Cristiano Ronaldo je z dvema zadetkoma rešil Portugalce proti Madžarski (3:3). V soboto lahko dohiti ali celo prehiti Michela Platinija na večni lestvici strelcev evropskih prvenstev. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je z dvema zadetkoma rešil Portugalce proti Madžarski (3:3). V soboto lahko dohiti ali celo prehiti Michela Platinija na večni lestvici strelcev evropskih prvenstev. Foto: EPA
Luka Modrić
Luka Modrić je počival proti Španiji zaradi poškodbe mečne mišice. Zvezdnik madridskega Reala je opravil zadnje treninge brez težav. Foto: Reuters
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski še ni zatresel mreže na tem prvenstvu. Foto: Reuters
Gareth Bale in Jonathan Williams
Gareth Bale in Jonathan Williams sta se šalila na zadnjem treningu na Parku princev. Foto: Reuters

Hrvaška je dokazala, da lahko tudi brez Luke Modrića blesti, v torek je ugnala tudi branilce naslova Špance z 2:1 in zasedla prvo mesto v skupini D. Na treh medsebojnih tekmah s Portugalci so Hrvati vedno izgubili (razlika v zadetkih 0:6).

Ronaldo lahko postavi še en rekord
Cristiano Ronaldo lovi še tretji rekord na prvenstvu. V Franciji je že postal igralec z največ nastopi na evropskih prvenstvih. Zbral jih je 17, enega več od Francoza Liliana Thurama in Nizozemca Edwina van der Sarja. Zadel je tudi na štirih prvenstvih Evrope. Skupno ima osem zadetkov in le še za enega zaostaja za vodilnim Francozom Michelom Platinijem.

Portugalci so v skupini F razočarali, saj so predtekmovanje končali na tretjem mestu. Madžarska in Islandija sta zbrali več točk, še celo Avstrije jim ni uspelo premagati (0:0).

"Imamo eno najboljših ekip na prvenstvu. Odločala bo sredina igrišča. Če bomo boljši na sredini, bomo zagotovo zmagali. To je največja priložnost naše generacije. Spomnili se nas bodo, le če naredimo odmeven izid. Mora nam uspeti nekaj res velikega," je razlagal napadalec Nikola Kalinić, ki je dosegel izjemen zadetek proti Španiji tik pred odmorom.

Čačić: Verjetno smo dobili najtežjega tekmeca
"V tem delu tekmovanja ni več lahkih tekmecev. Verjetno smo dobili najtežjega, a ne smemo pozabiti, da smo bili v najtežji skupini in osvojili smo prvo mesto. Ne vidim razloga, zakaj ne bi bili samozavestni pred to tekmo. To bo velik izziv za nas. Verjamem v našo kakovost, prikazali smo pravi karakter na zelenici. Portugalce vsekakor zelo spoštujem," je razmišljal selektor Ante Čačić.

Nani hvalil kapetana
"Proti Hrvaški nas čaka zahtevna naloga. Imeli so dan več odmora, a vsi smo profesionalci. Prepričan sem, da bo Ronaldo dosegel še precej golov na tem prvenstvu. Vsi se zavedamo, da lahko naredi razliko. Zares je fantastičen nogometaš. Proti Madžarski je zaprl usta vsem kritikom. Mislim, da je na vseh treh tekmah odigral odlično," je kapetana pohvalil Luis Nani, ki je na tem prvenstvu zadel dvakrat.

"Zdaj je vsaka tekma finale, ni več popravnih izpitov. Želimo zmagati na tem prvenstvu. Na tekmah skupinskega dela smo pustili preveč prostora med obrambo in napadom. Prejeli smo preveč poceni golov," je povedal Fernando Santos.

Selektor Petković naštel 15 velikih priložnosti
Izločilni boji se bodo začeli v soboto ob 15.00, ko se bosta v Saint Etiennu srečali Švica in Poljska. Le dva zadetka so dosegli Švicarji v skupini A. "Mislim, da sem naštel 15 velikih priložnosti na treh tekmah. Na sobotni tekmi moramo biti učinkoviti," je poudaril selektor Vladimir Petković.

