Wales je nazadnje premagal Anglijo leta 1984. Foto: Reuters
Wales je nazadnje premagal Anglijo leta 1984. Foto: Reuters

Vemo, da nas Valižani ne marajo. Imamo mi radi njih? Ne ravno.

Vezist Anglije Jack Wilshire
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski je bil s 30 goli prvi strelec Bundeslige. Foto: Reuters

Po zmagi nad Slovaško z 2:1 Valižani v čustven obračun vstopajo v prednosti pred Angleži, ki so na uvodnem srečanju proti Rusiji le remizirali (1:1). Reprezentanci sta odigrali kar 100 medsebojnih dvobojev, Valižani so zmagali le 14-krat, nazadnje leta 1984. Angleži so dobili tudi zadnje štiri medsebojne dvoboje v evropskih kvalifikacijah v letih 1966, 1967 in 2011.
Letni obračuni med Anglijo in Walesom v ragbiju, ki ga imajo Valižani za prvi nacionalni šport, prekipevajo od čustev. Ta so skupek prepletenih kulturnih in socialno-ekonomskih dejavnikov, ki so se oblikovali skozi stoletja, potem ko so si Angleži podredili Wales in mu vsilili svoje zakone in jezik. Zdaj se bo vse preselilo na največje nogometno prizorišče in obeta se silovit boj za vsako žogo.

Vzdušje še dodatno pogrevajo tudi sami nogometaši. Prvi zvezdnik Walesa Gareth Bale, strelec gola na uvodni tekmi, je dejal, da nihče iz angleške reprezentance ne bi zaigral v začetni postavi Walesa. "Smo tudi bolj patriotski od njih," pravi Bale in dodaja: "Povsem smo osredotočeni na tekmo. Nič nas ne more vreči iz tira, ne čutimo prav nobenega pritiska. Šli bomo na igrišče in uživali." Vezist Anglije Jack Wilshire odgovarja: "Vemo, da nas Valižani ne marajo. Imamo mi radi njih? Ne ravno."

"Zavedamo se, da bo težka tekma in da bo veliko trdih štartov. Poznamo se dobro, veliko igralcev nastopa v Premier ligi. Šlo bo za pravi derbi," je povedal vezist Walesa Aaron Ramsey, ki igra za Arsenal. Obeta se izjemno vzdušje, tudi zaradi drugega najmanjšega stadiona med prizorišči EP-ja, ki sprejme 38.000 gledalcev. V obeh taborih pozivajo navijače na primerno obnašanje.

Tekma visokega tveganja tudi na Stade de Franceu
Nič manj čustveno ne bo na večernem sosedskem obračunu na Stade de Franceu med Nemčijo in Poljsko, ki ima prav tako burno navijaško zgodovino. Pred desetimi leti je bilo vroče v Dortmundu, kjer so se spopadli nemški in poljski navijači. Tudi ta obračun bo tekma visokega tveganja zaradi morebitnih izgredov. Reprezentanci sta se srečali že v kvalifikacijah za EP v Franciji. Poljaki so z zmago z 2:0 prekinili niz 18 tekem brez uspeha v medsebojnih obračunih, Nemci so se jim lani septembra oddolžili z zmago s 3:1.

Obe ekipi sta na uvodnih tekmah prikazali dobri predstavi. Nemci so z 2:0 odpravili Ukrajino, Poljaki pa z 1:0 Severno Irsko, potem ko so zapravili kup priložnosti za višjo zmago. To bo posebna tekma za prvega strelca Bundeslige Roberta Lewandowskega (30 golov), ki se bo spopadel s soigralci iz Bayerna. Nemški branilec Jerome Boateng opozarja, da Poljska ni samo Lewandowski. Pri tem je zagotovo mislil na vzhajajočo zvezdo evropskega nogometa, napadalca Ajaxa Arkadiusza Milika, ki je zadel že proti Severni Irski.

V postavo elfa se bo najverjetneje vrnil Mats Hummels, ki je izpustil prvo tekmo zaradi poškodbe. Na klop bo zaradi tega najbrž moral strelec proti Ukrajini Shkodran Mustafi. Čeprav na prvi tekmi ni navdušil, bo Mario Götze najverjetneje spet dobil priložnost od začetka, Mario Gomez in Andre Schürrle pa bosta vstopila v drugem polčasu. Pri Poljakih je močno vprašljiv nastop prvega vratarja Wojciecha Szczesnyja, ki ima poškodovano mečno mišico. Če ne bo pripravljen, bo v vratih stal Lukasz Fabianski.

SKUPINA B, Lens

Četrtek ob 15.00:
ANGLIJA - WALES

Verjetni postavi:

Anglija: Hart, Walker, Cahill, Smalling, Rose, Dier, Alli, Rooney, Lallana, Sterling, Kane.

Wales: Ward, Chester, A. Williams, Davies, Gunter, Taylor - Allen, Edwards, J. Williams, Ramsey, Bale.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)


Četrtek ob 21.00:
NEMČIJA - POLJSKA

Verjetni postavi:

Nemčija: Neuer, Höwedes, Boateng, Hummels, Hector, Khedira, Kroos, Müller, Özil, Draxler, Götze.

Poljska: Fabianski, Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk, Krychowiak, Maczynski, Blaszczykowski, Kapustka, Milik, Lewandowski

Sodnik: Bjorn Kuipers (Nizozemska)


SKUPINA C, Lyon

Četrtek ob 18.00:
UKRAJINA - SEVERNA IRSKA

Verjetni postavi:

Ukrajina: Pjatov, Fedecki, Hačeridi, Rakicki, Ševčuk, Sidorčuk, Stepanenko, Jarmolenko, Garmaš, Konopljanka, Seleznjov.

Severna Irska: McGovern, McLaughlin, Cathcart, McAuley, J. Evans, Dallas, Baird, Norwood, St. Davi, Washington, Lafferty.

Sodnik: Pavel Kralovec (Češka)

Vemo, da nas Valižani ne marajo. Imamo mi radi njih? Ne ravno.

Vezist Anglije Jack Wilshire