Medsebojno Italija ni izgubila s Švedsko že na zadnjih šestih srečanjih. Na drugi strani Švedi niso izgubili na petih zaporednih tekmah evropskega prvenstva. Foto: EPA
Medsebojno Italija ni izgubila s Švedsko že na zadnjih šestih srečanjih. Na drugi strani Švedi niso izgubili na petih zaporednih tekmah evropskega prvenstva. Foto: EPA
Zlatan Ibrahimović (Švedska)
Zlatan Ibrahimović je proti Ircem ostal brez strela v okvir vrat (3 mimo in en blokiran), a je zato zrežiral avtogol Clarka, ki je prinesel Švedski izenačenje in točko. Foto: Reuters
Darijo Srna in Luka Modrić (Hrvaška)
Kapetan Hrvaške Darijo Srna je po tekmi s Turčijo izgubil očeta Uzeira Srno, odletel domov v Metković, kjer je bil v ponedeljek pogreb, nato pa se takoj vrnil v reprezentančno bazo. Foto: EPA
Španija na treningu pred tekmo s Turčijo
Španija je na evropskih prvenstvih nanizala že devet zmag, hkrati pa tudi vsa tri soočenja s Turčijo na pravih uradnih tekmovanjih. Foto: Reuters

Italijani so nazadnje dobili uvodno tekmo evropskega prvenstva leta 2000, ko so prišli vse do finala, kjer so proti Franciji vodili vse do začetka sodnikovega dodatka. Če so z učinkovito igro in odličnim dušenjem Belgijcev delno že utišali kritike, ki so zatrjevali, da gre za eno najslabših Italij zadnjih desetletij, se hkrati krepijo hvalnice na račun selektorja Antonia Conteja.

Podcenjevanje dodatni motiv za azzurre
"Številni jedo zarečeni kruh. Mogoče pa nismo takšni igralci, kot so nekateri zatrjevali pred začetkom evropskega prvenstva,"
je vezist/bočni branilec Alessandro Florenzi dal vedeti, da so bile bodice in podcenjevalne ocene tudi voda na mlin motivaciji za turnir. "Osredotočeni smo na dejstva, govorjenje pa prepuščamo drugim," je bil pred tekmo v Toulousu odrezav 25-letni Rimljan, ki je ravno na dan začetka EP-ja 2016 postal novopečeni oče.

Ibrahimovića občudujejo in poznajo
Proti Belgiji neutrudna tekača Marco Parolo in Emanuele Giaccherini sta postala simbol navdahnjene, bojevite in nevarne Italije. Skoraj pravo nasprotje kralja Švedske Zlatana Ibrahimovića, ki je ob vseh nenatančnih podajah in predložkih proti Irski predvsem veliko zmajeval z glavo in skomigal z rameni. A če kdo dobro pozna vso čarobnost Ibrakadabre, so to ravno Italijani, ki ga ob Švedih in Parižanih tudi najbolj občudujejo, saj je v sedmih sezonah nosil drese svete trojice: Juventusa, Interja in Milana. Reprezentančno na Apeninskem polotoku še pomnijo Ibrahimovićev gol s peto na EP-ju 2004.

"Ibrahimović je velik igralec, najboljši napadalec po Marcu Van Bastnu, z izjemo Ronalda. Malce nas res skrbi moč njegovega talenta. Vendar Švedsko lahko premagamo na isti način, kot smo Belgijo: z organizacijo in trdim delom," je italijanski pristop povzel motor sredine Daniele De Rossi. Ta ima sicer nekaj težav in ni treniral v polnem obsegu, trening v sredo je izpustil tudi strelec drugega gola Graziano Pelle, poškodovan pa je Matteo Darmian.

Igrali bodo za kapetana in njegovega očeta
Hrvaško po prigarani, a zasluženi zmagi proti Turčiji (1:0) čaka obračun s Češko, ki je nesrečno v zadnjih minutah izgubila s Španijo (0:1). Izjemen vole Luke Modrića je bil krona suverene predstave, ki bi jo morali kronati še s kakšnim golom. Moštveno pa skupaj žalujejo in se podpirajo ob izgubah sorodnikov. Kapetan Darijo Srna je zaradi izgube očeta po nedeljski tekmi hitro odletel v domovino in se nato takoj po ponedeljkovem pogrebu vrnil v Deauville. Zatem je očeta izgubil trener vratarjev Marijan Mrmić.

