagotovili napredovanje, nimajo pojma o nogometu. Rane s svetovnega prvenstva so še vedno odprte. Spomini na odličen začetek in slabo nadaljevanje v Braziliji so še kako sveži. Želimo se uvrstiti v osmino finala in v tekmovanju ostati čim dlje," je italijanski strateg, ki bo v naslednji sezoni vodil Chelsea, povedal takoj po tekmi.

Conte poudarja, da je ozračje v ekipi odlično
Italija na letošnjem prvenstvu stare celine nima tako zvezdniške ekipe, kot jo je imela na zadnjih nekaj zaključnih turnirjih. Toda Conte je prepričan, da je ekipa uravnotežena in lahko doseže zelo dober rezultat. Tudi ozračje v italijanskem kolektivu je odlično, kar se je lepo videlo ob Pellejevem zadetku, ko je z napadalcem Southamptona proslavila celotna ekipa s trenerji. "Mislim, da navijači cenijo nogometaše, ki se tudi v najtežjih časih vselej trudijo in dajo vse od sebe. Že od samega začetka poudarjam, da je vzdušje v ekipi odlično. Nikoli ne lažem. To je ekipa dobrih mož, odličnih nogometašev. Na tovrstnih turnirjih je ključnega pomena, da se tudi igralci radi družijo med seboj," je še dodal 46-letnik iz Lecceja, nekdaj sicer izvrstni vezist Juventusa.

Wilmots ni želel kritizirati De Bruyneja
Belgijci, ki imajo v ekipi kopico zvezdnikov, na uvodni tekmi niso navdušili. Velika imena niso izpolnila pričakovanj, med večjimi dolžniki je bil Kevin de Bruyne. "Če bi imel razlago, bi vam jo podal. Je utrujen po dolgi in naporni sezoni? Kevin je v zadnjih štirih letih za reprezentanco dal ogromno, zato ga ne gre kritizirati po eni slabši tekmi. Na zelenici sem ga pustil, ker je sposoben vsak hip zatresti mrežo ali pa podati za zadetek," je po tekmi De Bruyneju v bran stopil selektor Marc Wilmots.

Komunikacijski šum, do katerega ne bi smelo priti
47-letni Wilmots je poudaril, da Belgijci Italijanom niso dopustili veliko zrelih priložnosti, zadetka pa so, žal, prejeli po velikih napakah. "Prvi zadetek smo prejeli po visoki žogi, ostali so trije proti enemu. To je bila individualna napaka. Če lahko podajo s 30 metrov v obrambo, kjer so trije branilci, načeloma ne bi smelo biti težav. Očitno je prišlo do komunikacijskega šuma, ki se ne bi smel zgoditi na takšni ravni," je pojasnil belgijski selektor in dodal: "Znašli smo se v težkem položaju. Morali smo napadati, Italijani pa so se nato praktično branili z vsemi možmi. Težko je igrati v takšnem položaju, Italijani so se dobro branili, svoje priložnosti so iskali v protinapadih. Če narediš takšne napake, kot smo jih naredili mi, si pač kaznovan."

Iniesta: Lahko premagamo kogar koli
Precej bolj veseli so bili Španci, ki so dolgo lomili odpor Čehov, na koncu pa so z golom Gerarda Piqueja vendarle osvojili vse tri točke. "Odigrali smo že veliko podobnih tekem. Imeli so svoje priložnosti. Včasih imaš žogo ves čas v svoji posesti, pa ne dosežeš zadetka. Takšen je pač nogomet. Toda zmagali smo na svoj način. S takšnim načinom smo dosegli veliko uspehov. Imamo močno ekipo, ki lahko premaga kogar koli," je po tekmi povedal španski vezist Andres Iniesta, ki je z natančnim predložkom podal za zadetek. "Kakšna podaja! Res neverjetno, kako kakovosten igralec je Andres," je soigralca pohvalil strelec odločilnega zadetka Pique in dodal: "Igrali smo zelo dobro, a nikakor nam ni uspelo prodreti skozi češko obrambo. Nismo se vdali, še naprej smo napadali, do zadetka smo si priigrali ogromno priložnosti. Želeli smo zmagati, zavedamo se, da je turnir treba začeti s polnim izkupičkom točk."

Čech kljub porazu zelo zadovoljen z igro
Čeprav je s soigralci izgubil srečanje, je bil češki vratar Petr Čech zadovoljen s predstavo svoje ekipe, ki je v obrambi igrala zbrano in je uspešno odbila večino večino španskih napadov. "Vselej je neugodno, ko prejmeš zadetek tako pozno. Toda menim, da smo 86 minut igrali zelo dobro. Ves čas smo bili pod pritiskom, a smo zdržali in se uspešno branili. Toda Španci so zelo nadarjeni in na koncu jim je uspelo zadeti," je dejal vratar Arsenala, ki se je med tekmo sicer izkazal z nekaj odličnimi obrambami, ob Piquejevem zadetku pa je bil popolnoma nemočen.

Ibrahimović: Je bila to čarovnija?
Na popoldanski tekmi sta se v Saint Denisu Irska in Švedska razšli brez zmagovalca (1:1). Irci so povedli s krasnim golom Wesleyja Hoolahana, Švedi pa so v drugem delu izenačili z avtogolom Ciarana Clarka. Ob zadetku nesrečnega irskega branilca je podal Zlatan Ibrahimović, ki je lepo prodrl po levi strani. "Kako poskrbim, da branilci zadevajo gole? Podam pred vrata in z glavo je žogo poslal v mrežo. Je bila to čarovnija? Morda morate vprašati njega," je v svojem slogu sedmi sili dejal 'Ibra'. Jonathan Walters je svojemu soigralcu po tekmi stopil v bran: "Take stvari se dogajajo. Če se žoge ne bi dotaknil Clark, bi za njim najbrž zadel Sebastian Larsson. Ciaran je igral zelo dobro. Oba osrednja branilca sta vso tekmo dobro ustavljala Ibrahimovića."

Že od samega začetka poudarjam, da je ozračje v ekipi odlično. Nikoli ne lažem. To je ekipa dobrih mož, odličnih nogometašev. Na tovrstnih turnirjih je ključnega pomena, da se tudi igralci radi družijo med seboj.

Antonio Conte, selektor Italije