Ruski predsednik Vladimir Putin je obsodil izgrede ruskih huliganov v Marseillu, sočasno pa je bil izredno kritičen do prepovedi nastopanja ruskih atletov v Riu pod zastavo Rusije. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je obsodil izgrede ruskih huliganov v Marseillu, sočasno pa je bil izredno kritičen do prepovedi nastopanja ruskih atletov v Riu pod zastavo Rusije. Foto: Reuters
Jelena Isinbajeva - 'ruska astronavtka' v Parizu naskakuje nov svetovni rekord.
Dvakratna olimpijska zmagovalka v skoku s palico Jelena Isinbajeva je ogorčena: "Nihče se ni boril za naše pravice. Jezna in razočarana sem." IAAF je obrazložila, da naj bi nedolžni oz. dopinško čisti ruski atleti v Riu lahko nastopili pod olimpijsko zastavo. Foto: EPA
Ruskim atletom prepoved nastopa na OI

V govoru na Ekonomskem forumu v Sankt Peterburgu se je ruski predsednik dotaknil perečega športnega dogajanja: evropskega nogometnega prvenstva in divjanja ruskih huliganov ter potrditve drakonske kazni IAAF-a, po kateri Rusija na olimpijskih igrah ne bo nastopila v atletiki.

Sramotno nasilje nogometnih huliganov
"Spopadi med ruskimi in angleškimi navijači so sramota. Vendar pa res ne morem razumeti, kako je lahko le 200 naših navijačev preteplo nekaj tisoč Angležev,"
je dejal Putin med aplavzom in smehom iz občinstva. V govoru, s katerim je požel kar nekaj muzanja med udeleženci, je obsodil nasilje nogometnih huliganov ter ga označil za sramotno.

Krivična odločitev IAAF-a
Ruski predsednik je odločitev Mednarodne atletske zveze (IAAF), ki ni umaknila prepovedi tekmovanj za ruske atlete zaradi dopinškega škandala, označil za krivično. Putin je izrazil upanje, da bo IAAF športnikom, atletom, ki se niso umazali z dopingom, ki ne uporabljajo prepovedanih snovi in so čisti, dovolil nastopanje in tekmovanje na mednarodnih tekmovanjih. To se v petek ni zgodilo, s čimer je ogrožen tudi nastop ruskih atletov na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

"Seveda je odločitev krivična. Pričakujem, da se bomo lahko pogovorili s kolegi v Mednarodni protidopinški agenciji ter da se bo odzval Mednarodni olimpijski komite," je v pogovoru z novinarji dejal Putin. IAAF ni povsem zaprl vrat ruskim atletom, z dopingom neomadeževani športniki iz te države bi, če bi v to privolili, lahko na olimpijskih igrah nastopili kot posamezniki, torej pod zastavo mednarodnega olimpijskega gibanja, ne pa kot predstavniki Rusije.

"Še okrepili bomo boj proti dopingu"
"Ves čas se zavzemam, da v primeru dopinga ne bi uporabljali kolektivnega kaznovanja vseh kar počez. Tisti, ki niso bili vpleteni v kršitve, ne bi smeli trpeti, odgovornost bi morala biti individualna. Ogorčeni smo, ker se nas obsoja, ko se spopadamo s težavami z dopingom, čeprav delamo vse, da bi bili krivci kaznovani. Upam, da bomo vendarle našli rešitev, kar pa ne pomeni, da bomo zaradi težav z dopingom kakor koli užaljeni in da se ne bomo borili proti dopingu v športu. Nasprotno, še okrepili bomo našo zavezo za boj proti dopingu,"
je dejal Putin, ki je v isti sapi najostreje zavrnil namigovanja in obtožbe, ki jih širijo zahodni mediji, o s strani ruske države sistematično organiziranem programu državnega dopinga v ruskem športu.

V Rusiji postopek proti dopinškemu žvižgaču
Ruske pravosodne oblasti so sprožile kriminalno preiskavo, uperjeno proti nekdanjemu direktorju moskovskega protidopinškega laboratorija Grigoriju Rodčenkovu, ključnemu informatorju svetovne protidopinške agencije Wada o sistematični uporabi prepovedanih poživil in sredstev za povečanje vzdržljivosti v ruskem vrhunskem športu. "Rodčenkov je s svojim delovanjem povzročil precejšnjo škodo pravno zaščitenim interesom naše države," so zapisali ruski tožilci.
Ruskim atletom prepoved nastopa na OI