Balazs Dzsudzsak je dvakrat popeljal Madžarsko v vodstvo, a so Portugalci izsilili remi. Vseeno so Madžari zasedli prvo mesto. Foto: Reuters
Balazs Dzsudzsak je dvakrat popeljal Madžarsko v vodstvo, a so Portugalci izsilili remi. Vseeno so Madžari zasedli prvo mesto. Foto: Reuters
Z izjemnim udarcem je Zoltan Gera popeljal Madžarsko v vodstvo. Foto: Reuters
Nani je še pred koncem prvega polčasa po podaji Cristiana Ronalda poskrbel za izenačenje. Foto: Reuters
Balazs Dzsudzsak je v desetih minutah drugega dela dvakrat zatresel mrežo Portugalske. Foto: Reuters
Mojstrsko je Cristiano Ronaldo s peto dosegel prvi gol na prvenstvu. Foto: Reuters

Madžarska se je po dolgih letih vrnila na evropsko prvenstvo in presenetljivo v izenačeni skupini zasedla prvo mesto. Portugalska - prva reprezentanca, ki je na EP-jih v izločilne boje napredovala brez zmage - je zasedla tretje mesto v skupini, kar jo uvršča v zgornjo polovico izločilnih bojev, v osmini finala pa prinaša obračun s Hrvaško.

Celotno tekmo si lahko ogledate TUKAJ.

Na tekmi je dva mejnika postavil Cristiano Ronaldo, ki se je po številnih priložnostih in strelih vendarle vpisal med strelce. Portugalski kapetan je prvi gol mojstrsko dosegel s peto in s tem postal prvi nogometaš, ki je zadel na štirih evropskih prvenstvih. Obenem je odigral 17. tekmo na turnirjih najboljših reprezentanc stare celine, s čimer je postal rekorder, ko je prehitel nizozemskega vratarja Edwina van der Sarja in francoskega branilca Liliana Thurama.

Izvrsten vodilni zadetek Gere
Po jalovem portugalskem pritisku je v 19. minuti Pepe po madžarskem protinapadu posredoval pred Adamom Szalaijem in žogo poslal v kot. Izvedel ga je Balazs Dzsudzsak, ki je poslal podajo pred vrata. Na prvi vratnici je z glavo odbil Ronaldo, na robu kazenskega prostora je prav tako z glavo podaljšal Nani, a le do Zoltana Gere, ki je čakal na dobrih 20 metrih. S prsi je sprejel žogo, nato pa jo z levico izvrstno zadel in jo poslal v levi kot nemočnega Ruija Patricija. Vmes je žoga še zletela med nogama Ricarda Carvalha.

Pet minut po vodilnem zadetku so imeli Madžari še eno veliko priložnost, ko sodniška ekipa ni dosodila prepovedanega položaja. Portugalska obramba je zastala in v ugodnem položaju se je znašel Akos Elek, ki je bil prav tako malo presenečen in hitro streljal, a naravnost v Ruija Patricia. V 29. minuti pa je s prostega strela Ronaldo meril v okvir vrat in Gabor Kiraly je bil na resni preizkušnji, a je izkušenemu vratarju uspelo žogo odbiti.

Mojstrski prvi zadetek Ronalda na EP-ju
Še pred polčasom je Portugalska izenačila. Ronaldo je lepo podal v prazen prostor v kazenski prostor, kamor je stekel Nani in iz obrata premagal Kiralya, ki je slabo pokril prostor ob vratnici. Ob Naniju je bil prepočasen tudi Richard Guzmics, ki je z drsečim startom skušal ustaviti strel, a je bil prepozen.

Drugi polčas se je začel silovito. Že po dveh minutah je po prekršku nad Szalaijem iz ugodnega položaja prosti strel izvedel Dzsudzsak. Skušal je žogo poslati prek živega zidu, a v ramo zadel Andreja Gomesa. Žoga je presenetila Ruija Patricia, ki se je vrgel v levo stran in končala v mreži. Dobri dve minuti so Portugalci potrebovali za odgovor. Joao Mario je z desne strani podal pred vrata, kjer se je ob Adamu Langu sijajno znašel Ronaldo, ki je streljal s peto, in Kiraly je bil brez moči.

Ronaldo z glavo izsilil remi
Toda sledil je še en šok za Portugalsko, ki je močno razjezil Ronalda. V desetih minutah je padel še tretji gol. Znova je Dzsudzsak izvedel prosti strel, tokrat z malce večje razdalje, in zadel živi zid. Prišel je do odbite žoge in streljal z roba kazenskega prostora. Tokrat je žoga nesrečno zadela Nanija in znova presenetila Ruija Patricia.

Ronaldo je sedem minut pozneje še enkrat izenačil izid. Joao Mario in Ricardo Quaresma sta kombinirala po kotu. Quaresma, ki je le minuto predtem vstopil v igro, je poslal predložek pred vrata. Zamudil je Roland Juhasz, Ronaldo pa z glavo premagal Kiralya. V naslednji minuti so po hitri akciji bili blizu novemu vodstvu Maždari. Po lepi kombinaciji z Dzsudzsakom je Gergo Lovrencsics z leve strani podal pred vrata. Vtekel je Elek, ki je stresel vratnico. Po silovitem začetku se je ritem nato umiril. Ob koncu so se oboji zadovoljili z remijem, saj so v zadnjih minutah le še čakali na zadnji žvižg.

Skupina F, Lyon:
MADŽARSKA - PORTUGALSKA 3:3 (1:1)
55.514; Gera 19., Dzsudzsak 47., 55.; Nani 42., Ronaldo 50., 62.

St. Denis:
ISLANDIJA
- AVSTRIJA 2:1 (1:0)
65.714; Bödvarsson 18., Truastason 94. ; Schöpf 60.
Dragović (Avstrija) je v 37. minuti z 11-m zadel vratnico.

Lestvica:                           
MADŽARSKA *        3  1 2 0  6:4   5
ISLANDIJA *        3  1 2 0  4:3   5
PORTUGALSKA *      3  0 3 0  4:4   3
AVSTRIJA           3  0 1 2  1:4   1
* - osmina finala


Gera lepo zadel z 20 metrov

Nani pred polčasom izenačil

Dzsudzsak s prostega strela za drugo vodstvo Madžarske

Ronaldo s prvim golom izenačil na 2:2

Drug gol Dzsudzsaka razjezil Ronalda

Ronaldo z glavo poravnal na 3:3