Fernado Santos in Cristiano Ronaldo sta povedala isto:
Fernado Santos in Cristiano Ronaldo sta povedala isto: "Francija je favorit, toda zmagala bo Portugalska." Foto: Reuters
Antoine Griezmann
Antoine Greizmann je dosegel šest zadetkov, le njegov rojak Michel Platini jih je na posamičnem prvenstvu dosegel več (9). Foto: Reuters
Francija favorit pred velikim finalom

čne lovorike.

Zvezdnika Real Madrida še vedno preganjajo spomini izpred 12 let, ko je močno favorizirana Portugalska pred svojimi navijači pokleknila pred Grčijo. "Ta naslov bi mi pomenil ogromno. Vedno sem sanjal, da bom z reprezentanco osvojil lovoriko. Zdaj sem čisto blizu. Na klubski ravni sem jo osvojil, lepo bi bilo dodati pokal z največjih tekmovanj tudi z reprezentanco," je povedal Ronaldo.

Portugalska z izjemo polfinala proti Walesu ni blestela, počasi se je dvigoval tudi Ronaldo, ki pa je dal svoje v ključnih trenutkih. Reprezentanco je rešil že v skupinskem delu proti Madžarski, ko ji je grozil izpad. Proti Poljski je zadel enajstmetrovko, v polfinalu pa je zabil Walesu in dodal še podajo. "Začeli smo slabo, rezultati niso bili po naših željah, toda bolj ko je šel turnir h koncu, boljši smo bili. Čas je, da z najboljšo tekmo prvenstva dvignemo pokal," je povedal Ronaldo.

Svetovni mediji so pod drobnogled vzeli dvoboj med prvim portugalskim zvezdnikom in napadalcem Francije Antoinom Griezmannom, prvim strelcem prvenstva v Franciji. Pred finalnim obračunom je tehtnica na strani napadalca Atletica Madrida. Griezmann je na 6 tekmah dosegel 6 zadetkov, Ronaldo 3. Francoz v povprečju zadene na vsake 72,3 minute, Portugalec v povprečju na 200 minut. Griezmann ima 31,6-odstotno uspešnost pri strelih na gol, Ronaldo 10,7-odstotno. Oba sta zbrala po dve podaji. Griezmann je ustvaril 11 priložnosti, Ronaldo 10.

Zgodba Griezmanna je zanimiva. Njegov oče je Alzačan, torej nemških korenin, mama pa Portugalka. V članski karieri ni igral za noben francoski klub, ampak se je na veliko sceno prebil prek Real Socideada in Atletica. O 25-letniku govorijo kot nekakšni mešanici Davida Beckhama in Davida Silve. Na največji sceni se je dokončno uveljavil prejšnjo sezono, ko je na 54 tekmah zabil 32 golov. 25-letnik je tudi neutruden tekač. Po pretečenih metrih je bil drugi med vsemi nogometaši v Ligi prvakov.

Francozi so si po veliki zmagi nad Nemčijo še utrdili samozavest, tudi tamkajšnja javnost je prepričana, da je največja ovira do tretjega naslova že padla. Če temu dodamo še tradicijo - Francija je dobila zadnjih deset tekem proti Portugalski in je v medsebojnih obračunih nazadnje izgubila pred 41 leti - je vir optimizma jasen.

"Zavedamo se, da zmaga proti Nemčiji ne bo pomenila nič, če ne dvignemo pokala. Ta pritisk nas spremlja od začetka prvenstva, a vsaj meni daje tudi dodaten adrenalin. Raje bi bil na igrišču, ker je tam lažje," je povedal francoski selektor Didier Deschamps, ki izpostavlja tudi psihološki vidik: "To je enkratna priložnost za obe reprezentanci. Lažje bo igrati tistemu, ki bo manj razmišljal. Želim si, da bi bili moji igralci karseda sproščeni, hkrati pa osredotočeni na dogajanje na zelenici."

"Portugalce so kritizirali zaradi igre, ampak še enkrat ponavljam, niso zaman v finalu. To je ekipa z ogromno izkušnjami, ki je odlično organizirana in lahko spremeni sistem ter se prilagodi nasprotniku. Morda ne tvegajo veliko, toda imajo izjemno preobrazbo iz obrambe v napad in to ne z dolgimi žogami, ampak s kratkimi, kar jih dela še nevarnejše," opozarja Deschamps.

Portugalce mnogi primerjajo z Grčijo iz leta 2004. Z igro ne navdušujejo, a na prvenstvu še niso doživeli poraza. Največ zaslug pripisujejo portugalskemu selektorju Fernandu Santosu. "Od začetka sem trdil, da lahko pridemo v finale in osvojimo naslov. Francija je favorit, ampak mislim, da bo zmagala Portugalska, čeprav je za francoske medije zmagovalec že znan. Želim si, da Francozi nadaljujejo zgodbo, kako je Portugalska zmagala, čeprav si ni zaslužila, mi pa iz Pariza odidemo s pokalom," je povedal Santos.

"Zmaga je edino, kar je pomembno. Če se bo kdo spraševal, ali je bila igra lepa ali ne, me prav malo briga. Smo močnejši in enotnejši kot pred dvema letoma, ko sem prevzel reprezentanco. Pomembno je imeti zmagovalce v ekipi. To ni samo Ronaldo. Tu so še Joao Mario in Renato Sanches, mladeniča, ki prinašata poletnost. Imamo vse, kar potrebujemo za osvojitev naslova," je odločen Santos.

Finale, Saint Denis

Nedelja ob 21.00 (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju):
PORTUGALSKA - FRANCIJA

Verjetni postavi:

Portugalska: Rui Patricio, Cedric, Jose Fonte, Pepe, Guerreiro, W. Carvalho, Renato Sanches, Adrien Silva, Joao Mario, Nani, Ronaldo.

Francija: Lloris, Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra, Pogba, Matuidi, Sissoko, Payet, Griezmann, Giroud.

Sodnik: Mark Clattenburg (Anglija)

Francija favorit pred velikim finalom