Didier Deschamps je dobil tekmo z Albanijo s postavo, ki je začela dvoboj z Romunijo, slednjo pa je ugnal z enajsterico, ki je nato začela drugo tekmo. Kakšna bo tretja različica Francije, ki razen Dimitrija Payeta še ni navdušila? Foto: Reuters
Didier Deschamps je dobil tekmo z Albanijo s postavo, ki je začela dvoboj z Romunijo, slednjo pa je ugnal z enajsterico, ki je nato začela drugo tekmo. Kakšna bo tretja različica Francije, ki razen Dimitrija Payeta še ni navdušila? Foto: Reuters
Glavni sodnik Damir Skomina (Slovenija) med tekmo Rusija - Slovaška
Tekmo v Lillu med Švico in Francijo bo sodila slovenska sodniška zasedba pod vodstvom Damirja Skomine. Stranska sodnika sta Jure Praprotnik in Robert Vukan, sodnika za golom pa Matej Jug in Slavko Vinčić. Foto: EPA
Švicarski selektor Vladimir Petković med navodili med treningom
Na 37 sosedskih dvobojih je Švica sicer res premagala Francijo 12-krat, a v petih poskusih še nikoli v kvalifikacijah ali na velikem turnirju. Foto: Reuters
Trening romunske nogometne reprezentance na Euru 2016
Romunija ima prijetne spomine na Lyon, kjer je na SP-ju 1998 z golom Viorela Moldovana dobila uvodno tekmo s Kolumbijo. Foto: Reuters
Gianni De Blasi in Etriti Berisha (Albanija)
Albanija je debitantka na velikih tekmovanjih, kjer se bo zdaj pomerila z reprezentanco, s katero ima največ medsebojne zgodovine, ta pa je večinoma črna, saj zadnja albanska zmaga nad Romunijo sega v daljne leto 1948! Foto: Reuters

Gostiteljica Francija je z dvema poznima zmagama že v izločilnih bojih in gre v večerno tekmo v Lillu neobremenjeno z željo po prikazu prave igre, kakršna pripada prvemu favoritu turnirja. Za drugo mesto, ki prinaša osmino finala, pa kandidirata Švica in Romunija, medtem ko se Albanija v Lyonu oklepa upanja, da bi se s prvimi goli vendarle zavihtela med 16 najboljših reprezentanc v Evropi.

Ena tekma na TV-ju, druga na računalniku, tablici, telefonu
Skratka, ob 21. uri, ko se bosta sočasno začeli tekmi v Lillu in Lyonu, se obeta napet boj do zadnjega, kar bo vredno spremljati. Tekma Švica - Francija se bo prenašala na TV SLO 2, na spletnem MMC TV-ju pa boste s komentatorjem lahko spremljali tekmo Romunija - Albanija.

Kombinatorika oz. kaj je treba vedeti za večerni nedeljski tekmi?

  • Francija je že v osmini finala in bo končala predtekmovanje na 1. mestu že z remijem.
  • Švica bo z remijem potrdila 2. mesto, z zmago pa osvojila skupino. V primeru poraza jo lahko prehiti Romunija.
  • Romunija lahko napreduje na 2. mesto samo z zmago in sočasnim porazom Švice, pri čemer mora biti v prednosti z razliko v golih oz. več doseženimi zadetki. Remi bi Romunom matematično še omogočal, da se kot tretjeuvrščena reprezentanca prebijejo v izločilne boje, a pri tej posebni skupini so zdaj peti od šestih, s čimer bi ostali brez osmine finala.
  • Albanija mora zmagati, in to s čim višjo razliko, da bi postala ena izmed 4 od 6 tretjeuvrščenih moštev, ki bodo zaigrala v osmini finala.

Da se ne bi ponovilo 5:2 iz Brazilije
Finale skupine A je predvsem finale za Švicarje, ki na prvih dveh tekmah niso prepričali, a imajo štiri točke, kar bi moralo zadoščati za osmino finala tudi v primeru padca na 3. mesto, razen če ne bo spet visokega poraza. Pred dvema letoma na SP-ju 2014 so jim namreč Francozi s 5:2 odčitali pravo lekcijo. "O tem ne razmišljamo, osredotočeni smo na sedanjost," odvrača skrbi selektor Vladimir Petković. Nadaljeval je: "Želimo pokazati Franciji, da znamo igrati nogomet tako dobro kot oni." 52-letni trener je varovancem naročil, da naj končajo skupinski del v velikem slogu. A Švico čaka zgodovinski izziv: na pravih tekmovalnih sosedskih dvobojih še niso zmagali, saj so trikrat remizirali, dvakrat pa izgubili.

