Robert Lewandowski še ni zadel na tem evropskem prvenstvu. Sijajni napadalec si želi z visoko zmago osvojiti prvo mesto v skupini C. Foto: Reuters
Robert Lewandowski še ni zadel na tem evropskem prvenstvu. Sijajni napadalec si želi z visoko zmago osvojiti prvo mesto v skupini C. Foto: Reuters
Thomas Müller
Thomas Müller je na svetovnih prvenstvih zadel že desetkrat, na evropskem prvenstvu pa ni zadel še niti enkrat. Foto: Reuters
Gareth McAuley
Gareth McAuley je zadel z glavo proti Ukrajini. Tudi proti Nemcem Severna Irska stavi na prekinitve. Foto: Reuters

Ob 18.00 si boste srečanje med Nemčijo in Severno Irsko v Parizu lahko ogledali na TV Slovenija 2. Na spletnem MMC TV-ju pa boste s komentatorjem lahko spremljali srečanje med Poljsko in Ukrajino. V igri so še številne možnosti. Prvo mesto prinaša obračun s tretjeuvrščeno ekipo iz skupine A, B ali F, medtem ko drugo mesto pomeni srečanje s Švico v soboto ob 15.00 v St. Etiennu.


Kombinatorika oz. kaj je treba vedeti za torkovi popoldanski tekmi?

  • Nemčija bi si z zmago zagotovila prvo mesto v skupini, če Poljska ne premaga Ukrajine z vsaj dvema goloma večjo razliko. Elfu že remi zadostuje za preboj med 16 najboljših.
  • Poljska napreduje z remijem, lahko pa tudi s porazom, če Nemčija premaga Severno Irsko. Če Poljska doseže zmago z enim golom večjo razliko od Nemčije, o prvem mestu v skupini odloča večje število doseženih zadetkov, nato fairplay točkovanje in na koncu Uefina lestvica (glej infografiko spodaj).
  • Severna Irska za napredovanje potrebuje zmago. Z remijem bi si zagotovila tretje mesto in zelo verjetno tudi mesto v osmini finala. Tudi nizek poraz bi lahko zadostoval, a je nadaljnja usoda odvisna od razvrstitve v posebni skupini tretjeuvrščenih.
  • Ukrajina bo končala na zadnjem mestu ne glede na izida zadnjega kroga in igra samo za čast.

Boateng kritičen po slabi predstavi proti Poljski
Nemčija je razočarala v četrtek proti Poljski v Saint Denisu (0:0). Najboljši igralec je bil Jerome Boateng, ki je navdušil že na uvodni tekmi proti Ukrajini (2:0). "Še srečni smo, da smo izvlekli 0:0. Poljaki so imeli več priložnosti. V napadu smo bili popolnoma nenevarni, nobenega poskusa igre ena na ena ni bilo," je pojasnil branilec Bayerna.

Löw naj bi malce premešal postavo
Selektor Joachim Löw je bil zelo zadovoljen s kritično oceno Boatenga. Napovedal je tudi nekatere spremembe za torkovo tekmo. Andre Schürrle naj bi na sredini igrišča zamenjal Juliana Draxlerja. Priložnost naj bi dobila tudi napadalec Mario Gomez in obetavni branilec Joshua Kimmich, ki pa naj bi vseeno začela na klopi.

Ward obljublja "presing"
Severna Irska se je izkazala z odličnim in agresivnim pokrivanjem po celotnem igrišču proti Ukrajini. "Nemčija ima v svojih vrstah nekaj igralecev, ki sodijo med najboljše na svetu. Vsekakor jih spoštujemo, a se jih ne bojimo. Želimo jim otežiti njihovo igro. Z agresivnim pristopom jim ne bomo dovolili razviti kombinatorne igre. Takega pritiska še niso doživeli, " je bil samozavesten Jamie Ward.

Grosicki: Zanima nas zmaga in prvo mesto v skupini
Poljaki so po remiju proti Nemcem pridobili samozavest. "Zanima nas zmaga in prvo mesto v skupini. Sploh nas ne sme zanimati potek srečanja v Parizu. Z visoko zmago bomo prvi," je odločen Kamil Grosicki.

Skupina D, 3. krog,

Torek ob 18.00
(prenos na MMC TV):
UKRAJINA - POLJSKA

Verjetni postavi:

Ukrajina: Bojko, Butko, Kučer, Rakicki, Ševčuk, Rybalka, Rotan, Jarmolenko, Zinčenko, Konopljanka, Zozulja.

Poljska: Fabianski, Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk, Krychowiak, Jodlowiec, Grosicki, Kapustka, Milik, Lewandowski.

Sodnik: Svein Oddvar Moen (Norveška)



SEVERNA IRSKA - NEMČIJA (prenos na TV SLO 2):

Verjetni postavi:

Severna Irska: McGovern, Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans, Norwood, C. Evans, St. Davis, Ward, Dallas, Washington.

Nemčija: Neuer, Höwedes, J. Boateng, Hummels, Hector, Khedira, Kroos, Müller, Özil, Schürrle, Götze.

Sodnik: Clement Turpin (Francija)

Lestvica:                           
NEMČIJA            2  1 1 0  2:0   4
POLJSKA            2  1 1 0  1:0   4
SEVERNA IRSKA      2  1 0 1  2:1   3
UKRAJINA           2  0 0 2  0:4   0