"Skupaj žalujemo, ker smo ena velika družina. Zaigrali bomo za kapetana, ki je izredna oseba," je branilec Domagoj Vida izpostavil veliki čustveni naboj, ki ga gre pričakovati v Saint Etiennu. "Če bomo odigrali kot proti Turčiji, bi morali prevladati, čeprav vemo, da je Češka težji nasprotnik," je še dodal Vida. Hrvaška je s tremi točkami v prednosti in položaju, da si z zmago že zagotovi osmino finala.

Necid upa na napadalnejšo Češko
Češka je po porazu prisiljena v drznejši pristop v igri. Proti Španiji preveč osamljeni edini napadalec Tomaš Necid je javno izrazil upanje, da bo selektor Pavel Vrba tvegal več in okrepil napad. "Za nas šteje samo zmaga, zato pričakujem napadalnejšo postavitev," je v češkem oporišču v Toursu povedal Necid. "Hrvaška ima že tri točke in jo moramo za zanesljivo napredovanje premagati. Imajo vrhunsko sredino z Modrićem in Rakitićem, a bomo pripravljeni na njiju," je prepričan češki napadalec.

Najpomembnejše so točke, ne vtis
Petek se bo sklenil s tekmo v Nici med Španijo in Turčijo. Španija se je dolgo mučila s Češko, strla jo je šele Barcelonina naveza Andres Iniesta-Gerard Pique. Dvakratni zaporedni prvaki tako že 13 tekem na evropskih prvenstvih ne poznajo poraza, a neučinkovita igra nevarno spominja na porazni SP 2014. Furia roja je sicer dominirala in sprožila 17 strelov, a suvereno ni bilo.

"Najpomembnejše so tri točke, to je ključna stvar pri prvi tekmi," je poudaril napadalec Aritz Aduriz, ki je igral zadnjih 20 minut, tokrat pa je napovedan v prvi postavi. "On je nenadomestljiv za nas. Njegova sposobnost spodkopati nasprotnika je neverjetna, z leti pa ostaja najboljši," je Iniesto hvalil reprezentančni in klubski soigralec Sergio Busquets.

Turana pokritiziral tudi selektor Terim
Turčija mora igrati na zmago, čeprav bi tudi točka dopuščala upanje. Turki so pod taktirko Fatiha Terima veliko pričakovali, a niso bili kos Hrvaški in jo še dobro odnesli z minimalnih 0:1. Nesporni vladar slačilnice Terim je kritiziral predvsem prvega zvezdnika Ardo Turana, ki je odigral le prvo uro, sočasno je bil izpostavljen še Hakan Clahanoglu. "To sta ključna igralca. Zanašamo se na njuno igro, a nista odigrala dobro. Se zgodi, a zdaj ju res potrebujemo."

SKUPINA E, Toulouse

Petek ob 15.00:
ITALIJA - ŠVEDSKA

Verjetni postavi:

Italija: Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Candreva, Florenzi, De Rossi, Giaccherini, de Sciglio, Pelle, Zaza.

Švedska: Isaksson, Johansson, Nilsson, Lindelöf, Granqvist, Olsson, Ekdal, Källström, Larsson, Forsberg, Ibrahimović, Guidetti.

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)


SKUPINA D, St. Etienne

Petek ob 18.00:
ČEŠKA - HRVAŠKA

Verjetni postavi:

Češka: Čech, Kaderabek, Sivok, Hubnik, Limbersky, Darida, Plašil, Dočkal, Rosicky, Krejči, Necid.

Hrvaška: Subasić, Srna, Ćorluka, Vida, Strinić, Modrić, Brozović, Pjaca, Rakitić, Perišić, Mandžukić.

Sodnik: Mark Clattenburg (Anglija)


SKUPINA D, Nica

Petek ob 21.00:
ŠPANIJA - TURČIJA

Verjetni postavi:

Španija: de Gea, Juanfran, Pique, Ramos, Jordi Alba, Busquets, Silva, Fabregas, Iniesta, Pedro, Aduriz.

Turčija: Babacan, Gönül, Topal, Hakan Balta, Caner, Selcuk, Tufan, Sen, Calhanoglu, Arda Turan, Yilmaz.

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)