Zoltan Stieber je prejel podajo čez polovico igrišča, stekel proti avstrijskemu golu, spodkopal žogo in odločil dvoboj. Foto: Reuters
Zoltan Stieber je prejel podajo čez polovico igrišča, stekel proti avstrijskemu golu, spodkopal žogo in odločil dvoboj. Foto: Reuters
Gabor Kiraly
Gabor Kiraly je prvi nogometaš, ki je zaigral pri starosti 40 let in več. Foto: Reuters

Oba zadetka sta padla v zadnji tretjini dvoboja. V 62. minuti je Adam Szalai po dvojni podaji z Laszlom Klenheislerjem utekel v kazenski prostor in premagal Roberta Almerja. Madžarsko vodstvo je v 87. minuti povišal Zoltan Stieber, ki je uspešno končal protinapad. Vsekakor šok za Avstrijce, ki so blesteli v kvalifikacijah, saj so bili z devetimi zmagami (v 10 tekmah) prvi v skupini z Rusijo in Švedsko, nekateri pa so napovedovali, da bodo v Franciji pripravili presenečenje.

Da se tekma ni razpletla po željah Avstrijcev, je tudi krivda branilca Aleksandra Dragovića, ki je v 66. minuti dobil drugi rumeni karton.

Celotno tekmo si lahko ogledate TUKAJ.

Avstrijci so imeli sicer rahlo premoč v posesti žoge in zlasti v prvem polčasu nekaj več priložnosti. Zapretili so že po 30 sekundah, ko je Bayernov as David Alaba s strelom od daleč zatresel prečko. Po dobre pol ure igre je napadalec Werderja Zlatko Junuzović dobro meril, a se je izkazal Gabor Kiraly.

Kiraly prvi 40-letnik, ki je zaigral na EP-ju
Madžari, ki so kar 30 let čakali na nov nastop na velikem tekmovanju, so imeli edino priložnost prvega polčasa v 43. minuti, ko je Balazs Dzsudzsak dobil podajo v kazenski prostor, vendar ni prav natančno streljal in žoga je šla mimo gola. V drugem delu je bil ritem višji, madžarski uspeh pa je napovedal Dzsudzsak, ki je v 55. minuti močno ustrelil proti golu, tako da je imel Robert Almer veliko dela.

Junak obračuna je madžarski vratar Gabor Kiraly, ki je s 40 leti in dvema mesecema postal najstarejši nogometaš, ki je nastopil na evropskem prvenstvu. Prejšnji rekorder je bil Nemec Lothar Matthäus iz evropskega prvenstva 2000, ko je bil star 39 let in 91 dni.

Storck: Briljanten drugi polčas
"Dobili smo nagrado za tri tedne trdih treningov, imeli pa smo tudi nekaj sreče, ko je Alaba zadel vratnico. Potem smo se zbudili, kar smo naredili v drugem polčasu, pa je bilo briljantno. Szalai je dosegel fantastičen gol," je bil presrečen madžarski selektor Bernd Storck, podobno pa je menil igralec tekme Laszlo Kleinheisler: "Odlična tekma. Zmagalo je moštvo. Od začetka smo bili osredotočeni in mislim, da smo si zaslužili tri točke."

Avstrijci so bili seveda poklapani: "Kakšno razočaranje! Ne le izid, ampak tudi način, kako smo izgubili. Moramo se pobrati in proti Portugalski pokazati drugačen obraz," je povedal Julian Baumgartlinger.


SKUPINA F, Bordeaux:
AVSTRIJA - MADŽARSKA 0:2 (0:0)
38.000; Szalai 63., Stieber 87.
RK: Dragović 66./Avstrija

St. Etienne:
PORTUGALSKA - ISLANDIJA 1:1 (1:0)


Alaba po pol minute zatresel vratnico:

Almer s težavami ukrotil streel Dzsudzsaka:


Kiraly ubranil poskus Junuzovića: