Antoine Griezmann je s štirimi zadetki prvi strelec evropskega prvenstva v Franciji. Foto: Reuters
Antoine Griezmann je s štirimi zadetki prvi strelec evropskega prvenstva v Franciji. Foto: Reuters

uvodnih 45 minutah.

Islandci so naleteli na silno motiviranega nasprotnika. 12 minut so bili na zelenici povsem enakovredni, po golu igralca tekme Oliveira Girouda pa je njihova igra razpadla. Discipline v zadnji vrsti ni bilo več in tricolori so to izkoristili.
Kar štirje od petih strelov so v prvem delu našli pot v ribiško mrežo. Po Giroudu so se med strelce vpisali še Paul Pogba, Dmitrij Payet in na koncu še Antoine Griezmann, ki je s štirimi zadetki postal prvi strelec letošnjega EP-ja. Šele drugič v zgodovini evropskih prvenstev se je zgodilo, da je ena izmed ekip v prvih 45 minutah zabila štiri gole.

Islandci v drugem delu niso padli v depresijo. Pogumno so se zoperstavili gostiteljem in bili nagrajeni z dvema zadetkoma. Znameniti "HU" je kljub bolečemu porazu s tribun z islandskimi navijači odmeval tudi po koncu tekme. Igralci so bili potrti, toda razočaranje bo hitro izginilo. Islandska zgodba bo za večno zapisana v zgodovino evropskih prvenstev.

Selektor Francije je po tekmi izpostavil dva igralca. Prvi je Griezmann. "Antoine je imel zahteven uvod v prvenstvo. Bil je malce utrujen, zato sem mu prvih devet dni prvenstva namenil posebno pozornost. Zdaj je povsem spočit, znakov utrujenosti ni kazal na tej in prejšnji tekmi. Je izjemno tehnično podkovan in kliničen v zaključku. Naj njegov strelski preporod traja še naprej," je 25-letnega napadalca Atletica iz Madrida hvalil Deschamps.

Omenil je tudi branilca Lyona Samulea Umtitija, ki je prvič zaigral za reprezentanco. "Potrdil je vse, kar sem mislil o njem. Navdušil me je že na treningih, zdaj pa je odigral praktično brezhibno tekmo. Je tudi izredno miren. V drugem delu sem mu povzročil malce preglavic, ker sem ga postavil na desno stran. Nisem namreč želel tvegati s Koscielnyjem, ki je bil karton oddaljen od tega, da ne zaigra v polfinalu," je povedal Deschamps, ki pa ni želel izdati, ali bo Umtiti tudi v začetni postavi proti Nemčiji.

Francozi po slabem začetku prvenstva slavijo, a se zavedajo, da jih v četrtek čaka najtežja mogoča naloga. Galski petelini so prva reprezentanca po Nizozemski, ki je v četrtfinalu zabila pet zadetkov. Tulipani, prav tako gostitelji, so ZR Jugoslavijo leta 2000 nadigrali s 6:1, nato pa izpadli v polfinalu. Kakršna koli evforija Francozov torej ne bi bila na mestu. Še posebej proti Nemcem, na strani katerih je tudi tradicija. Elf je izločil Francoze v polfinalih SP-ja leta 1982 v Španiji in štiri leta pozneje v Mehiki. Enak scenarij se je zgodil na svetovnem prvenstvu v Braziliji pred dvema letoma, ko je bilo 1:0.