Kljub spremembam odločno po 1. mesto
"Lahko premešam postavo. Vsi igralci so mi na voljo, a pri tem moram izbrati moštvo, ki bo potrdilo prvo mesto v skupini. To je naš cilj,"
je poudaril selektor gostiteljev Didier Deschamps, ki računa, da bodo po dveh bunkerjih tokrat imeli opraviti z bolj podjetnim nasprotnikom. "Morali bi imeti več svobode zaradi njihovega sloga igre, saj imajo moštvo, sposobno odprte igre," upa Deschamps, ki se je odločil za vrnitev k sistemu 4-3-3, s katerim so začeli proti Romuniji in končali z Albanijo. Najopaznejša kadrovska sprememba: mesto v konici napada bo od Olivierja Girouda prevzel Andre-Pierre Gignac.

Enkratna priložnost za romunsko veselje
Selektor Romunije in bržkone najpomembnejši člen v verigi selektor Anghel Iordanescu je pozval izbrance, naj izkoristijo priložnost generacije. "Romunski nogomet potrebuje napredovanje. Leta reprezentance ni bilo na velikih tekmovanjih. Imamo enkratno priložnost, da razveselimo rojake," je na čustveno noto zaigral prekaljeni trener, ki bo stotič sedel na klopi Romunije kot selektor oz. pomočnik selektorja. Romuni imajo težave s poškodbami, saj so načeti Razvan Rat, Steliano Filip in Mihail Pintilli. Na strani Romunije je tradicija, saj na osmih pravih obračunih še niso izgubili z Albanijo, ki so jo pri tem kar šestkrat premagali.

Najprej prvi gol, nato pa čudež?
Na drugi strani se Albanci po dveh srčnih predstavah, a hkrati tesnih porazih, zavedajo, da gre za biti ali ne biti, kot jim na srce polaga Italijan Gianni De Blasi. "Drago smo plačali za svoje napake. Ko smo imeli priložnosti, smo bili pa premalo izkušeni, da bi jih izkoristili in na tem gradili," se zaveda albanski selektor. Glavna dilema je, ali v iskanju sploh prvega gola na velikih tekmovanjih zaigrati z dvema napadalcema ali vztrajati pri 4-5-1, pri čemer se v postavo vrača kapetan Lorik Cana. Sočasno je Ledian Memushaj vprašljiv, kar naj bi pomenilo vrnitev Taulanta Xhake v začetno postavo. V svoji zgodovini so Albanci največkrat - 16-krat - igrali ravno z Romuni, a pri tem slavili zmago le dvakrat.


SKUPINA A, 3. KROG

Nedelja ob 21.00, Lille (prenos na TV SLO 2):
ŠVICA - FRANCIJA

Verjetni postavi:

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodriguez, Behrami, G. Xhaka, Shaqiri, Džemaili, Mehmedi, Embolo.

Francija: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Evra, Cabaye, Sissoko, Matuidi, Coman, Payet, Gignac.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)


Nedelja ob 21.00, Lyon (prenos na MMC TV):
ROMUNIJA - ALBANIJA

Verjetni postavi:

Romunija: Tatarusanu, Sapunaru,
Chiriches, Grigore, Rat, Sanmartean,
Hoban, Torje, Stanciu, Stancu, Andone.

Albanija: Berisha, Hysaj, Cana, Mavraj
Agolli, Kace, Roshi, T. Xhaka, Abrashi
Lenjani, Sadiku.

Sodnik: Pavel Kralovec (Češka)


Lestvica:                            
FRANCIJA *         2  2 0 0  4:1   6 
ŠVICA              2  1 1 0  2:1   4 
ROMUNIJA           2  0 1 1  2:3   1 
ALBANIJA           2  0 0 2  0:3   0