Tabela izločilnih bojev v Franciji (kliknite za povečavo): spodaj se napovedujejo spektakularni dvoboji, zgoraj pa zgodovinska priložnost za eno reprezentanco, da prvič postane evropski prvak. Foto: MMC RTV SLO
Tabela izločilnih bojev v Franciji (kliknite za povečavo): spodaj se napovedujejo spektakularni dvoboji, zgoraj pa zgodovinska priložnost za eno reprezentanco, da prvič postane evropski prvak. Foto: MMC RTV SLO
Finale Španija - Italija
Že v osmini bomo videli ponovitev zadnjega finala med Španijo in Italijo. Pred 4 leti v Kijevu so Španci ubranili naslov evropskega prvaka z visoko zmago s 4:0. Se bodo Italijani zdaj v Saint Denisu maščevali? Foto: Reuters

Razširitev evropskega prvenstva s 16 na 24 reprezentanc je prinesla nejasen sistem razvrščanja za izločilne boje. Največ vprašanj je bilo umeščanjem tretjeuvrščenih v tabelo. Po številnih kombinacij in preobratih se je na koncu vzpostavila tabela z dvema različnima težiščema.

Kdo bo izkoristil veliko priložnost?
V zgornji polovici imamo osem reprezentanc, ki niso še nikoli osvojile naslov evropskega prvaka, medtem ko so v spodnjem delu nogometne velesile osvojile skoraj vse naslove stare celine z izjemo Danske in Grčije, ki pa ju sploh ni bilo v Franciji.

Izločilni boji 15. evropskega prvenstva v nogometu se bodo začeli v soboto ob 15.00 v Saint Etiennu s parom Švica - Poljska. zaključili pa se bodo v ponedeljek zvečer ob 21.00 v Nici z dvobojem Anglija - Islandija.

Ponovitev finala in Hrvati proti Ronaldu
Vrhunec osmine finala bo ponovitev finala izpred štirih let: Italija - Španija se bosta udarila v ponedeljek ob 18.00 v Saint Denisu). Drugi izpostavljeni dvoboj bo na vrsti že v soboto ob 21.00, ko nas v Lensu čaka spektakel Hrvaška - Portugalska.

Gostiteljica turnirja Francija bo v nedeljo ob 15.00 igrala v Lyonu igrala proti Irski. Svetovni prvakinja Nemčija se bo v nedeljo ob 18. uri v Lillu pomerila s Slovaško. Videli bomo tudi britanski obračun med Walesom in Severno Irsko (sobota ob 18.00 v Parizu) in soočenje senzacionalne Madžarske z Belgijo v nedeljo ob 21.00 v Toulousu.

Irci pet minut pred koncem izločili Turke
Zadnji razburljivi dan skupinskega dela je prinesel dramatičen razplet v najbolj izenačeni skupini F, zvečer pa so Irci pet minut pred koncem prišli do zmagovitega zadetka, s katerim so med tretjeuvrščenimi reprezetancami iz mest za osmino finala izločili Turčijo.

Posebna skupina tretjeuvrščenih reprezentanc, iz katere je v izločilne boje napredovalao 4 od 6 moštev, je pred začetkom prvenstva ponujala kar 15 različnih možnosti za razvrstitev najboljših tretjih moštev v pare z zmagovalci skupin A (Francija), B (Wales), C (Nemčija) in D (Hrvaška). Na koncu se je komplicirana, a zmagovita kombinacija tretjeuvrščenih glasila BCEF.

Različica BCEF (napredovale so tretjeuvrščene reprezentance iz skupin B, C, E in F):
- Francija igra z Irsko,
- Wales s Severno Irsko,
- Nemčija s Slovaško,
- Hrvaška s Portugalsko.