Paul Pogba na prvi tekmi ni upravičil visokih pričakovanj. Kako bo tokrat? Foto: Reuters
Paul Pogba na prvi tekmi ni upravičil visokih pričakovanj. Kako bo tokrat? Foto: Reuters
Fabian Schär
Švicarji se na EP-jih še nikoli niso uvrstili v izločilne boje. Foto: Reuters

Tricolore je na obračunu z Romuni v 89. minuti z evrogolom rešil Dimitri Payet. Tokrat si želijo prednost in zmago, ki bi jih že povedla v izločilne boje, priigrati veliko prej. "Zavedamo se, kako sta Paul in Antoine pomembna za nas. Prepričan sem, da bomo tokrat videli veliko Francijo ter Paula in Antoina v najboljši izvedbi," je povedal vezist Moussa Sissoko. Selektor Didier Deschamps je po prvi tekmi puščico uperil predvsem proti prvemu zvezdniku, čeprav je kritiko omilil: "Paul lahko igra veliko bolje, toda nisem razočaran nad njegovo igro. Mediji pričakujejo preveč. Je neverjetno tehnično podkovan, a je hkrati tudi igralec, ki veliko gara in hoče vse odigrati najbolje, morda v tem nekoliko pretirava."

Pogba, Blaise Mauidi in Laurent Koscielny so izpustili nedeljski trening, čeprav ni poročil o njihovih poškodbah. Matuidi je prepričan, da bo Francija proti Albaniji, ki je natanko pred enim letom slavila z 1:0 na prijateljski tekmi, igrala precej bolje. "Moramo odigrati bolje. Morda smo bili preveč živčni zaradi otvoritvene tekme turnirja, drugih težav ne vidim. Zdaj bomo nedvomno pokazali svoj pravi obraz. Prav nič nisem zaskrbljen." Albanci bodo nastopili oslabljeni, saj bo zaradi izključitve na prejšnji tekmi moral počivati kapetan Lorik Cana.

Pri Romunih se obetajo spremembe
Potrditev uvodne zmage in uvrstitev med 16 bodo iskali tudi Švicarji na obračunu z Romuni. Selektor Romunije Anghel Iordanescu razmišlja, ali naj v prvo enajsterico uvrsti levega branilca, veterana Razvana Rata, ki naj bi bil eno izmed ključnih bitk s Xherdanom Shaquirijem. 35-letni Rat je imel v prvem polčasu dvoboja s Francozi precej dela z Griezmannom, v drugem delu pa mu je sive lase povzročal hitri Kingsley Coman. Njegova alternativa je 22-letni Steliano Filip.

Romuni so v kvalifikacijah prejeli le dva gola in bili najboljša obrambna ekipa, a proti Franciji so bili solidni tudi v napadu, kar jim dviguje samozavest pred tekmo s Švicarji. Iordanescu je priznal, da so bili po tekmi s Francozi njegovi igralci izmučeni, tako da se pričakujejo določene menjave. Mladi napadalec Florin Andone, najboljši strelec španske druge lige, bi lahko mesto prepustil Deniusu Alibecu, rezervistu na Stade de Franceu. Hitrega Adriana Popo naj bi zamenjal izkušenejši Gabriel Torje.

Švicarji se na EP-jih še nikoli niso prebili v izločilne boje. Te bi jim najverjetneje zagotovila že točka proti Romunom, saj se v osmino finala uvrstijo tudi štiri najboljša tretjeuvrščena moštva. Selektor Vladimir Petković ne bo veliko spreminjal začetne enajsterice. Začetna postava proti Albaniji je bila sestavljena iz osmih nogometašev, ki so odigrali najmanj osem tekem v kvalifikacijah.

V Lillu v ospredju pozornosti ruski navijači
Drugo tretjino prvenstva v skupinah bosta v sredo ob 15. uri odprli Rusija in Slovaška. Oči ne bodo uprte le na zelenico, ampak tudi na tribune z ruskimi navijači. Ob novih izgredih na stadionu je namreč Uefa Rusiji zagrozila z izključitvijo z EP-ja. Rusi so na prvi tekmi remizirali z Anglijo (1:1), Slovaki pa so izgubili proti Walesu (0:1). Tekmo bo sodil Damir Skomina.

SKUPINA B, Lille
Danes ob 15.00:
RUSIJA - SLOVAŠKA

Verjetni postavi:

Rusija: Akinfejev, Smolnikov, Ignaševič, V. Berezucki, Ščenikov, Neustädter, Golovin, Smolov, Šatov, Kokorin, Dzjuba.

Slovaška: Kozačik, Pekarik, Škrtel, Durica, Švento, Hrosovsky, Kucka, hamšik, Mak, Weiss, Duriš.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)

SKUPINA A, Pariz
Danes ob 18.00:
ROMUNIJA - ŠVICA

Verjetni postavi:

Romunija: Tatarusanu, Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat, Pintilii, Hoban, Torje, Stanciu, Stancu, Andone.

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodriguez, Behrami, G. Xhaka, Shaqiri, Džemaili, Embolo, Seferović.

Sodnik: Sergej Karašev (Rusija)

SKUPINA A, Marseille
Danes ob 21.00:
FRANCIJA - ALBANIJA

Verjetni postavi:

Francija: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Evra, Kante, Pogba, Matuidi, Martial, Giroud, Payet

Albanija: Berisha, Hysaj, Aliji, Mavraj, Agolli, Kukeli, Abrashi, Xhaka, Roshi, Lenjani, Sadiku.

Sodnik: William McCollum (Škotska)