Največje vprašanje je, kdo bo zaigral v napadu. Breel Embolo je velik talent, Haris Seferović pa je zapravil preveč priložnosti tudi na tem prvenstvu.

Poljska je še brez prejetega zadetka, udarni napadalec Robert Lewandowski pa še ni zatresel mreže. "Na treh tekmah res ni zadel, a to še ne pomeni, da ni v pravi formi," je dejal Stephan Lichtsteiner.

Wales 36 let neporažen proti Severni Irski
Po razpletu predtekmovanja je razpored izločilnih bojev zelo ugoden za nekatere manjše reprezentance, saj je večina favoritov v spodnji polovici tabele. Tudi Wales in Severna Irska imata velike cilje pred sobotno tekmo na Parku Princev v Parizu. "Če pogledaš žreb, te lahko hitro zanese," je bil dobre volje selektor Michael O'Neill.

Severni Irci na zadnjih osmih medsebojnih tekmah niso premagali Walesa, zadnjič jim je to uspelo maja 1980 v Cardiffu (0:1). Prvič se bosta v izločilnih bojih na velikem tekmovanju pomerili dve britanski ekipi.
"Na evropsko prvenstvo vsaka reprezentanca pride z željo, da bi zmagala. Nihče si ne želi domov že po treh tekmah. Vsekakor si tudi mi želimo zmagati. Severna Irska je osvojila prvo mesto v kvalifikacijski skupini, to ni bilo naključje. Zelo dobro so organizirani v obrambi in ne bo lahko doseči zadetka," je pojasnil Gareth Bale, ki je na tem prvenstvu zadel že trikrat in je najbolj zaslužen, da je Wales zmagal v skupini B.

Hughes pričakuje fantastično tekmo
Severna Irska je premagala Ukrajino z 2:0, tesno pa izgubila proti Poljski in Nemčiji, kar je bilo dovolj za tretje mesto v skupini C. "To bo fantastična tekma, vzdušje bo edinstveno, takega ne bo na nobeni drugi tekmi osmine finala. Zelo dobro se spomnim vzdušja leta 2004, ko smo igrali na stadionu Millenium v Cardiffu," je povedal veteran Aaron Hughes.

Branilec Jonny Evans je dodal: "Na tem prvenstvu lahko na novo spišemo zgodovino našega nogometa. Nikakor ne smemo izpustiti te velike priložnosti, saj lahko pridemo res daleč."

Osmina finala, Saint Etienne, sobota ob 15.00:
ŠVICA - POLJSKA

Verjetni postavi:

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodriguez, Behrami, G. Xhaka, Shaqiri, Džemaili, Mehmedi, Embolo.

Poljska: Fabianski, Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk, Krychowiak, Maczynski, Blaszczykowski, Grosicki, Lewandowski, Milik.

Sodnik: Mark Clattenburg (Anglija)




Sobota ob 18.00, Pariz:

WALES - SEVERNA IRSKA

Verjetni postavi:

Wales: Hennessey, Chester, A. Williams, Davies, Gunter, Taylor, Allen, Ledley, Bale, Ramsey, Vokes.

Severna Irska: McGovern, Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans, Norwood, Ward, C. Evans, St. Davis, Dallas, Washington.

Sodnik: Martin Atkinson (Anglija)



Sobota ob 21.00, Lens:
HRVAŠKA - PORTUGALSKA

Verjetni postavi:

Hrvaška: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Strinić, Badelj, Modrić, Brozović, Rakitić, Perišić, Mandžukić.

Portugalska: Rui Patricio, Vieirinha, Pepe, R. Carvalho, Guerreiro, W. Carvalho, Joao Mario, Renato Sanches, Andre Gomes, Nani, Ronaldo.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (Španija)